Yine Enerji Santrali, Yine Direniş, Yine Jandarma, Yine İşkence.

AKP Zehirliyor. Halk Direniyor. 

AKP’nin jandarması Manisa Salihli’de Çapaklı köyü halkına saldırdı. Kadınları tartakladı, yerlerde sürükledi, küfürler etti, işkence ile gözaltına aldı. Kameraların önünde cereyan eden bu olay AKP iktidarının halk düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

“ben talan ederim, satarım, zehirlerim, yok ederim kimse ses çıkartmasın”  

AKP iktidarı bu sefer Manisa’nın Salihli ilçesinde Çapaklı köyü yakınlarına bir biyogaz enerji tesisi açmak istiyor. Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Mahallesinde, yaklaşık 34.4 bin metrekare alan üzerinde “Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi” kurulmak isteniyor. Bölgede yaşayan halkın tamamının karşı çıkıyor. İstemiyor.

Kime ne? Halkın bin yıldır yaşadığı toprakmış, doğası kirlenecekmiş, suyu zehirlenecekmiş umuru değil AKP iktidarının. Tek bildiği Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. denen emperyalizm işbirlikçisi tekelin kârı. Bunun için tüm olanaklarını seferber ederek, halkı sindirmeye çalışıyor. Direnişlerini bastırmaya çalışıyor.

Gün geçmiyor ki bir yerde benzer tesis, halka rağmen kurulmasın. Hemen her gün halkın istemediği tesis inşaatlarına karşı eylemler görülüyor ve tabii ki halk düşmanı AKP’nin polisi jandarmasının halka saldırısı.  Jandarmanın halka yaptığı kötü muamele ile ilgili bir köylü kadın şunları anlattı: “Bizi yerlerde sürüklediler, askerler kollarımıza bellerimize vurarak yolu açtılar. Bizi, köyümüzü, çoluğumuzu çocuğumuzu zehirleyecekler. Kadınız biz, bizi dövdüler, copla vurdular kolumuza, şimdi de ‘dövmedik’ diyorlar. Erkekleri gözaltına aldılar, biz de dayak yedik. Bize fotoğraf çektirmiyorlar, kendileri çekiyorlar oysa”. Bir diğer köylü kadınsa, “Bir haftadır buradayız. Bir seferde 20 kamyon, 4-5 tane de kepçe geliyor. Bir haftadır böyle devam ediyor. Benim 100 dönüm tarlam var burada, bağım var, pamuğum var, domatesim, salatalığım var. Toz mahvediyor ürünlerimizi. İstemiyoruz diye imzalar attık ama dinlemediler. Şimdi de geldiler kollarımıza vurdular, karınları ile kaktırdılar. Jandarmalar yaptı, şimdi de karşımızda gülüyorlar. Biz kadınlar öne geçtik, öne geçince bize saldırdılar. Çocuklarımız, eşlerimiz buna tepki gösterince onları da gözaltına aldılar” diyerek yaşananları anlattı.

Çapaklı köyünde yapılmak istenen Biyogaz enerji tesisi için ÇED raporu da hazır.

Bu tür projeleri meşrulaştırmak için ÇED raporu bu projede de derhal çıkarılmış. Uzmanlar yine ÇED raporunun gerçek, bilimsel ve doğaya yapacağı etkilere göre değil proje sahibinin kârına ve iktidarın emirleri ile çıkartılıyor. Biyogaz elektrik santrallerinin en büyük çevresel etkilerinden birinin de metan gazı salınımının olduğunu vurgulayan  Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, “Havamız, suyumuz kirlenecek, hastalık riskleri ve kötü kokular olacak” dedi. Manisa Belediyesi’nin ve Karayolları Müdürlüğü’nün şirketin yol çalışmasına ilişkin açtığı bir ihale olmadığını da sözlerine ekleyen Değerli şöyle konuştu;
Müdahalenin meni yani çalışmanın durdurulması için açılmış davalar devam ederken, şirket faaliyetlerinin hukuki dayanağı yok. Biz de bu yasa dışı fiili durum sonlanana kadar burada bekleyeceğiz. Toprağımızı savunacağız.”

.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.