Yeni terörizm yasa tasarısını hazırlayanlardan biri olan David Satterfiel Abd büyükelçisi oldu


Ankara’ya ABD Büyükelçisi olarak atanan David Satterfield, Eylül 2017’den beri Yakın Doğu işleri Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

 Büyükelçi Satterfield,:

Cumhurbaşkanlığı Seçkin Yönetici Rütbesi Ödülü;

Cumhurbaşkanlığı Şerefli Yönetici Rütbesi Ödülü;

Dışişleri Bakanı’nın seçkin hizmet Ödülü (Irak çalışmaları için);

Dışişleri Bakanlığı seçkin Onur Ödülü aldı.

Peki, Satterfield`i bu kadar seçkin yapan sebepler nedir, bir de bunlara bakalım.

1980 yılında dış ilişkiler hizmetine girdi ve Cidde, Tunus, Beyrut, Cezayir, Şam ve Bağdat’ta ABD çıkarları adına çalıştı. 1990’dan 1993’e kadar devlet yürütme Sekreterliği personeli bölümü Direktörü Satterfield, 1993’ten 1996’ya kadar Yakın Doğu ve Güney Asya işleri Direktörü olarak Ulusal Güvenlik Konseyi personelinde görev yaptı. 1996’dan 1998’e kadar İsrail ve Arap-İsrail işleri Dışişleri Bakanlığı Direktörü olarak çalıştı ve Eylül 1998’den Haziran 2001’e kadar Lübnan Büyükelçisi oldu.

George W. Bush döneminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Irak’tan sorumlu kıdemli danışmanı olarak görev yapan Satterfield, Lübnan, Suriye, Tunus, Suudi Arabistan Büyükelçiliklerinde de farklı birçok görevde yer aldı.

Mayıs 2005’te Irak’a Büyükelçi rütbesiyle Misyon Başkan Yardımcısı olarak gönderildi. 19 Mayıs 2006’da ABD Dışişleri Bakanlığı Satterfield’ın Irak Koordinatörü ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Kıdemli Danışmanı olarak atandığını açıkladı.

Satterfield, eski Başkan Barack Obama döneminde ise Sina Yarımadası’nda ‘barışı korumakla’ yükümlü “Çok Uluslu Güç ve Gözlemciler”in genel direktörü olarak görev yaptı. Satterfield, yine Obama döneminde 2013-2014 yıllarında Mısır’da geçici maslahatgüzar olarak bulundu.

17 Mayıs 2019’da; ABD Senatörü Chuck Grassley, David Satterfiel ile birlikte Dışişleri Bakanlığı yeni bir “terörizm” tasarısıyla ilgili bir anlaşma çalışması yaptı.

Satterfield, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Astana sürecine ABD’nin gözlemcisi olarak katıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün gece, ABD Senatosu, Büyükelçi David Satterfield’ın ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevini onayladı. Yakın bir gelecekte kendisini karşılamak için sabırsızlanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Görüldüğü gibi, Ankara’ya büyükelçi olarak atanan David Satterfield, ABD’nin yakın geçmişte, Ortadoğu’daki emperyalist politikalarının uygulanmasında, gizli ya da açık kirli işlerde önemli rol sahibi. Görevini yapan bir memur olmaktan öte birikimiyle alınan kararlarda sorumluluğu olan birisi. Yeni Büyükelçi, direnen halklara karşı ABD’nin saldırgan politikalarını belirleyen Yeni terörizm tasarısını hazırlayanlardan biri.

Anlaşılan o ki, ABD, Ortadoğu’da emperyalist çıkarlarını savunmak için yetkin bir adamını görevlendiriyor, görev yerinin Türkiye olması da manidar. Türkiye, yine “stratejik ortak” “BOP Eş başkanı” gibi palavralarla Ortadoğu’da daha çok rol verilecek gibi görünüyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.