Gazeteci Barış Yarkadaş, Mayıs ayında medyada yaşanan hak ihlalleri raporunu yayımladı. Rapora göre, 4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteciye dava açıldı.
CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, medyaya yönelik baskıların Mayıs ayında da hız kesmeden sürdüğünü söyledi ve hazurladigi Mayıs raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporunu Gezi direnişine katılan milyonlarca insan ile Gezi’de hayatını ve gözünü kaybeden tüm yurttaşlara ithaf ettiğini belirten Yarkadaş, “Onlar, özgür bir medya için ağır bir bedel ödediler. Eğer bugün hâlâ konuşabiliyor ve yazabiliyorsak, onların ödediği ağır bedelin bunda çok büyük bir katkısı var” açıklamada bulundu.
Mayıs ayında yaşanları kısa bir şekilde belirtti:
MAYIS AYINDA NELER YAŞANDI?
- 1 gazeteci ve 1 fotoğraf sanatçısı tutuklandı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
- 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 1 gazeteci hakim karşısına çıktı.
- 1 gazeteci cezaevinde kötü muameleye maruz kaldı.
- 4 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı, 1 gazeteci tehdit edildi. 1 gazeteciye dava açıldı.
- 3 gazeteye ilan ve reklam kesme cezası verildi, 2 TV kanalına para cezası ve program durdurma cezası verildi.
- 1 gazeteci ifade verdi, 1 radyo programına 3 kez yayın durdurma cezası uygulandı.
- 1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 6 gazeteci hakkında 17 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.
“BASKILAR SÜRÜYOR”
Raporda iktidarın, 2013 yılının Mayıs ayında başlayan Gezi Direnişi’nin ardından medyaya yönelik baskılarını daha da artırdığını belirten Yarkadaş, “İktidar, 2013’ten 2020’ye uzanan zaman diliminde gazetecilere nefes aldırmamaya çalıştına” vurgu yaptı.
Cezaevlerinde halen 100’e yakın gazetecinin bulunduğuna da dikkat çeken Yarkadaş, iktidarın son dönemde TV’lere yönelik baskıyı artırdığını da dile getirdi.
“HALK TV’DEN KRT’YE..”
Yarkadaş, “HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5 ve FOX, iktidarın kılıcı RTÜK tarafından yakın takibe alınmış durumda. Bu kanalları ekonomik açıdan çökertmek ve susturmak istiyorlar” dedi.
CUMHURİYET’E YARGI YOLUYLA BASKI
Yarkadaş, ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’ne yargı yoluyla baskı yapildiginida raporunda yer verdi ve sindirme çabalarının da sistematik bir hale geldiğini belirtti.
Cumhuriyet’in pazar günü yayınlanan 1. sayfasında 3 haksız tekzibe yer verildiğine dikkat çeken Yarkadaş, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iktidarın yargı üzerindeki gücünü kullanarak, Cumhuriyet Gazetesi’ni bu hale getirdi. “Bağımsız yargı” tamamı doğru olan Kuzguncuk haberi için 3 tekzip kararı verdi. Bu sayı, AKP’nin 18 yılının özetidir” dedi.
BARIŞ YARKADAŞ AÇIKLADIĞI MAYIS AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİNININ KRONOLOJIK SIRALAMASINI YAYINLIYORUZ
1 Mayıs 2020 Bir grup, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Bir süre sloganlar eşliğinde yürüyen grubun önünü kesen polis, gruptakileri gözaltına aldı. Yürüyüşü takip eden gazetecilerden Önsöz TV muhabiri Sena Şat da göstericilerle birlikte gözaltına alındı.
2 Mayıs 2020: Libya’da hayatını kaybeden bir MİT görevlisine ilişkin haberler nedeniyle haklarında iddianame hazırlanan gazetecilerden Erk Acarer’in ‘yakalanması için’ karar çıkarıldı.
6 Mayıs 2020: İletişim Başkanı Altun’un ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da yazar Ragıp Zarakolu hakkında suç duyurusunda bulundu.
6 Mayıs 2020: Bir ay önce sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanan gazeteci Hakan Aygün, ilk duruşmada tahliye edildi.
7 Mayıs 2020: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yazar Ragıp Zarakolu hakkında “Makus kaderden kaçış yok” başlıklı yazısı nedeniyle soruşturma başlattı.
7 Mayıs 2020: RTÜK, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun konuk olarak katıldığı programdaki sözleri nedeniyle Halk TV’ye en üst sınırdan idari para cezası ve beş kez program durdurma, Habertürk’e de İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener’in konuk olarak katıldığı programda Fatih Altaylı’nın sarf ettiği sözler nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verdi.
7 Mayıs 2020: “MİT kanuna muhalefet” iddiasıyla tutuklanan altı gazeteci hakkında 17 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.
9 Mayıs 2020: Can Ataklı hakkında, başörtülü bir öğretmene yönelik sözleri nedeniyle ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ iddiasıyla dava açıldı.
11 Mayıs 2020: Gazeteci Ömer Bölüm, ölüm orucunun ardından yaşamını yitiren İbrahim Gökçek’in cenazesine dönük tehdit mesajlarına karşı yaptığı yorum nedeniyle MHP’li ilçe başkanları ve sempatizanları tarafından hedef gösterilerek tehdit edildi.
11 Mayıs 2020: Elazığ Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Güleş, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde mahpuslara çok az yemek verildiğini aktardı.
12 Mayıs 2020: Basın İlan Kurumu (BİK) Evrensel’e yine bir ilan kesme cezası verdi. BİK 24 Şubat 2020’de hem Evrensel’de hem de evrensel.net internet sitesinde yayınlanan Yazarımız İhsan Çaralan’a ait “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?” başlıklı yazısı nedeniyle 5 günlük ilan kesti. Üstelik BİK cezayı, savcılık tarafından da incelenen ve hakkında soruşturma dahi açılmayan, suç duyurusunda bulunulmayan bir köşe yazısı için kendiliğinden hareket ederek ceza kesti.
14 Mayıs 2020: Evrensel yazarı Ragıp Zarakolu’nun Evrensel ve Artı Gerçek’te yayımlanan yazısı nedeniyle Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ifade verdi.
15 Mayıs 2020: Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın Silivri Cezaevinde kötü muamele ve aşağılayıcı tavırlara maruz kaldığı anlara dair video kayıtları ortaya çıktı.
17 Mayıs 2020: RED dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Gülseven gözaltına alındı.
18 Mayıs 2020: Fotoğrafçı Fırat Erez sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklandı. Yaptığı bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle 17 Mayıs’ta Antalya’da gözaltına alınan fotoğrafçı Fırat Erez, 18 Mayıs’ta çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından “dini değerleri aşağılamak” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Erez’in Twitter hesabı da geçici bir süreliğine askıya alındı.
18 Mayıs 2020: RTÜK, radyo programcısı Nihat Sırdar’ın programında dinleyicisinden gelen “Evde kendi patates cipsimi yaptım. Yanında bira iyi gider” mesajını okuması nedeniyle 3 kez yayın durdurma cezası verdi.
22 Mayıs 2020: Basın İlan Kurumu, “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haberi nedeniyle Cumhuriyet gazetesine 35 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi.
22 Mayıs 2020: İstanbul Sultangazi’de yolun ortasına 4 katlı bina diken müteahit, inşaatı haber yapan Show Haber muhabiri ve kameramanını darp etti, hakaret ve tehditler savurdu.
22 Mayıs 2020: Basın İlan Kurumu, BirGün gazetesine de yedi günlük resmî ilan ve reklam kesme cezası verdi. BİK, BirGün’e 10 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan “Kızılay holdingleşti” başlıklı haber nedeniyle iki gün ve 16 Eylül 2019 tarihli “Milyonluk ihale Menzil hayranına” başlıklı haber nedeniyle beş gün olmak üzere toplam yedi gün ceza verdi.
23 Mayıs 2020: Basın İlan Kurumu (BİK), Ragıp Zarakolu’nun 4 Mayıs’ta Evrensel ve Artı Gerçek’te yayınlanan “Makus kaderden kaçış yok” başlıklı köşe yazısı nedeniyle Evrensel’den savunma istedi.
23 Mayıs 2020: Gazeteci Rojhat Doğru, cezaevindeki arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle “örgüt üyeliği”nden tutuklandı.
25 Mayıs 2020: Geçtiğimiz gün Sultanbeyli’de bir müteahhidin saldırısına uğrayan Show Haber ekibi, bu kez Büyükçekmece’de saldırıya uğradı.
31 Mayıs 2020: 6 Mayıs 1972’de idam edilen 68 kuşağının öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm yıl dönümünde yaptığı paylaşım nedeniyle Tekirdağ’a bağlı Saray Belediye Başkanlığı hakkında soruşturma başlatıldı. Saray Belediyesi’ne başlatılan soruşturmayı haber yapan Saray Gazetesi’ne de soruşturma açıldı.