WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange ABD Emperyalizmine iade kararı temyiz edilecek

Dünya(GHA)
Londra’daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın durumuna ilişkin önemli bir karar açıkladı. ABD’nin Assange’ı iade etme talebinin üzerine, mahkeme ABD’nin daha fazla güvence vermesi gerektiğini belirtti. Bu kararın ardından, Assange’ın ABD’ye iadesiyle ilgili temyiz sürecine ilişkin bir duruşma belirlendi.

Assange’ın avukatları, davanın siyasi olduğunu savunarak, İngiltere’nin ABD’ye iade için verdiği onayı temyiz etme izni talep etmişti. Yüksek Mahkeme, bu talebi değerlendirirken, Assange’ın ABD’ye iadesine karşı başarılı bir şekilde temyizde bulunabileceği gerçek bir olasılığın olduğunu belirtti.

Mahkeme, ABD’den çeşitli konularda tatmin edici güvenceler istedi. Bu güvenceler arasında, Assange’ın ABD Anayasası’nın birinci değişiklik maddesine dayanabilme hakkı ve ölüm cezasına çarptırılmama güvencesi yer alıyor. Eğer bu güvenceler sağlanmazsa, Assange’a temyiz hakkı tanınacak. Bir sonraki duruşma ise 20 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

ABD’nin üç haftalık süre içinde, Assange’ın ifade özgürlüğünü koruyan ABD Anayasası’na güvenebileceği ve ölüm cezasıyla karşılaşmayacağına dair İngiltere’ye güvence vermesi gerekiyor.

ABD, Assange’ı WikiLeaks’in sızdırdığı bilgilerle ilgili olarak suçluyor ve iadesini istiyor. Bu bilgilerin ajanların güvenliğini tehlikeye attığını savunan ABD, Assange’ı bilerek kaynakların isimlerini açıklamakla suçluyor.
Sadece Assange davası dahi emperyalizmin düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda iki yüzlülüğünü ve halk düşmanlığını gözler önüne sermek için yeterli.

Assange’ın kurduğu WikiLeaks, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki eylemlerini deşifre eden 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, 2019’da Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden çıkarılarak gözaltına alınmış ve cezaevine konulmuştu. İngiliz mahkemesi, Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar vermişti. Ancak bu karar temyiz süreciyle birlikte tekrar gözden geçiriliyor.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın