VPN nedir? Nasıl kullanılır?

VPN hizmeti veren firmaların oluşturduğu “thebestvpn” açıkladığı istatistiklere göre Türkiye en çok VPN kullanan 3.ülke oldu. Bu verilere göre dünyada VPN’nin en çok kullanıldığı ülkeler Endonezya, Hindistan ve Türkiye oldu. Türkiyede internet kullanıcıların yüzde 32’sı ınternete VPN aracılığıyla giriyor.

VPN sansürün yoğun olduğu ülkelerde iktidarlarca sansür edilmiş, erişimi yasaklanmış sitelere girmek amacıyla kullanılan bir teknoloji. İfade Özgürlüğü Derneği’nin “Engelli Web 2018” raporuna göre Türkiye’de 2018 sonu itibariyle erişim engeli bulunan web sitesi sayısı en az 245 bin 825.

Özellikle halktan yana habercilik yapan gerçekleri halka duyurmak için çalışan devrimci, demokrat basına yönelik ciddi bir engelleme mevcut. Bir siteyi erişime kapatmak için, mahkeme kararının bile gerekmediği bir ülkede yaşıyoruz. Mevcut yasalara göre AKP iktidarı 4 saat içinde istediği herhangi bir siteyi erişime kapatabiliyor.

Sitemiz gerçekhaberajansı.org da yayına başladıktan kısa bir süre sonra faşizmin dikkatini çekmiş ve mahkeme kararı dahi olmaksızın sitemiz erişime kapatılmıştı. Halen sitemiz Türkiye’den erişime kapalı. Türkiye dışında herhangi bir ülkeden sitemize girebilir okuyucularımız.

VPN’nin ne işe yaradığı da burda önemli oluyor. Türkiye’de VPN kullanan takipçilerimiz bu sayede sitemize Türkiye’den değilde yasağın olmadığı başka bir ülkeden girmiş gibi sitemize girebiliyor, içeriği okuyabiliyorlar.

Ajansımızın twitter hesabından haberlerimizle birlikte verdiğimiz “alternatif link” de VPN üzerinden verdiğimiz bir linktir. Sansürü aşmak için Türkiye’deki takipçilerimiz bu linke tıklayabilirler yada bilgisayarlarına veya telefonlarına VPN kurabilirler. Bunu yaptıktan sonra orjinal linke de tıklayabilirsiniz

Cep telefonlarınıza, bilgisayarlarınıza VPN kurabilirsiniz. Ayrıca ınternet tarayıcılarında (Chrome, Firefox, Opera) vpn hizmeti sunan ücretsiz eklentiler mevcut. Tarayıcınıza böyle bir eklenti kurmanız da mümkün.

VPN konusunda hiçbir bilgisi olmayan takipçilerimiz için şöyle bir öneride bulunabiliriz. İnternet tarayıcısı OPERA’da ücretsiz VPN eklentisi kurulu olarak vardır. Bilgisayaranıza veya cep telefonunuza Opera yükleyip OPERA’nın ayarlar kısmından VPN’yi açmanız yeterlidir.

Résultat de recherche d'images pour "opera vpn"
Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.