Volkswagen ikiyüzlülüğü: “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız”

Alman otomobil tekeli Volkswagen Türkiye’de otomobil fabrikası kurma kararı almasından sonra, bu kararını Suriye’ye yapılan harekâtı gerekçe göstererek dondurmuştu.

Volkswagen tekelinin CEO’su bir yazı yazarak şirketin bu kararlarının nedenlerini açıkladı. VW CEO’su Herbert Diess, Türkiye’ye yatırımı erteleme kararını “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” sözleriyle savundu. Yazıda şu ifadeler yer verildi

“Bir taraftan Volkswagen’in siyasi bakımdan tarafsız, salt ekonomik değerlendirmeler ışığında karar alması beklentisi dile getirilirken, diğer taraftan Türkiye kararının ahlaki açıdan gözden geçirilmesi beklentisi gündeme getiriliyor”

“Eğer şirketler, uluslararası hukuk ve insan haklarının sadece hükümetlerin sorumluluğunda olduğu görüşüyle hareket ederse pazar ekonomisi etik temellerini kaybeder”

Türkiye ve Bulgaristan’da iktidarlar bu fabrikaların kendi ülkelerinde açılması için birbirleriyle yarışa girmiş, en son AKP iktidarının verdiği teşvikler daha fazla olduğu için Volkswagen fabrikasının Türkiye’de açılmasına karar vermişti.

Emperyalizmin insan hakları tiyatrosunun bir perdesi daha oynanıyor. Emperyalist bir tekel Türkiye’de Fabrika açma kararını almış, ama bir harp meydanının yanında olduğu için insanlar katledildiği için bu kararını gözden geçireceklermiş. İptal de etmemis, gözden geçiriyor!

Birincisi.. Türkiye’ye fabrika kurduğunuzda (biz de böyle derler) babanızın hayrına mı yapıyorsunuz! Türkiye’de bizzat Cumhurbaşkanıyla görüşüp ne teşvikler kopardınız, ne kolaylıklar sağlandı bunların bir kısmı açığa çıktı. Fabrikayı buraya kuruyorsunuz çünkü ucuz işgücünün olduğu yerde, iktidarın her türlü örgütlenmeyi bastırdığı grevi yasakladığı bir ülkede daha fazla kar etmek istiyorsunuz.

İkincisi.. fabrikayı Türkiye’de açmaya karar verdiğinizde Türkiye harp sahası değil miydi? İnsanlar öldürülmüyor muydu? Şimdi ne değişti? Suriye’ye leş kargaları gibi saldiran ülkelerin arasında Almanya yok mu? Suriye’yi harp sahasına çeviren bir tek Erdoğan mı? Şimdi herşeyi Erdoğan iktidarının üstüne bırakıp “demokrasi” şovu yapmaya niyetli Avrupa emperyalistleri. Sözcüleri de bir emperyalist tekel olan Volkswagen’in CEO’su.. Utanmadan bir de müjdeyi vermiş bu CEO: “Biz fabrika kurarsak demokrasi gelişir” anlamına gelen sözlerle:

“Üretim merkezleri binlerce kişinin hayatını güvence altına alır. Adil çalışma koşullarının olduğu, güvenli bir işyeri temin eder. Çocukların iyi bir eğitim ve aydınlık bir geleceği için kazanç kapısıdır. Bu insanlar, umutlarının siyasi eylemlerin bir oyuncağına dönüşmemesi beklentisinde haklıdır.”

Gören her yıl milyarlarca dolar kar eden bir otomobil tekeli değilde kendini çocukların geleceğine adayan bir hayır kurumu sanır. Daha fazla kar için ülke ülke gezen tekellerdir bunlar. AKP iktidariyla aranızda pazarlıklar son bulmamış olabilir daha hangi tavizleri, teşvikleri istiyorlar bilinmez. Ancak yaptığınız pazarlıklarda, dökülen halkların kanını koz olarak kullanmayın utanmazca. Zira dunyanın neresinde dökülen bir kan varsa arkasında mutlaka daha fazla kar için halkları sömüren tekkeller ve onların komisyoncuları vardır.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.