Viyana’da Grup Yorum Şehitlerini Anma Mitingi Düzenlendi

17 Mayıs  Pazar günü, saat 14.00-16.00 arası Viyana merkezindeki Stephansplatz adlı meydanda Adalet ve Özgürlük direnişinde şehit düşen Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak’ın anıldığı bir anma mitingi gerçekleştirildi.

Eylemde direnişçilerinin sevdiği türküler ve aynı zamanda besteledikleri bazı Grup Yorum türküleri de çalındı. Yapılan konuşmalarda hem şehit düşen direnişçiler anıldı hem adil bir yargılama için ölüm oruçlarını devam eden tutsak halkın avukatları ve devrimci tutsaklara dikkat çekildi. 

İbrahim, Helin ve Mustafa’nın resimleri karanfillerle süsleyerek yere serildi.

Grup Yorum’a özgürlük komitesi adına yapılan açılış konuşmasında, Türkiye’de faşizme karşı sürdürülen bu direnişin önemi vurgulandı ve Nazi faşizminden kurtuluş yıldönümüne yakın bir süreçte günümüzün Türkiye’sinde özgür sanat ve adalet için bu 3 kahraman ölümsüzleştiğine dikkat çekildi.    

Bu direnişin bir yanıyla da dünya halkları karanlığın içinden çıkartıp umut beslendiği belirtilerek, Antarktika’dan Latin Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya kadar enternasyonal dayanışmayı büyüterek zafere olan inancı canlandırdığı ifade edildi.

Grup Yorum ve Mustafa Koçak’ın direnişleri anlattıktan sonra tüm katılımcılar bir dakikalık saygı duruşuna davet edildi ve ölüm orucu şehitleriyle birlikte Deniz’lerden İbrahim Kapakkaya’ya Mayıs şehitleri de anıldı.

Grup Yorum ile dayanışma için biraraya gelen grup ilk önce İbrahim’in sevdiği “Uğurlama” türküsünü ve aralarında Helin’in bestesi “Yürü Yiğidim” de olduğu 5 Grup Yorum türküsünü çaldı.   

Mustafa Koçak’ın da sevdiği “Süphan Dağı” müzik aletinden çalıp eşlik edildi.

Eylemi desteklemek için Avusturya’daki Kongo kökenli antifaşist sanatçı Topoke de dayanışma mesajının ardından bir şarkı söyledi. 

Anma mitingine Türkiyeli Kürdistanlı devrimci demokratik kurum, farklı bölgelerden Alevi derneklerine bağlı insanlar, Süryani, İranlı, Latinamerikalı ve Avusturyalı antifaşistler katıldı. 

Programın sonuna doğru Grup Zaman da 3 Grup Yorum türküleriyle destek verdi.

Hem konuşmalarda hem dövizlerde 20 Mayıs’ta duruşmaları olan Grup Yorum üyeleri Sultan Gökçek ve Bergün Varan, ayrıca 6 Haziran’da mahkemesi olan Ali Aracı’ya Özgürlük istendi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.