Mahzuni Şerif ve “Bizim Yiğitler”

Asıl adı Şerif Cırık olan Mahzuni Şerif, 17 Kasım 1939’da Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin Berçenek köyünde doğdu. Mahzuni Şerif özellikle 60’lı yıllarda tanınmaya başladı. Bu dönemden sonra Mahzuni Şerif hakkında soruşturmalar başlatıldı. Kısa aralıklarla birkaç kez hapiste yattı. 68’in devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği dönemde başbakan olan Nihat Erim için yazıldığı iddia edilen “Köşkün sarayın yıkılsın / Erim erim eriyesin / Umudun suya dökülsün / erim erim eriyesin / Sürüm sürüm sürünesin ” türküsünü plağa okuması yüzünden hapse atıldı. 2001 yılında, “Elhamdülillah Kızılbaş’ım ve laikim. Ben değil, yedi sülalem Kızılbaş’tır. Bir suç varsa o da dedemdedir.” dediği için, DGM tarafından aleyhinde dava açıldı. Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif 17 Mayıs 2002 tarihinde Almanya Köln’de vefat etti.Vasiyeti üzerine Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesine gömüldü.

17 Mayıs Aşık Mahzuni Şerif´in ölüm yıldönümü. Türküleriyle bize yol gösteren ozanlardan biri olan Aşık Mahzuniyi ezgileriyle anıyoruz. Bugünlerde tekrar görüyoruzki sözünü sadece düne ve yaşadığı o günlere dair söylememiş Aşık Mahzuni Şerif, bügünler içinde söylemiş. Onun “Bizim Yiğitler” türküsü bugünü anlatan bir türküdür. “Helin Bölek, Mustafa Koçak ve Ibrahim Göçek” şehit düşen bizim yiğitlerimiz. Adalet talebiyle ölüm orucunda olan Av. Ebru Timtik, Av. Aytaç Ünsal, Özgür Tutsaklar Didem Akman ve Özgür Karakaya bizim yiğitlerimiz. Nerede ve hangi koşullarda olursa olsun direnen devrimciler… Mahzuni Şerifin dediği gibi “Doğudan batıya bir ses yükselir Yiğitler yiğitler bizim yiğitler.”

“Kimse direnme hakkımızı elimizden alamaz. Adalet istiyoruz alacağız. Yaşasın ölüm orucu direnişimiz. Yıkılacak saraylar özgürlüleşecek Türkiye”

Doğudan batıya bir ses yükselir
Yiğitler yiğitler bizim yiğitler
Gavur dağlarından Dadallar gelir
Yiğitler yiğitler bizim yiğitler

Yiğitler yiğitler bizim yiğitler
Onu bilir Binboğalar Ceritler

Göğsü toprak toprak öfke oyuklu
(Alnı çizgi çizgi zafer oyuklu)
Anası ağlamış öfke yayıklı
Elinde dirgeni kara bıyıklı
Yiğitler yiğitler bizim yiğitler

Onu bilmeyen şu uğursuz bitler
Yiğitler yiğitler bizim yiğitler

Karşıdan geliyor elinde dirgen
Sırtı yırtık yırtık omzunda yorgan
Yaktı anamızı zalım kemirgen
Yiğitler yiğitler bizim yiğitler

Mahzuni Şerif’im yiğit yavrusu
Anadolu’sundan yoktur kaygısı
Sizin değil beyler işin doğrusu
Yiğitler yiğitler bizim yiğitler

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.