VİETNAM’DAN GAZZE’YE: EMPERYALİST-SİYONİST İTTİFAKI KORKUTAN TÜNELLER…

İşgalci, katliamcı İsrail’in “kara harekatına başlayacağı” konusundaki açıklamalar ve yorumlar devam ediyor.
Fakat, İsrail saldırısının 25. gününde, İsrail hala Gazze’ye karadan girebilmiş değil. Zaman zaman Gazze sınır bölgesinde çeşitli saldırıları ve girme girişimleri oluyor, ancak bunlar da direniş tarafından püskürtülüyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, Gazze Şeridi’nde büyük bir kara operasyonu düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Büyük bir güçle topraklarına girmekten başka çare yok” diyor. Ama o kararı almaya hala cüret edemiyorlar.

“ESİR KURTARDIK” YALANI

Emperyalist devletleri ve kendi toplumunu, “esirleri kara harekatıyla kurtarabileceklerine” inandırmaya çalışan İsrail, bir türlü Gazze’ye giremediği için bunu kanıtlamak için yalanlar söylüyor.
Son yalan, bir kadın askerin kara harekatıyla kurtarıldığı oldu.
Şin-Bet ve ordu, 30 Ekim gecesi “düzenlenen kara operasyonlarında” esir tutulan bir kadın askerin kurtarıldığını açıkladı. Gerçek ise işgalcilerin karadan bir kilometre bile ilerleyememiş olduklarıydı.
Direniş örgütleri de bu iddianın yalan olduğunu açıkladılar.

ZIRH DELİCİ ROKETLER

Direniş, işgalcilerin ilerlemesine izin vermezken, tünelleri kullanarak işgalcilerin mevzilerinin geri hattına sızıyor ve onları arkadan da vurup mevzilerine geri dönüyor.
Filistin Direnişi, Gazze’ye girmeye çalışan işgalcilere geçit vermemeye devam ediyor. 29 VE 30 Ekim’de, Gazze sınırlarından içeriye girmeye çalışan İsrail zırhlı araçları vuruldu. Kuzeybatı Gazze ekseninde iki tank ve bir buldozeri Yasin 105 roketiyle hedef alan Kassam Tugayları, güneyde de çatıştıklarını, Yasin 105 ve patlayıcılarla 4 aracı vurduklarını açıkladı.
Kassam Tugayları, Zeytun mahallesinin doğusuna giren İsrail ordusu aracını 105 mm’lik El Yasin roketiyle hedef aldıklarını açıkladı. (Kassam’ın zırh delici tandem mermili Yasin 105, ilk kez Aksa Tufanı’nda kullanılmaya başlandı.)
Gazze’deki Selahaddin Caddesi’nde bulunan İsrail tankları da, zırh delici füzelerle yapılan saldırıların ardından geri çekildi.
Quds Network, Gazze Şeridi’ndeki son durumu paylaştı: İşgalciler hala ilerleyemedi. Birkaç tank ve bir buldozer, Cuhr el Dik bölgesindeki sınırdan başlayarak Selahaddin Caddesi ekseninden ilerledi. Direniş, güdümlü füzelerle tankları hedef alıyor.
Selahaddin Caddesi, sınıra yaklaşık 3 km uzaklıkta bir sınır bölgesi.
Direniş, Gazze Şeridi’nin kuzeydoğusuna girmeye çalışan İsrail özel kuvvetlerini pusuya düşürdü!

VİETNAM’IN TÜNELLERİ

Gazze’ye girmeye çalışan işgalci İsrail’in aklında Vietnam var.
Vietnam halkı, emperyalistlerin açık işgali altında kurtuluş savaşını sürdürürken büyük bir tünel sistemi yapmışlar ve bu tünellerden düşmana öldürücü darbeler vurmuşlardı.
1965’te Vietnam’da 80.000 olan ABD askeri sayısı, 1969’da 540.000’e çıkarıldı.
540 bin askerle Vietnam’ı işgal etmiş olmalarına rağmen, Vietnam halkının mücadelesini bitiremediler. İşgalcilere ölümcül darbeler vuran eylemleri engelleyemediler. Vietkong direnişçileri, tüm ülkeye yayılan tünel ağı sayesinde saklanıyor, çıkıp vuruyor ve yeniden tünellere dönüyorlardı.
VİETNAM’DA 1960’lı yıllarda Fransız işgaline karşı başlayan tünel kazma çalışmaları, ABD ile savaşta daha da hızlandı ve 30 yılda tünellerin toplam uzunluğu 300 kilometreye ulaştı.

GAZZE’NİN TÜNELLERİ

Gazze’de serbest bırakılan bir rehine, kendilerinin de içindre kilometrelerce yolculuk yaptıkları tünelleri “örümcek ağı” olarak tasvir ediyordu.
Gazze, 360 kilometrekarelik bir büyüklüğe sahip.
Gazze’nin altında işlevleri farklı farklı olan çeşitli tüneller var.
Tünellerin toplum uzunluğunun 500 kilometreye ulaştığı sanılıyor.
Hamas’ın Gazze’deki önderlerinden Yehya Al-Sinwar, 2021’deki çatışmalardan sonra, “Hamas tünellerinin 100 km’sini yok ettiklerini söylemeye başladılar. Gazze Şeridi’nde sahip olduğumuz tüneller 500 km’yi aşıyor. Anlattıkları doğru olsa bile tünellerin sadece yüzde 20’sini yok ettiler.” demişti.
Tüneller Hamas’ın bölgeye “silah, teçhizat, ve insan ve ihtilaç maddelerini getirmesinin” birkaç yolundan biri olarak görülüyor.
İşgalçi İsrailin yetkilileri de, ağır hava bombardımanlarının tünel altyapısına çok az zarar vermiş olbileceğini söylüyorlar.

Gazze’nin hemen tamamını kapsayan bir alanda, 40-50 metre derinlikte bir şehir var. Bu şehirde, tüneller sadece tünel değil; bu yeraltı şehrinde sığınaklar, karargahlar ve depolar var.
Bazı kaynaklar tünellerin derinliğinin 80 metreye kadar ulaştığınıç belirtiyorlar.
Günümüz teknolojik imkanlarıyla birlikte düşünüldüğünde, Gazze’deki tünellerin Vietnamdaki tünellerden daha donanımlı olduğunu söylemek de mümkün.
Gazze’deki tünellerin 1990’ların ortalarında yapılmaya başlandığı belirtiliyor. İlk başta, eylem amaçlı tüneller yapılmıştı. İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze sınırındaki Kerem Şalom üssüne baskın düzenlemek için 600 metre tünel kazdıktan sonra Gilad Şalit’i esir almıştı. Sonra Mısır’a uzanan tüneller kazıldı. Sonra bu tüneller bir sisteme dönüştü.

İŞGALCİLER KORKUYOR!

İsrail’in Bar-Ilan Üniversitesi’nden jeomorfolog ve jeolog Joel Roskin, tünel ağını yüzeyden ya da uzaydan doğru bir şekilde haritalamanın zor olduğunu belirtiyor.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze’ye kara harekatı öncesi, “Tünelleri bulma ve yok etme konusunda uzmanlaşmış” olan İsrail Savaş Mühendisliği Birliği’ni ziyaret etti. Netanyahu, tünel bulma uzmanlarına “Ben size güveniyorum” dedi.
Ama çok güvenmediği anlaşılıyor.
Bir başka İsrail’li komutan (Muharebe İstihbarat Kolordusu eski komutanı Amnon Sofrin), kendilerini tünellerde bubi tuzaklarının beklediğini söylüyor. Şöyle diyor:
“Çok sayıda bubi tuzağı olacak. 2021’de sahip olmadıkları ve daha ölümcül olan termobarik silahlara sahipler. Ayrıca zırhlı personel taşıyıcılarımızı ve tanklarımızı vurmaya çalışacak çok sayıda tanksavar silah sistemi edindiklerine inanıyorum”.
İsrail korkuyor.
Tünellerden korkuyor.
Bubi tuzaklarından korkuyor.
Zırh delici silahlardan korkuyor.
İnanmış bir halk var karşısında. Bu halktan korkuyor.

Sosyal ağlarda paylaşın