Venceremos!

Şili’de bir haftadır ülke genelinde süren iktidar karşıtı eylemler büyüyerek devam ediyor baskılara rağmen.

Son olarak Cuma günü yapılan gösteride, 17 milyon nüfuslu Şili’de 1,2 milyon kişi bir araya geldi. Ülkenin basını “Tarihin en büyük eylemi” olarak nitelendirdi bu eylemi. 

Eylemlerde bu güne kadar 19 kişi hayatını kaybetti, 500’den fazla kişi yaralandı, 2 bin 600’den fazla kişi gözaltına alındı.

Her şey metro bilet fiyatının 30 pesos’a çıkmasıyla başlamıştı. Metroya zam yapan devlete karşı, halk vagon yaktı. Suya zam yapıldı, su şirketi binası ateşe verildi eylemlerde ve elektriğe yapılan zama karşı da aynı şekilde ilgili bina yakıldı.

Halkın tepki ve eylemlerine karşı devlet lideri Başkan Sebastian Pinera, olağanüstü hal, acil durum ilan etti, askeler sokaklarda terör estirmeye başladı.

Devlet bir yandan şiddet ve gözdağına yönelirken eylemleri bastırmak için, bir yandan da geri adım atıyor. 22 Ekim tarihinde, asgeri ücretin yüzde 20 artırıldığını, yüksek gelirlilere verginin çoğaltılacağını ve elektrik fiyatlarının sabitleştirileceğini duyurdu.

Ancak bu vaatler halkın öfkesini dindirmeye yetmedi. Sosyal Birlik Platformu 23 ve 24 Ekim tarihlerinde genel grev ve eylemler düzenledi.

Ulaşın zamlarına karşı diye nitelendirilen eylemler aslında 30 yıllık bir birikimin patlaması adeta. Bir kaç yıl önce emekli maaşları için büyük eylemler gerçekleşmişti ülkede ve esas olarak eğitim hakkının tamamen ücretli olması nedeniyle öğrenci hareketi daima güçlü bir muhalefet oluşturmuştu ülkede. Aynı şekilde, Mapuş halkı da yıllardır bir direniş içinde devlete karşı.

Urgente, difundir.En la plaza condel de Concepción, militares disparan a quemarropa a joven.#concepcion #instaconce #instachile #plazadearmas #huelga #paro #nacional #crisis #piñera #renunciachadwick #represión #resumen #piñerarenuncia #chile #internacional #apec #cop25 #cacerolazo #chaopiñera

Posted by Cerro a la Izquierda on Tuesday, October 22, 2019

Bu nedenle bugün sürmekte olan ayaklanmayı bitirmek için devlet güçleri özellikle gençlik önderlerini hedef alıyor. Komünist Gençlik hareketi ve çeşitli öğrenci örgütlerinin 3 liderinin Santiago’da 23 Ekim tarihinde gerçekleşen bir baskın ile gözaltına alındığı öğrenildi. Arkadaşları 3 öğrencinin işkencede olmalarından endişe duyduklarını açıkladılar.

Eylemlerde gözaltına alınan bir çok kadın, polis tarafından cinsel istismar yaşadıklarını duyurdular.

Ülkenin En Zengin Adamı

2010’dan bu yana ülkeyi yöneten Pinera, Şili’nin en zengin adamı aynı zamanda.

General Pinochet ülkeyi kana buladığı yıllarda servetine servet katıyor Pinera. Şili’de ilk kez 1979 yılında yürürlüğe giren kredi kartlarını üreten firma olan Bancard şirketinin ortaklarından olan Pinera, şirketleriyle milyarder olma yoluna çıkıyor. 

Askeri diktatörlüğün özelleştirdiği Şili havayollarını satın alan Pinera’nın aynı zamanda medya, ilaç sanayi, futbol, gayri menkul ve madencilik alanlarında firmaları bulunuyor.

Seçimlere katılıp iktidara gelen Pinera, Pinochet döneminden bilinen işkencecileri  korumak ve hatta devlet görevlerine getirmekle de biliniyor.

Victor Jara Yine Korkutuyor Gitarıyla

Ölümünden 46 yıl sonra şarkıları halen direnenlerin dilinde. Santiago sokaklarında, her barikatta, her eylemde yine o şarkı var şu günlerde, Venceremos!

Şilili müzisyen Victor Jara, Sosyalist lider Salvador Allende’nin 1973 yılında askeri bir darbeyle devrilmesinden sonra ABD desteğindeki general Pinochet tarafından tutuklanarak cezaevi olarak kullanılan stadyuma getirilmiş, işkenceden sonra gitar çalıp şarkı söylemeye devam ettiği için önce elleri kesilmiş daha sonra da stadyumda asılmıştı. 

Biblioteca NacionalAhora!

Posted by Carla Motto on Friday, October 25, 2019

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.