UZUN DİRENİŞLER ÜLKESİ TÜRKİYE 4. Bölüm OSMANAĞAOĞLU: UZUN DİRENİŞ SÜREKLİ ÜRETMEKTİR…

Uzun direnişlerin bir özelliği de budur; uzun süre boyunca direnişi sürekli gündemde tutmak için sürekli yeni biçimler arar ve bulursunuz.
Feridun Osmanağaoğlu, 25 yıldan beri Tayad içerisinde mücadele ediyor. Tayadlı olarak bu süreçte onlarca kez açlığa yattı.. 4 kez linç saldırısı yaşadı. Taksim’i, Galatasaray’ı kazanma mücadelesinin uzun direnişçilerinden biri oldu hep.

  • Yer aldığınız direnişleri anlatır mısınız?

Dünyada ve ülkemizde “ilk” olarak adlandırılan eylemliliklerin içerisinde yer aldım. 2000’de başlatılan uzun direniş ve ölüm orucu süreci, bizim için kelimenin gerçek anlamıyla hergünü eylemdir.
Türkiye’deki dünya felsefe kongresinde pankart açmak, Amerikan pres’i işgal etmek, bbc’yi işgal etmek, Eurovision yarışmasında pankart açmak, beton mezarlara girmek, ikinci köprüde 3 kere yol kesmek vb.
Başbakanın evinin önünde tabut eylemi yaptık.
Uzun direnişlerin bir özelliği de budur; uzun süre boyunca direnişi sürekli gündemde tutmak için sürekli yeni biçimler arar ve bulursunuz.
İstanbul dan Ankara ya tam 6 kere yürüdüm.
Bunlardan birinde Tayadlılar olarak Ankara ya kadar yürüdük ve yürüyüş esnasında 3 kez linç sadırısına maruz kaldık.
4 seneye yakın Abdi İpekçi’de kaldık. Ve zaferle beraber bu direnme süresini bitirdik.

  • Destek eylemi bile, 178 gün bu ülkede

Nuriye Semih direnişi, direnişlerin neden uzun sürdüğünün en güzel cevabıdır. Bu ülkede KHK’larla 30 bin insanın işine son verilir ve hemen hiçbir kitle örgütü hiçbir şey yapmazlarken, 2 kişi çıkar ortaya, Ankara’nın göbeğinde işimi istiyorum diyerek direnişe başlarlar.
Eylemleri Türkiye’de ve dünyada dalga dalga yayılır.
İki arkadaş her gün resmi ve sivil faşist güçlerin saldırılarına maruz kalırlar. Nuriye ve Semih bu baskılara karşı süresiz açlık grevine başladıklarını tüm halka duyurdular.
Bundan huzursuz olan AKP iktidarı, aklı sıra “bunları hapishaneye attığnda”, bu eylemler de bitecek diye hesap yaptı ve onları tutukladı. Bu direnişe paralel olarak, Mehmet Güvel ve ben Feridun Osmanağaoğlu, süresiz açlık grevi yapacağımızı ilan ettik. Ben süresiz açlık grevini 178 gün arkadaşlarla birlikte yürüttüm.Destek eylemi bile, 178 gün bu ülkede..

Tek bir hak için aylarca eylem

  • Şimdi başlattığımız adalet kampanyası da uzun süreli olacak anlaşılan.


Adı üzerinde adalet yürüyüşü… bu ülkede adalet olmadığından dolayı ve bu adaleti bizler mücadelemizle sağlatacağımız için yşolumuz yine uzun. Tayadlılar olarak bu kadar yaşlı anaların babaların hiçbir şeye aldırmadan, yorgun bedenlerine rağmen neden yürüdükleri, neden kampanyalar yaptıklarının cevabı da buradadır.
Hiçbir şey kolay kazanılmıyor bu ülkede. Hapishanelerde tek bir hak için aylarca eylem yapmışızdır. İstanbul’dan Ankara’ya adalet yürüyüşümüzde de, Kartal’da basın açıklamamızı yapıp yürümeye başlar başlamaz gözaltına alındık. Bırakıldık, devam ettik. Ankara yürüyüşü boyunca Düzce, Eskişehir, Ankara Adalet Bakanlığı önü olmak üzere 4 kere saldırıya maruz kaldık. Gözaltına alındık. Ancak hiçbiri bizi yolumuzdan döndüremedi.

  • Ana Sorumuza Dönersek; Neden Ülkemizde Direnişler Bu Kadar Uzun Sürüyor?


Ülkemiz faşizmin hüküm sürdüğü bir ülke. Demokrasi mücadelesi hak alma mücadelesidir. Onun için de istediğin her yerde elini kolunu sallayarak eylemler yapamazsın. En küçük hak alma eyleminde bile kafanı gözünü patlatırlar, her tarafından kan fışkırır, üstelik basına girebilmek için bunları yaşamak zorundasınızdır.

Bir örnek vereyim size, Tayadlı aileler olarak Taksim’de bir basın açıklaması yapabilmek için yıllarca sürekli gözaltılar yaşadık. Bir basın açıklaması hakkı için yüzlerce gözaltı.. aylarca eylem.. Bir küçük örnek daha… TAYAD’lılar olarak Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapabilmek için uzun süre yerlerde sürüklendik.
Kafamız kolumuz bacağımız kırıldı, linç olayı yaşadık ve ama kararlılığımızdan vazgeçmedik ve bu mevzileri uzun vadede kazandık.
Bugün de Galatasaray meydanı halka kapatılamaz şiarımızla her cumartesi saat 16.00’da çıkarak gözaltına alınıyoruz.
İşte baştan da ifade etmiştim; neden sürekli olarak ısrarcı kararlılığımızı göstermemizin amacı demokrasi mücadelesi, hak alma mücadelesidir ve bunun yanında da almış olduğun hakları koruma mücadelesidir. İşte neden ısrarcı olduğumuzu mevzimize sahip çıkarak ifade ediyoruz.

Sürecek…

Yarın: Yüksel direnişcisi Nazan Bozkurt Anlatıyor;
“Direnişin uzun sürmesinin bir nedeni, direnme vazifesini yerine getirmeyen demokratik kitle örgütleridir.”
“Uzun direnişin zorlukları… Kanıksanmaya başlanması…”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.