Ukrayna’da Bitmeyen Sosyalizm Korkusu: Son Lenin Heykeli Yıkıldı

Ukrayna yönetimi, yıllardır sosyalist geçmişinin izlerini silmekle meşgul.

Ukrayna’da, 2015’ten bu yana, Sovyet simgelerinin propagandasını yasaklayan “komünist ve nazi rejimlerini kınama” yasası uygulanıyor. Yasa, Komünizmin sembollerinin, Sovyet Birliği liderlerinin adlarını taşıyan şehir, kasaba, köy, cadde ve sokakların adlarının değiştirilmesini içeriyor. 

Yasa şiddetli tartışmayı beraberinde getirdi, bu adım ülkenin tarihine saldırıdır. 

Ukrayna’nın Odessa bölgesinde kalan Rus devrimci lider Vladimir Lenin’in heykelinin bugün yıkıldığı belirtildi. Böylelikle ülkede hiç Lenin heykeli kalmadı.

Ukraynalı sivil toplum örgütü Svitanok’un Başkanı Vadim Pozdnyakov, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “(İşgal altındaki ve fabrika ile sanatoryumlar gibi kapalı bölgeler dışında) Ukrayna topraklarındaki son Lenin heykeli devrildi! Heykel, Odessa Bölgesi’nin İsmail ilçesindeki Stari Troyani köyünde duruyordu” diye yazdı.

Sosyalizm korkusu öylesine büyük ki sembolleri yıkarak, kaldırarak halkların belleğinden sökülmeye çalışılıyor vahşi kapitalist devletler tarafından. Ancak sosyalizmin tarihsel kaçınılmazlığı bir yana, Ukrayna ve tüm Sovyet Cumhuriyetlerine kazandırdıkları ile halkların belleğine silinmeyecek şekilde kazınmıştır. Tarih, komünist önderlerin heykellerini, sosyalizmin sembollerini yakıp yıkarak korkularını geçiştirmeyi, sosyalizmi unutturmaya çalışanların çabalarının boşuna olduğunu gösterecektir. İşbirlikçi faşist Ukrayna yönetiminin sosyalizmden korkusunun yersiz korku olmadığına tüm dünya tanıklık edecektir…

Ukrayna’daki en büyük Lenin heykeli 2016’nın Mart ayında yıkıldı.
Yıkılan ilk Lenin heykellerinden biri Zaporizhya’daki Özgürlük Meydanı’nda bulunuyor.
Sergey Kirov’un yaptığı Stailn heykeli.
Genç Komünistler Birliği’nin 50. kuruluş yıl dönümü için 1968’de yaptırılan bir heykel.
Sosyalist yönetimden kalan “Arkamızda milyonlarca kartal var” sloganın yer aldığı bu heykel kaldırıldı.
Hidroelektrik barajın yakınında yer alan Vladimir Lenin heykeli kaldırıldı.
Barajın ismindeki Lenin adı kaldırıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın