Tutuklu Avukatlar İçin Kanada’dan Erdoğan’a Mektup


Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) çalışanı 17 devrimci avukat, 12 Eylül 2017 tarihinde tutuklanmıştı. Bir yıl sonra 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde yapılan ilk duruşmalarında tahliye edilen avukatlardan 6’sı tahliye kararının üzerinden 24 saat geçmeden savcının itirazı üzerine yeniden tutuklanmıştı. 


Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan ÇHD ve HHB üyesi avukatlar; ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Aycan Çiçek, Behiç Aşçı, Engin Gökoğlu ve Aytaç Ünsal 43 gündür açlık grevi direnişindeler. 5 avukat, ‘hukuksuzluğa dikkat çekmek’ amacıyla ‘Adalet’ talebi ile, 24 Ocak 2019`da  Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde Açlık Grevine başlamışlardı.

Kanada Avukatların Haklarını İzleme Örgütü  LRWC (Lawyers Rights Watch Canada), Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e açık mektup yazdı.

LRWC’nin Birlesmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi özel danışmanlık statüsüne sahip olduğunun belirtildiği, avukatların serbest bırakılmasının talep edildiği mektuptan bazı başlıklar şöyle:

Selçuk Kozağaçlı bir avukat, insan hakları savunucusu ve Halkın Hukuk Bürosu üyesidir. 301 madencinin öldürüldüğü, Türkiye tarihinin en kötü maden felaketi olan “Soma Madeni” ile ilgili çalışmalarından tanınır. Ayrıca, yaşam hakkına odaklanan ve temel haklar ve insanlık onuruna yönelik her türlü saldırının önlenmesini savunan bir dernek olan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) başkanıdır.

….

Bu avukatlar, Türk mahkemesi tarafından usulüne uygun olarak beraat etti, ancak mahkemeye hükümetin konumuna sempati duyan hakimlerin atanmasından sonra yeniden tutuklandılar. Onların beraatleri derhal iade edilmelidir. Mahkemenin yeniden tutukluluk kararı, Türkiye Anayasası’nın ihlali olması sebebiyle geçersiz sayılmalıdır.

LRWC, bu avukatların mahkumiyetini ve hükmünü gayri meşru olarak kabul etmekte ve sanıkların, uluslararası insan hakları yükümlülüklerine göre korunan haklarının ihlali olarak değerlendirmektedir.

Avukatlar, cezai veya terör eylemlerinden mahkum olan veya hükümetin hoşlanmadığı suçlu bulunan müşterileri savundukları gerçeğine dayanarak suçlanmamalı veya mahkum edilmemelidir. Avukatlar, yasal temsil sağlamak için zulüm veya kovuşturma ile karşı karşıya kalmamalıdır.

…..

Talep Edilen Çözümler
LRWC, Türkiye Hükümeti’ni şunları yapmaya çağırır:

  • bu avukatların derhal ve koşulsuz olarak salıverilmesi
  • Her koşulda, bu avukatların fiziksel ve psikolojik iyilik halini garanti edilmesi
  • yargı düzeyinde de dahil olmak üzere, bu avukatlara, Deklarasyon’a imzacı olanlara ve Türkiye’deki tüm insan hakları savunucularına karşı olmak üzere tüm taciz biçimlerini sona erdirilmesi
  • İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tüm hükümlerine uyulması
  • Türkiye’deki avukatları ve diğer insan hakları savunucularını, keyfi hapis cezasına çarptırmak için gayri meşru suçlamalar temelinde yanlış kovuşturmalarla hedef alan yaygın sistematik kampanyayı durdurması
     
Turkey: Release Selçuk Kozağaçlı and 11 Other Lawyers from Arbitrary Detention | Letter

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.