Türkiye’de Çocukların açlığı ve çocuk yaşta çalışma artıyor

Türkiye(GHA)
TUIK”in Son verilerine göre, Türkiye’de çocuklar üzerindeki beslenme ve iş gücüne katılma sorunları ciddi bir şekilde arttı. 2009’dan bu yana bebek ölüm hızında bir düşüş olsa da, hala yeterince beslenmeyen ve dış etkenlere maruz kalan çocuklar var. Beş yaş altı ölüm hızı azalsa da, özellikle dışsal yaralanmalar ve zehirlenmeler gibi önlenebilir nedenlerle hayatını kaybeden çocuk sayısı dikkat çekici düzeyde.

TUİK’in raporlarına yansıyan gerçeğin çok çok gerisinde olmasına rağmen, sadece açıklanan rakamlar baz alındığında dahi kapitalizmin vahşetinden, sömürüden çocuklara ne düştüğü bir kez daha gözler önüne seriliyor. Özellikle çocukların beslenememesi yani aç kalması ve eğitim haklarının ellerinden alınması gibi faktörler, çocukların kapitalist sömürüye çarklarında emeklerini satmak zorunda kalmasına yol açıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı geçen yıla göre %3,5 artarak %22,1’e yükseldi. Bu durum, derinleşen yoksulluk ve beraberinde eğitim hakkının kullanılamaması sonucunu ortaya çıkartıyor.

Özellikle erkek çocukların işgücüne katılma oranı %32,2’ye ulaşmışken, kız çocuklarında bu oran %11,5’tir.

Türkiye’de çocukların sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve eğitim alması için acil önlemlerin alınması gerekmektedir ancak mevcut sistem, dizginsiz sömürü buna asla izin vermemektedir ve vermeyecektir.
Çocuklarımızın kapitalizmin dişlerinde hayatlarını yitirmesini izlememek için, bu kan emici işbirlikçi gözü doymaz soyguncu saltanatına son vermek için mücadele etmek; yarınlarımız, çocuklarımızın yarınları için tek çözümdür, tek kurtuluş yoludur…
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın