Türkiye’de 1 Ayda 58 Gazeteci Yargılandı!..

Gazeteciler Cemiyeti tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye’de Ekim ayında (en az) 58 gazeteci yargılandı. Yargılanan gazeteciler halkında 896 yıl hapis cezası istendi. 

896 yıl!

Çünkü gazetecilerin işlediği “suç”lar büyük! Çok büyük. 

Halktan, gerçekten yana gazeteciler, gerçeği yazmak, gerçeği söylemek gibi, yüzyıllar boyunca egemen güçler tarafından en büyük suç olarak kabul edilen suçu işliyorlar.   

“Haberin Bedeli”

Gazeteciler Cemiyeti tarafından sürdürülen “Haberin Bedeli” adı verilen çalışmada, her ay görülen gazeteci davaları ve gazetecilerin karşı karşıya kaldığı hak ihlalleri yer alıyor. Haberin Bedeli projesinin Ekim ayı raporunda yukarıdaki rakamlar verilirken, , Ekim ayının gazeteciler açısında yargılama, baskı, tehdit ve saldırılarla geride bırakıldığı belirtildi.

Raporda yer alan verilere göre: 

  • Ekim ayında 9 kentte görülen 34 ayrı duruşmada en az 58 gazeteci ve medya çalışanı hakim karşısına çıktı.
  • Gazeteciler hakkında bu yargılamalarda bir müebbet hapis cezası ile birlikte 896 yıl altı ay 15 güne kadar hapis cezası ve 200 bin TL manevi tazminat talep edildi.

Gazetecilerin “Suçları”: 

Tabii gazetecileri suçlarken, “siz halktan yana haber yapıyorsunuz, bundan dolayı sizi tutukluyoruz” diyemiyorlar. Bunun yerine en çok “terör” demagojisine sarılıyorlar. 

Gazeteciler Cemiyeti’nin raporunda, Ekim ayında yargılanan gazetecilerin nelerle suçlandıkları konusunda da şu bilgiler veriliyor: 

“-Gazetecilere en fazla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında suçlamalar yöneltildi..

  • Gazetecilerin 27’sine “örgüt üyesi olmak”,
  • 11’ine “örgüt propagandası yapmak”, 
  • 7’sine “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek”, 
  • 4’üne ise “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması yöneltildi.
Sosyal ağlarda paylaşın