Filipinler: Halk Ordusu Komutanlarından Ka Oris Katledildi!

Filipinler’de Yeni Halk Ordusu’nun lider ve komutanlarından ve Ulusal Demokratik Cephe’nin sözcüsü Jorge Madlos, parti içindeki adıyla Ka Oris, 29 Ekim’de katledildi. 

Filipinler devleti, Madlos’un “büyük bir çatışmada” öldürüldüğünü iddia ederken, Filipinler Komünist Partisi’ne bağlı kaynaklar Ka Oris’in 29 Ekim günü tedaviye giderken silahsız bir biçimde katledildiğini belirtti. 

Halk Ordusu içinde Ka Oris adını kullanan  Jorge Madlos, katledildiğinde 72 yaşındaydı ve Komünist Parti tarafından yapılan açıklamaya göre, çocukluğundan bu yana Filipinler Komünist Partisi saflarında yer almıştı. 

1947 doğumlu Ka Oris, 50 yılı aşkın süredir Filipinler Komünist Partisi içinde mücadele ediyor, Filipinler Komünist Partisi’ne bağlı Yeni Halk Ordusu içinde bir komutan olarak yeralıyordu. 

“Ka Oris”, aynı zamanda Filipinlerdeki ilerici demokratik örgütleri çatısı altında toplayan Ulusal Demokratik Cephe’nin de sözcüsü idi. 

Hangi “Büyük Operasyon” Bir Halk Hareketini Yıkabilmiş Ki?

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana yaptığı açıklamada, ülkenin güneyinde, güvenlik güçlerinin Madlos’u öldürdüğünü açıkladı ve operasyonun “isyancı gruba vurulan büyük bir darbe” olduğunu öne sürdü.

Faşizmin Bakanlarının hemen her ülkede, devrimcilere yönelik operasyonlardan sonra söylediği bu sözleri ülkemiz mücadelesini yakından takip edenler de hatırlayacaktır. 

Filipinler Komünist Partisi ve Yeni Halk Ordusu da 53 yıllık mücadelesinde önderlerini, yönetici kadrolarını, komutanlarını şehit verdi. Ancak 53 yıllık tarihin gösterdiği gibi mücadele ve örgütlenmeleri devam etmiştir.  

Sosyal ağlarda paylaşın