Tunus’ta Eylemler Devam Ediyor

Tunus’ta geçtiğimiz günlerde halkın sokağa çıkması sonucunda yaşanan gözaltılara karşı eylemler başlamıştı.

Halk, gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılması talebiyle, “Halkın evlatları hapishanelerde” sloganıyla protestolarını sürdürmeye  devam ediyor. Gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle halk yürüyüş düzenledi.

Tunus İnsan Hakları Savunma Birliği (LTDH) Genel Başkanı Cemal Muslim, başkentteki Tunus Gazeteciler Sendikasında düzenlenen toplantıda, sosyoekonomik nedenlerle 18 Ocak’ta başlayan gösteriler nedeniyle bugüne kadar aralarında çocukların da bulunduğu 1680 kişinin gözaltına alındığını belirtmişti. 

Tunus’ta Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belid’in suikastının 8. yıl dönümüyle eş zamanlı gerçekleştirilen yürüyüşte yüzlerce Tunuslunun yanı sıra siyasi sol parti liderleri ve bağımsız milletvekilleri de katıldı.

Polis yürüyüşü engel olabilmek için başkentin merkezindeki Habib Burgiba Caddesi’ndeki kafe, restoran ve dükkanlar ile başkentin merkezine giden yolları kapattı.

Yürüyüşte ayrıca 6 Şubat 2013’te düzenlenen Belid suikastının faillerinin ortaya çıkarılması için de çağrı yaptı.

Yürüşte istihdam, özgürlük, onur, hükümetin ve parlamentonun feshedilmesi yönünde sloganlar atıldı. Halk özgürlükleri baskılayan ve polis devletinin ülkeye dönmesinin kapılarını aralayan güvenlik uygulamaları da reddedildi.

Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT) Genel Sekreter Yardımcısı Sami et-Tahirii:  “Habib Burgiba Caddesi’nde gösteriden önce gerçekleştirilen uygulamalar garip. Göstericiler Belid’in 8 yıl önce kim tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkarılmasını talep etmeye geldi” dedi.

Başkentin ana caddesine girişlerin kapatılması ve yoğun güvenlik önlemlerinin iktidardakilerin duydukları korkunun boyutunu gösterdiğini söyleyen Tahiri, “Sosyal haklarını talep eden, herhangi bir sabotaj eylemine katılmayan ve mülke zarar vermeyen kişilerin hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılması gerekir” ifadelerini kullandı.

UGTT, Tunus İnsan Hakları Savunma Birliği,  Tunus Demokratik Kadınlar Derneği, Tunus Sosyal ve Ekonomik Haklar Forumu başta olmak üzere çok sayıda kurum, insan hakları örgütü ve aktivist gösterilerde gözaltına alınanların serbest bırakılması için gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın