Tunus: “Halkın Evlatları Hapishanelerde. “

Tunus’ta halk otoriter yönetime karşı 2011’de Arap Baharı olarak bilinen hal ayaklanmasında kazandığı haklarını polis şiddetiyle geriletilmesini protesto etti.

Protestolar Ocak ayının ortalarından beri neredeyse günlük olarak sürmekte. 

Tunus’ta halk, geçen hafta gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılması talebiyle, “Halkın evlatları hapishanelerde” sloganıyla protestolarını sürdürmeye  devam ediyor.

Hükümette karşi arttan öfkeye işsizlik ve yoksulluğun dışında  gözaltına alınan gençlerin hala serbest bırakılması da eklendi. 

Protestocular, “Halkın evlatları hapishanelerde”, “Devrim devam ediyor”,  “Polis devletinin, milislerin ve militarizmin dönüşüne ve baskıya hayır” ve “Rejimi düşürmek görevdir” sloganlarının atarken protestoda genç kadınların ön saflarda yer alıyordu.

Gösteriye katılanlardan Vail Zerik, yaptığı açıklamada, “Protestocuların temel isteği tüm tutukluların serbest bırakılmasıdır. İfade özgürlüğüne hapis ile karşılık vermenin sonlandırılması gerek. Suçlu olduklarını ispatlayacak delil olmadan yüzlerce gencin hapse atılması, adaletsiz yargılamanın ve despotluğun geri dönmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Hukukçu Vail Amara, 1600’den fazla gencin haksız yere gözaltına alındığını ve hükümetin, ezilen insanlarla ilişkilerini değiştirmesi gerektiğini anlayıncaya kadar gösterilerin durmayacağını duyurmuştu. Tunus İnsan Haklarını Savunma Birliği (LTDH) Genel Başkan Yardımcısı Besam İtrifi, 21 Ocak’ta yaptığı açıklamada, hafta sonundan bu yana devam eden gösterilerde 1000’den fazla kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

Emekçiler Hareketi, Demokrat Yurtseverler Partisi, Devrimci Sosyalist Parti, İşçi Bayrağı Hareketi ve Devrimci Marksistler’in aralarında bulunduğu 12 parti 22 Ocak’ta yaptıkları ortak yazılı açıklamada halk gösterilerine destek verdiğini duyurmuştu

Sosyal ağlarda paylaşın