TSK Saldırısı 8. Gününde

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile cihatçı grupların Suriye’de gerçekleştirdiği saldırı 8. gününde sürüyor. 

  • Suriye Demokratik Güçleri ile Şam yönetiminin anlaşması sonrası Suriye ordusu SDG kontrolündeki bölgelere ilerliyor. 

Suriye devlet haber ajansı SANA, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke sınırları içinde bulunan bir ABD üssünün boşaltıldığını duyurdu. Bir kaç gün önce de Türkiye sınırına yakın olan Ayn el-Arap (Kobane) kentinin yakınındaki ve Menbiç’in kuzeybatısındaki Dadat yerleşimine yakın olan üslerini terk etmişti ABD askerleri. Bu askerlerin Irak, Kuveyt ve Ürdün’e yerleştirileceği aktarıldı.

Norveç, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İsveç, Fransa, Almanya, Çekya, İtalya ve İspanya Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıkladılar. 

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan “Menbic’den Irak sınırımıza kadar olan bölgeyi güvenli hale getirip, ilk etapta 1 milyon daha sonra 2 milyon Suriyeli sığınmacının evlerine kendi tercihleriyle dönmelerini temin edeceğiz” diye konuştu.
  • Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani  ise “Savaş sona ermezse ABD tarafından ihanete uğradığımızı düşüneceğiz. Şimdilik hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bizim gözümüzde Amerikalıların itibarı zedelendi” diye konuştu.
  • PYD Sözcüsü Salih Müslim, Suriye hükümetiyle yaptıkları anlaşmayla ilgili şöyle konuştu : « Sınır güvenliği ya da bir devlet olarak Suriye’nin egemenliği ihlal edilmiştir. Bu egemenliği korumak için sınırı beraber korumak gerekiyor. Bunun için de Suriye askerleri Derik’ten ta Fırat’a kadar yerleşecektir ve Suriye bayrağını kaldıracaktır. Nerde bir asker varsa zaten Suriye bayrağını kaldırabilir. »
  • ABD Başkanı Donald Trump, harekatın durdurulması için Türkiye’ye karşı yaptırıma onay veren bir başkanlık kararnamesini imzalayacağını açıkladı. Bu göstermelik yaptırım listesi ise şöyle ;
    Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’y yaptırım uygulanacak.
    Çelikteki gümrük vergisini yeniden yüzde 50 oranına yükseltecek.
    ABD Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerine derhal son verilecek.
  • Milli Savunma Bakanlığı, ‘Barış Pınarı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen PKK/YPG’li sayısının 611’e çıktığını’ iddia ediyor.
  • ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin 16 Ekim tarihinde Türkiye’ye geleceği açıklandı. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.