Devlet Himayesinde Zehirli Gıda Üretimi

Devlet Himayesinde Zehirli Gıda Üretimi Hız Kesmiyor

Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yapılan, Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan araştırmayı halka duyurduğu için hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Bülent Şık ülkemiz sistemi ile ilgili bir başka gerçeği açıkladı.

“Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açılan Bülent Şık: “Hileli ürünün teşhiri bir işe yaramıyor” açıklamasında bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık: Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yüüttüğü gıda kontrol ve denetim çalışmaları sonucu tespit ettiği çeşitli gıda ürünlerinde yasal mevzuata aykırı üretim yapan firmaların listesinin bir ie yaramadığını  söyledi. Karşılaştırdığı farklı tarihli 3 listede en az 20 firmanın hileli ürün üretmeye devam ettiğini saptadı. Bakanlığın yayınladığı 2016, 2018, ve 2019 ekim ayı listelerini incelediğini söyleyen Şık “bu sınırlı inceleme bile çok sayıda firmanın yasalarca suç kabul edilen bir eylemi tekrar tekrar yaptığını gösteriyor. Listelerdeki mükerrer firma sayısının 20’den fazla olduğunu da belirtmeliyim. Geçtiğimiz beş yıl içinde bakanlık tarafından yayınlanmış bütün listeler firma bazında tek tek kontrol edilerek bir tablo oluşturulsa kim bilir daha neler çıkacak” dedi.

Türkiye’de gıda kontrol ve denetim hizmetlerinin çöktüğün belirten Şık “ortada bir kamu idaresi yoktur. Mesele tüketicilerin dikkatli olması, önlem alması meselesi olarak görülmemeli. Mesele, kamu idaresinin halk sağlığını koruma sorumluluğunu yerine getirmemesidir.” dedi.

zehirli gıda üretim ve satışı listeler yayınlanmasın rağmen devam ediyor…
Medyada çıkan haberlere bakılırsa bakanlık zararlı gıda üretenlerin ensesinde… Ama firmalar hala zehirli gıda üretmeye devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş (karıştırma, katma) konusunda uygunsuz üretim yapan firmaların teşhir edilmesine rağmen üretimlerinin hileli şekilde devam ettirebilmesine vurgu yapan Şık, “firmalar çekincesiz, korkusuz aynı suçu işlemeye  devam ediyor. Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapılması meselesinin bilinmesi gereken çok sayıda ayrıntısı var. Ve o ayrıntılar bakanlığın açıkladığı teşhir listesinde yer almıyor” dedi. “Örneğin çikolata, bal ve meyve aromalı gazlı içeceğe uyarıcı madde katmak ölüme sebebiyet verebilir” uyarısında bulundu.

Ülkeyi soyan, talan eden tekellerin iktidarı AKP, halkın sağlığını düşünmez. Açıktan halkı zehirleyen firmaların tespit edilmesine rağmen bu şirketlerin pervasızca zehirli ürün üretmeye devam edebilmeleri,  AKP iktidarından aldıkları güç ve destekle açıklanabilir.   

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.