TİHEK’e Göre Hapishaneler’de Sorun Yok !

Belki bir çok kişi duymamıştır, haberi yoktur ; ülkemizde «Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu» (TİHEK) diye bir kurum var.
Adı üstünde, ülkemizdeki insan hakları ihlallerini inceleyecek, önleyecek, eşitliği sağlayacak bir kurum olması gerekiyor.

Ülkemizde hiç kuşku yok ki, « insan hakları ihlalleri » denilince bunun en çok yapıldığı yer, hapishanelerdir. Bugün ülkemizin hapishaneleri kelimenin gerçek anlamıyla dolup taşmıştır.
Hapishanelerden baskı, işkence, keyfilik haberlerinin gelmediği gün yok gibidir.

Fakat, adı geçen kuruma göre, pek bir sorun yok.
TİHEK, kendisine ulaşan şikayetler karşısında devleti aklayan kararlar veriyor. TİHEK, 2019 yılı içinde şu ana kadar 10’a yakın başvuruyu görüşerek karara bağladı. Ancak bu kararlara göre, hapishanelerde hiçbirinde insan hakları ihlalleri yok !
*
Örnek 1; Sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle tutuklanan bir kişinin annesi, oğlunun Sincan 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda gardiyanlar tarafından dövüldüğünü iddia etti.

TİHEK başvuruyu « kabul edilemez », “iddiaların ise soyut” olduğuna karar verdi.
*
Örnek 2 : Pozantı L Tipi Cezaevi’nde kalan 23 tutsağın bir çok şikayeti vardı. Haftalık sohbet ve atölye haklarının keyfi olarak engellenmesi, revire çıkarılmamaları, kelepçeli tedaviye zorlanmaları, gazetelerin gerekçesiz verilmememesi, yemeklerin sağlıksız ve kalitesiz olması, sulardan kanalizasyon kokusu gelmesi…
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, yaptığı(!) inceleme sonucunda « hak ihlali yaşanmadığına » karar verdi. TİHEK’e göre her uygulamanın gerekçesi vardı ve hapishane idaresi haklıydı !!!
*
Örnek 3 : Tutsaklar sosyal etkinliklerden yeteri düzeyde yararlandırılmamalari konusunda sikayette bulundular; TİHEK’in cevabı şöyle: “Başvuranların işledikleri suçlar neticesinde mahkum oldukları
cezaya ilişkin ceza infaz rejiminin oluşturduğu elem seviyesinden daha fazla bir eziyet seviyesine ulaşmadığı ve başvuranların iddialarının kötü muameleden bahsedebilmek için gerekli ağırlık eşiğini aşmadığı anlaşılmaktadır”.
*
Örnekler böyle uzayıp gidiyor.
TİHEK’e göre tüm şikayetlerde, şikayetçi tutuklu ve hükümlüler haksız !
TİHEK’e göre hapishane idareleri kusursuz !

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.