Tecritte Tutulan Assange İçin Doktorlardan Çağrı

Sekiz ülkeden 65 doktor, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın sağlık durumunun kritik olduğunu ve acilen tedavi edilmesi gerektiğini duyurdu. 

Yıllarca süren keyfi bir ev hapsinden sonra Londra’daki Belmarsh “maksimum güvenlikli” hapishanesinde tecrit koşullarında tutuluyor Assange.

Kurduğu haber sitesiyle, başta ABD olmak üzere, devlet ve orduların suçlarını belgelerle ortaya çıkaran araştırmacı, gazeteci Assange bu nedenle yıllardır baskı altında. Son olarak, Nisan 2019 tarihinde kaldığı Ekvador konsolosluğundan zorla götürülerek tutuklanmıştı İngiltere’de. 

Tüm dünyada destek eylemlerinin yanında, doktorlar da harekete geçti. 

Doktorlar İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderdikleri mektupta “Mevcut verilere göre, acil bir tahkik ve tedavi gerçekleşmezse sayın Assange’ın cezaevinde hayatını kaybedebileceği yönünde ciddi endişelerimiz bulunmaktadır” dediler. 

16 sayfalık mektupta doktorların, 48 yaşındaki Assange’ın sağlık durumuna ilişkin tespitlerini geçen Ekim ayında Londra’daki duruşmasındaki görünümü ve Birleşmiş Milletler İşkence Özel Raportörü Nils Melzer’in raporuna dayandırdıklarını yazdılar.

BM Raportürü, Assange’ın kötü ve keyfi muameleye maruz kaldığını duyurmuştu. 

Mektupta ayrıca,  “Tıp doktorlarının, nerede olursa olsun, farkına vardıkları işkence şüphesini bildirmeleri, mesleki görevleridir. Bu mesleki görev mutlaktır ve bunu bildiren doktorlar açısından riski ne olursa olsun, yerine getirilmelidir” diye belirtildi.

Assange’ın, casusluk suçlamaları nedeniyle ABD’ye iade davası 25 Şubat 2020’de görülecek. ABD’nin Irak ve Afganistan’daki savaş suçlarını belgeleriyle ortaya çıkardığı için 175 yıl hapis cezasıyla yargılanmak isteniyor.

Assange’e yapılanlarla araştırmacı gazetecilik, aslında gerçek gazetecilik yasadışı hale getirilmek, terörize edilmek isteniyor. Devletlerin, orduların suçlarının teşhir edilmesi, belgelerinin halka ulaştırılması engellenip, bunu yapanlara uygulanan baskı ve tutuklamalarla gözdağı verilmek amaçlanıyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.