Tecrit Altında Yoldaş Sahiplenmesi:”Kılına Dokunan Olursa Bu Hapishane Birbirine Girecek”

Tuğcenur Özbay, Şakran Hapishanesi’nde tutulan bir özgür tutsak.

Geçtiğimiz hafta, ailesiyle telefon görüşmesi yapılırken, gardiyanların Didem’in hücresinin önüne yığıldığını farkediyorlar.

Daha önce de basına yansıdığı gibi, Şakran Hapishanesi yönetimi, işini gücünü bırakmış, Didem Akman’ın pandemi salgınına karşı kullandığı siperliğe el koymaya çalışıyor.

İşte hapishane yönetiminin Didem Akman’a yönelik bu saldırısı, o anda telefon görüşmesinde olan tutsak tarafından büyük bir öfkeyle ve büyük bir sahiplenmeyle karşılanıyor.

Ekte bu görüşmenin ses kaydını ve metin olarak çözümlenmiş halini yayınlıyoruz.

Bu konuşmalarda, özgür tutsaklığın onyıllara uzanan köklü dayanışma ve sahiplenme geleneğinin gücü görülüyor. 

Özgür tutsak, kendi koşulları ne olursa olsun, diğer özgür tutsağı sahipleniyor.

Bir tutsak, ailesi ile telefon görüşmesi yaparken Didem Akman’ın telefonunun kapatıldığını duyuyor. Didem Akman’a sesleniyor. Dinlenildiğini bildiği telefondan hapishane idaresine sesleniyor.

Didem Akman’ın kılına zarar gelmemesi için uyarıyor idareyi.

Didem Akman’ın telefon görüşmesini yaptığı odaya gardiyanlar giriyor ve telefon hakkını gasp etmeye çalışıyorlar.

Ve yoldaşı haykırıyor telefondan:

“CANLI CANLI DUYURUYORUM ŞU ANDA, DİDEM ABLANIN KOLUNA BİLE DOKUNAN OLURSA BU HAPİSHANE BİRBİRİNE GİRECEK! SEN YAŞA DİYE ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK, SANA DOKUNMALARINA İZİN VERMEYİZ DİDEM ABLA.

Telefon bağlamak yerine içeri sokmaya çalışıyorlar. Neden, çünkü burada yaşadığımız işkenceleri anlatıyoruz…

Ya işkence yapmayacaksın ya da yapıyorsan savunacaksın yaptığını… İşkenceyi yap sonra duyurulmasına engel ol, yok öyle…”

207 gün ölüm orucu direnişi yaparak “ölümün eşiğinde” verilen sözlerle direnişine ara vermiş bir tutsağa yapılan işkenceler, uygulanan keyfilikler hapishane idaresinin hazımsızlığının sürdüğünü gösteriyor.

İşkence ve keyfilikler ile tutsakların her dakikasını cehenneme çevirmeye çalışan idare yapılanların duyurulmasına da KORKAKÇA engel oluyor…

Tüm bu baskıların karşısında ise özgür tutsakların direnme iradesi ve olağanüstü ölçülerdeki yoldaşça sahiplenmeleri var.

Kayıtlara geçen bu görüşme de bunu gösteriyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın