Tarihte Bugün – Haziran

29 Haziran

29 Haziran 1925 – Doğu İstiklal Mahkemesi’nce ölüm cezasına çarptırılan Şeyh Sait ve arkadaşları idam edildi.

Tarihte bugün 29 Haziran

29 Haziran 1982 – İsrail Lübnan’ı işgal etti.

Tarihte bugün 29 Haziran

29 Haziran 1990 – Ankara öğrenci gençliğinin merkeziliğini sağlamak amacıyla AYÖ-DER kuruldu.

29 Haziran 1996 – Hapishanelerde süren süresiz açlık grevleri için Erbakan’la görüşmek amacıyla Başbakanlık binası önüne giden tutsak yakınları polis tarafından engellendi. Bunun üzerine oturma eylemi yapan ailelere polis saldırdı ve 31 tutsak yakınını gözaltına alındı.

Tarihte bugün 29 Haziran

29 Haziran 2001 – 2000-2007 Büyük Direnişte ölüm oruçlarına dışarıdan katıla Zehra Kulaksız eyleminin 221. gününde şehit düştü. 19 yaşındaki kızkardeşi Canan Kulaksız da 15 Nisan’da ölüm orucunun 137. gününde şehit düşmüştü.



28 Haziran

28 Haziran 1993 – Ümraniye Belediyesi’nde çalışan 690 işçi ücretlerinin ve ikramiyelerinin gasp edilmesinden dolayı oturma eylemi yaptı.

28 Haziran 1993 – Lice’de 9 köy yakıldı.


27 Haziran

27 Haziran 1905

Çarlık donanmasına bağlı Potemkin Zırhlısı’nda bozuk et yedirmekte ısrar eden subaylara karşı mürettebat ayaklandı. Askerler, yakalanıp kurşuna dizilmeleri emredilen tayfalar yerine silahlarını subaylara çevirdi ve subaylar denize atılarak yönetime el konuldu.


27 Haziran 1950

İlk nükleer santral Rusya’da Moskova’nın 55 mil uzağında Obninsk’te açıldı.

27 Haziran 1964

20-21 Mayıs darbe girişimi hükümlülerinden Fethi Gürcan idam edildi.

27 Haziran 1976

Urfa/Birecik’te “Halkın Gücü” adlı oyunu sahneleyen Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu‘nun (DAST) Erkan Yücel dahil 12 oyuncusu “komünizm propagandası, Kürtçülük ve bölücülük” suçlamasıyla Urfa’da tutuklandı.


27 Haziran 1979

MHP Manisa İl Bşk’nın cenazesi sonrası CHP Kadın Kolları ve Eczacı Odası Y.K.üyesi Neşe Gülersoy işyerinde kurşunlanarak öldürüldü


27 Haziran 1980

DİSK Genel Kurul çalışmalarının 3.gününe konuk olarak katılan CHP Genel Sekreteri Mustafa Üstündağ’ın konuşmasından:”Sen şunu söyledin, ben bunu söyledim diye inatlaşmaya hakkımız yoktur. Faşizm tehlikesi kapıya gelmiştir, ateş bacayı sarmıştır”


27 Haziran 2002

Arjantin’de başkent Buenos Aires’de hükümeti protesto eden 2 bin gösterici köprü işgal etti. Polis plastik mermi atan silahla müdahale etti; 2 genç öldü, yüzlerce gösterici gözaltına alındı.


26 Haziran

26 Haziran 1934 – Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi.

Ä°lgili resim

26 Haziran 1952 – Güney Afrika’da siyahlar, eşitsiz yasalara karşı kampanya başlattılar.

26 Haziran 1994 – Küçükarmutlu halkı, Hüsnü İşeri Fidanlığı ve Sevcan Çocuk Parkı’nı polis araçlarının otoparkı haline getirmeye çalışan polise karşı direndi.

26 Haziran 1996 – 26 Haziran’da Antakya HADEP bombalandı, İskenderun HADEP de silahla tarandı. Bu saldırılara burjuva basın da bayrak edebiyatı yapıp şovenizm kışkırtmacılığı yaparak katıldı.

“Yasal partilere” yönelik devlet terörü Emek Partisine yapılan saldırıyla sürdü. Anayasa Mahkemesi’nin Emek Partisi hakkında “bölücülük yaptığı” savıyla kapatma davası açması üzerine Emek Partililer duruşmanın yapılacağı 24 Haziran’da Ankara’da toplandılar. Parti Genel Merkezi önünde kapatma davasını protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen EP’lilere polis azgın bir şekilde saldırdı. Saldırı sonucunda yüzlerce kişi ciddi biçimde yaralanırken, 200 kişi gözaltına alındı.

Ä°lgili resim


25 Haziran

25 Haziran 1980 – Kırşehir’de faşistler solculara ait işyerlerini tahrip ettiler. Olaylar iki gün sürdü; 1 kişi öldü; sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

25 Haziran 1981 – Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 51 kişi hakkında ölüm cezası talebiyle dava açıldı.

25 Haziran 1981 – Amerikancı faşist cunta tarafından Ahmet Saner ve Kadir Tandoğan idam edildiler.

25 Haziran l992 – Kayseri Özgür-Der açıldı…

25 Haziran 1995 – 3 bin domates üreticisi, ürünlerinin tarlada kalmasını protesto etmek için 150 traktörle 7 saat boyunca E-90 karayolunu işgal ettiler. Üreticiler satamadıkları 45 ton domatesi yola dökerek hükümeti protesto ettiler.

25 Haziran 2005 – Yakalandığı kanser nedeniyle 33 yaşında hayatını kaybeden Kazım Koyuncu; muhalif duruşu, temel haklar ve özgürlükler mücadelesinde ön saflarda yer alışı, türküleri kendine has tarzıyla yorumlaması ve sesiyle Karadeniz müziğinin unutulmaz isimlerinden biri olmayı başarmıştı.



23 Haziran

23 Haziran 1908 – 23 Haziran 1908 Sabahı 50 kadar kadın, vilayet konağı önünde toplanarak pahalı ve kötü kaliteli ekmek ekmeği protesto etmişlerdi. Bu topluluğa kısa sürede 500 kadar kişi katılınca, konağın camları kırıldı, un depoları yağmalanmaya başlandı. Uncularla birlikte hareket ettiğinden kuşkulanılan belediye başkanı, kaçarak linç edilmekten kurtuldu. (Bkz, Anadolu’da devrim Günleri, II. Meşrutiyet Günleri, Kudret Emiroğlu)

23 Haziran 1992 – BELEDİYE İŞÇİLERİ EYLEMDE

Belediye işçileri ’92 yazına grev ve direnişlerle girdi. İşçiler insanca yaşayabilecekleri bir ücret almak, özelleştirmelere, işten atmalara ve taşeronluğa dur demek için, baskılara karşı çıkmak için eylemdeydiler.

14 Mayıs’taki iki saatlik iş bırakma ilk uyarıydı. Bunu 40 bin belediye işçisinin 28 Mayıs’taki vizite eylemi ve Anakent Belediyesi önündeki 15 bin kişilik gösteri izledi. 8 Haziran’da İstanbul ve Ankara’da onbinlerce işçinin tam gün iş bırakması ve 23 Haziran’da İstanbul’daki eylemler en büyük protesto gösterileriydi.

Saatler süren eylemlere polis müdahale edemezken, Devrimci Mücadelede İşçiler ve Devrimci İşçi Hareketi imzalı pankart ve dövizler alanlarda dalgalandı. 23 Haziran’da sabah saatlerinden itibaren Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Edirnekapı, Aksaray ve Eminönü’nden belediye işçileri aileleriyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesine akın ettiler.

Bina önünde sayıları 25.000’i bulmuştu. KAM-SEN, BEM-SEN, SAĞLIK-SEN’li memurlar da pankartlarıyla alanlarda yerini alarak işçileri yalnız bırakmadılar. Bu eylemin ardından İstanbul’da 35.000 belediye işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık nedeniyle grev kararı alındı.

23-26 Haziran 1996 – HADEP’LİLERE DEVLET TERÖRÜ

96’da tutsaklara, kayıp ve tutsak yakınlarına, memurlara, sendikacılara, sanatçılara yönelen devlet terörü Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Emek Partisi (EP) gibi legal partilere de uzandı.

23 Haziran’da HADEP 2. Olağan Büyük Kurultayı’nın yapıldığı Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda Türk bayrağının indirilmesiyle başlayan provokasyon HADEP’e saldırı için polis ve savcıları harekete geçirmeye yetti. Kongrenin bittiği gece Genel Başkan Murat Bozlak’ın da aralarında bulunduğu HADEP yöneticileri gözaltına alındılar. Bunu protesto eden partililere ise polis azgınca saldırarak onlarca kişiyi yaraladı.

Aynı gece kongre dönüşünde HADEP’lilerin bulunduğu araca Kayseri’de uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu 3 HADEP’li katledilirken bir kişi de yaralandı.

24 Haziran’da İzmir HADEP İl binasına, Ankara Keçiören HADEP ilçe binasına silahlı bombalı saldırı düzenlendi.

26 Haziran’da Antakya HADEP bombalandı, İskenderun HADEP de silahla tarandı. Bu saldırılara burjuva basın da bayrak edebiyatı yapıp şovenizm kışkırtmacılığı yaparak katıldı.



22 Haziran

22 Haziran 1941 – İkinci Paylaşım Savaşında Almanya Sovyetler Birliği’ne saldırdı. Naziler SSCB’ye karşı Barbarossa Harekatı adıyla anılan üç koldan 22 Haziran 1941 tarihinde büyük bir saldırı başlattılar.

22 Haziran 1941 – Hırvatistan’da ilk silahlı anti faşist örgüt kuruldu.

22 Haziran 1974 – Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) kuruldu. Partinin genel başkanlığına Ahmet Kaçmaz, genel sekreterliğine Yalçın Yusufoğlu getirildi. Partinin programında emekçi sınıfların demokratik iktidarı ve sosyalizm hedefleniyordu. TSİP, 12 Eylül sonrası 16 Ekim 1981 tarihinde öteki partilerle birlikte kapatıldı.

22 Haziran 1980 – İstanbul Belediye Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyet Halk Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı Bülent Demir faşistler tarafından katledildi.

22 Haziran 1992- Polis Armutlu’ya saldırdı. Saldırı çeşitli eylemlerle kınandı.

22 Haziran 1997 – KURTULUŞ’A KONTRGERİLLA SALDIRISI

Kurtuluş gazetesi çıktığı günden beri üzerinden saldırılar hiçbir zaman eksik olmadı. Kontrgerilla her zaman karşısında direnişi görse de, saldırılar boşa çıkarılsa da hiçbir zaman bu saldırılarından vazgeçmedi. 
Bu saldırılardan biri de Ankara’da yaşandı. Ankara temsilciliğimizin kapısına kontrgerilla tarafından yerleştirilen bombanın patlamasıyla Kurtuluş bürosu ve kattaki diğer daireler büyük zarar gördü. İçeride bulunan Kurtuluş dağıtımcıları ve okurları şans eseri yara almadan kurtuldular. Kontrgerilla büroyu bombaladığı yetmiyormuş gibi, iki Kurtuluş muhabirini de gözaltına aldı. Ardından olayın “faili” diye yakalanan bir psikopat katilin islamcı olduğunu söyleyerek bombalamayı islamcıların üzerine attılar. Ancak asıl sorumlu kontrgerillaydı.



20 Haziran

20 Haziran 1943 – Adapazarı’nda meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremde 346 kişi katledildi.

Tarihte bugün 20 Haziran

20 haziran 1974 – İsrail Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarına saldırdı; 16 Filistinli öldü.

20 Haziran 1988 – Sosyalist basın üzerinde yoğunlaşan saldırıları protesto etmek amacıyla aralarında Yeni Çözüm’ün de bulunduğu bir grup sosyalist dergi “Sosyalist Basın Susturulamaz” kampanyası başlattı.

Cozum_Kapaklar

“SOSYALİST BASIN SUSTURULAMAZ” KAMPANYASI

Yeni Çözüm dergisi, bir geleneğin temsilcisi olarak 1986 sonunda yayın hayatına atıldı. Sosyalist bir dergi olmak bedel ödemeyi gerektiriyordu. Toplatmaları, para cezalarını, tutsaklıkları göze almak gerekiyordu. Yeni Çözüm daha ilk sayısından itibaren bu baskılarla karşılaştı. Derginin ilk sayısından itibaren 8 sayısı DGM tarafından peş peşe toplatıldı, dört sayısına da ise peş peşe el konuldu.

12 Eylül rejiminin devamı olan sivil görünümlü Özal iktidarı ile birlikte “demokrasi” yaygaralarının açık bir aldatmaca olduğu ve hiçbir inandırıcılığının olmadığı ortaya çıkmıştı. İktidar devrimci, sosyalist basını yok etmeyi hedefleyen çok yönlü bir saldırı başlattı. Sosyalist basın üzerinde baskıların yoğunlaşması karşısında bu baskıları göğüslemek, bunları kamuoyunda güçlü bir tarzda teşhir etmek için Yeni Çözüm ve diğer sosyalist dergiler Haziran 1988’de “Sosyalist Basın Susturulamaz” kampanyasını başlattılar.

Kampanya çerçevesinde 20 Haziran 1988 tarihinde, dergi okurları İstanbul’da Başbakanlığa ve DGM’ye protesto telgrafları çektiler. Aynı gün öğleden sonra dergi temsilcileri de DGM başsavcısı ile görüşerek toplatma kararlarının keyfiliğini ve baskıları protesto ettiler.

Dergi temsilcilerinden oluşan bir heyet 21 Haziran’da üzerinde “SOSYALİST BASIN SUSTURULAMAZ” yazılı siyah bir çelengi DGM önüne bıraktı, baskıları kınayan bir basın açıklaması yaptı.

23 Haziran’da BİLSAK’ta “SOSYALİST BASIN SUSTURULAMAZ” konulu bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya 100’ün üzerinde izleyici katıldı.
20 Haziran 1990 – Devrimci Mücadelede Kamu Çalışanları “Sadaka Değil, Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz” şiarıyla bir kampanya başlattılar. Kampanya çerçevesinde üç günlük açlık grevi, işyeri toplantıları, alkışlı eylemler, basın toplantıları, bildiri dağıtımı, yemek boykotu gibi eylemler gerçekleştirildi.

20 Haziran 1992 – HEP İl Teşkilatı ve İHD Batman Şubesi Yönetim Kurulu üyesi M. Sıddık Tan uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.



19 Haziran

19 Haziran 1953 – Julius Ethel Rosenberg’ler katledildi.

19 Haziran 1989 – Eskişehir hapishanesinde tutsaklar baskı ve saldırıları protesto etmek amacıyla süresiz açlık grevine başladılar.

19 Haziran 1995 – İzmir Öğrenci yurdunda kalan devrimci öğrencilere faşistler saldırdı. Öğrenciler barikat kurup direndiler.



18 Haziran

18 Haziran 1970 – “15-16 Haziran” işçi eylemleri sonrası İstanbul’da 44 işçi tutuklandı.

18 Haziran 1991 – İTÜ’de işçi ve memurlar baskıları, zamları ve Terör Yasasını protesto etmek için ortak eylem yaptılar.

18 Haziran 2004 – Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısı üzerine Türkiye’nin altı bölgesinden yola çıkan doktorlar Ankara’ya vardı.“Umuda Beyaz Yürüyüş”le doktorlar, özlük haklarının iyileştirilmesi ve herkese ücretsiz sağlık hakkı verilmesini istiyorlar.



17 Haziran

17 Haziran 1993 – Diyarbakır merkezi ve Bismil, Hazro, Lice ilçelerinde devlet tarafından gerçekleştirilen katliamları, operasyonları ve sivil halka yönelik baskıları protesto etmek amacıyla esnaf kepenk kapatma eylemi gerçekleştirdi.

17-19 Haziran 1995 – OKMEYDANI’NA SALDIRI VE DİRENİŞ

İhbarcı Hasan Levent’in DHKC tarafından cezalandırılmasından sonra Okmeydanı sivil faşistler ve polisin hedefi oldu. Düşman Okmeydanı’nda Alevi-Sünni çatışması yaratmak istiyordu.

17 Haziran’da 2000 polis Okmeydanı’nı kuşatmaya alarak halka azgınca saldırdı. Okmeydanı halkı barikatlar kurarak saldırıyı püskürtmeye çalıştılar. Ancak barikatların yetersiz kalması nedeniyle çatışa çatışa mahalle aralarına çekildiler. Polisin bu ilk saldırısında 200 kişi gözaltına alındı. 
Devrimci Halk Güçleri bu saldırıya karşılık ertesi gün Okmeydanı Cemevi önünden Haşim İşcan Parkına kadar bir yürüyüş yaptılar, Hüseyin Aksoy Parkı’nda ise HADEP’lilerle birlikte basın açıklaması yapıldı. Yine aynı gün Cem ve Kültürevi açılışında saldırı protesto edilirken açılıştan sonra evlatları gözaltına alınan aileler dernekten ayrılmayarak evlatlarının serbest bırakılmasını istediler. 
19 Haziran’da aileler ve Devrimci Halk Güçleri bir açıklama yaparak Okmeydanı Halk Komitesi’nin aldığı karar doğrultusunda Haşim İşcan Parkı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Burada gözaltıların serbest bırakılması için oturma eylemi yapan kitlenin sayısı gittikçe arttı. Akşam saatlerinde polis saldırı hazırlıklarına başlarken kadınlar ve çocuklar parktan uzaklaştırıldılar. Polisin saldırısı taş ve molotoflarla karşılandı. Devrimciler herhangi bir gözaltı veya kayıp vermeksizin dağıldı. Polis hıncını çevredeki halktan alarak insanları rastgele gözaltına aldı.

Okmeydanı’ndaki bu direnişin duyulmasıyla İngiltere, Almanya, Avusturya, Hollanda’daki Devrimci Halk Güçleri direnişi desteklemek amacıyla çeşitli eylemler yaptılar.



16 Haziran

15-16 Haziran 1970 – Büyük İşçi Direnişi

15-16 Haziran Direnişi, Türkiye işçi sınıfı tarihinde, işçi sınıfı eyleminin ulaştığı en yüksek aşamadır. Türkiye işçi sınıfının muazzam gücünü gösteren, egemenlerin uykularını kaçıran bir örnekti. Yüzbinlerce işçinin nasıl bir anda harekete geçebildiğini ve hayatı gerçek anlamda durdurabildiğini gördü bu eylemde oligarşi.Yer yer Devrimci Gençlik’in müdahalesi ile iradi bir nitelik almasına karşın, esasta kendiliğindenci karakter gösteren 15-16 Haziran Direnişi, reformist-uzlaşmacı
sendika yöneticilerinin yüzünü açığa çıkararak, deşifre ettiği gibi, başta MDD’ci anlayışta olanlar olmak üzere, cuntacı küçük-burjuva anlayışlara da verilmiş bir cevaptır. Ayrıca 15-16 Haziran Direnişi, işçi sınıfının kendi gücünü görmesi yolunda yaşanan somut bir adım olmasıyla da olumlu bir gelişmedir.

15-16 Haziran işçi direnişi, mevcut koşullarda işçi sınıfı ve diğer emekçi katmanların haklarına uzanmanın pahalıya mal olduğunu göstermiştir.

Ä°lgili resim

16 Haziran 1976 – Güney Afrika’da siyahların yaşadığı Soweto kasabasında Afrikaans dilinde eğitimi protesto eden öğrencilerin ateş açan Güney Afrika polisi 600 öğrenciyi katletti.

Tarihte bugün 16 Haziran

16 Haziran 1993 – Turbo Filtre Fabrikasından atılan işçilerin işlerine geri dönmeleri için yaptıkları süresiz açlık grevi direnişinin 40. gününde jandarma işçilere saldırdı.

16 Hazran 2012 – Urfa E Tipi Cezaevi’nde çocuk koğuşunda kalanlar olumsuz cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla yatakları yakarak isyan başlattı, 13 kişi katledildi.

16 Haziran 2013 – Gezi ayaklanmasında Berkin Elvan gaz kapsülüyle vuruldu. Aylarca komada kalan Berkin, 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.

Tarihte bugün 16 Haziran


14 Haziran

14 Haziran 1925 – Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk şeker fabrikası, Alpullu’da üretime başladı.

Tarihte bugün 14 Haziran

14 Haziran 1940 – Paris İşgali

10 gün süren direniş bastırıldı, faşist Nazi birlikleri Paris’i tamamen işgal etti.

Tarihte bugün 14 Haziran

14 Haziran 1987 – ‘84 Ölüm Orucu şehitleri için Silivrikapı Mezarlığı’nda bir anma düzenlendi. Ardından da Hasan Telci’nin Güngören’deki mezarı ziyaret edildi.

14 Haziran 2007 – Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda değişiklikler yapan yasa çıkarıldı.



13 Haziran

13 Haziran 1381 – İngiltere tarihindeki ilk büyük köylü ayaklanmasında, Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar Londra’yı basarak hükümet binalarını ateşe verdi , hapishaneleri boşalttı ve yargıçların vurarak cezalandırdılar.

Ä°lgili resim

13 Haziran 1968 – Üniversitelerde reform yapılmasını isteyen Ankara ve İstanbul Üniversiteleri öğrencileri fakülteleri işgal etti.

Tarihte bugün 13 Haziran

13 Haziran 1933 – II. Enternasyonal’in 1910 Kongresinde verdiği önergeyle 8 Mart’ın “Emekçi Kadınlar Günü” ilan edilmesini sağlayan Clara Zetkin öldü.

13 Haziran 2011 – Ernesto Che Guevara’nın 1959’daki Küba Devriminden önce Sierra Maestra’da yazdığı, bu ana kadar yayımlanmamış günlüğü Küba’da yayımlandı.

Tarihte bugün 13 Haziran


12 Haziran

12 Haziran – Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadale Günü

Ä°lgili resim

12 Haziran 1980 – İnciraltı Katliamı…

İzmir’de İnciraltı öğrenci Yurdu’nda üniversite öğrencileri, üniversite seçme sınavları öncesi bir moral gecesi düzenlerler.

Sınav için İzmir’e gelmiş binlerce öğrencinin katıldığı şenlik başladıktan kısa bir süre sonra jandarma ve polis baskın düzenler. Jandarma ve polis daha öğrenciler ne olduğunu anlamaya fırsat bulamadan ateş açarlar. Bir yandan öğrencilere “Ayağa kalkın” diye bağıran polisler, hemen ardından ayağa kalkanları tararlar.

6 öğrenci katledilir. Yaralı öğrencilerin çoğu da hastane yerine karakollara
götürülür. Uzun süre bu yurtta sivil faşistler varlık göstermeye çalışmış ama anti-faşist direniş karşısında bu amaçlarına ulaşamamışlardır. 12 Haziran katliamı bunun intikamıdır.

Ä°lgili resim

12-26 Haziran 1988 – TAYAD, hapishanelerde siyasi onurlarını korumak için direnerek şehit olanlar, idam sehpalarında ölümsüzleşenler, işkencede katledilenler, gözaltında kaybolanlar için “Direniş Şehitlerini Anma Günleri” düzenledi. Bu çerçevede toplantılar, anmalar yapıldı, şehit mezarları ziyaret edildi.

12 Haziran 1990 – Durmuş Akşen Cezalandırıldı

Albay Durmuş Akşen devrimcilere ve yurtseverlere karşı işlediği suçlardan, işkence ve insanlık dışı uygulamalarından dolayı 12 Haziran’da Devrimci Sol tarafından cezalandırıldı.

Eylemi üstlenen Devrimci Sol yayınladığı bildiride şöyle diyordu;

“Durmuş Akşen İstanbul’daki tüm cezaevlerinde, devrimci ve yurtsever tutukluları sindirmek, düşüncelerinden vazgeçirmek için Sıkıyönetim Komutanlığı ile birlikte planlar oluşturdu, taktikler belirledi ve bunları uygulamaya koydu.

Dört yoldaşımızın yaşamını yitirmesinin birinci derecede sorumlularından biri, o dönem İstanbul cezaevlerinden sorumlu, sıkıyönetim kararlarının uygulatıcısı ve organizatörü Durmuş Akşen’dir.”

Durmuş Akşen 1983-84’te 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı Adli Müşavirliği görevindeydi. Tüm askeri cezaevlerinden o sorumluydu ve onun adli müşavirlik sürecinde, İstanbul cezaevleri, hemen hiçbir hakkın ve hukuk kuralının olmadığı Nazi kamplarına dönüşmüştü



11 Haziran

11 Haziran 1970 – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yapılması Türkiye İşçi Partisi’nin 4 milletvekili dışında 230 oyla kabul edildi. Yasada yapılan değişiklikler kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlıyordu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu 15 Haziran’da eylem kararı aldı.

11 Haziran 1987 – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye’yi yeniden “İşçi haklarını çiğneyen ülkeler” listesine aldı. Gerekçe; iş yasalarıyla anayasa maddelerinin Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olmasıydı.

11 Haziran 1990 – Amerikan İlaç tekellerinin hizmetinde çalışan, CIA tarafından finanse edilen ve devrimci tutsakları kobay olarak kullanan HZİ Vakfı (Hafize Zekeriya İtil Neropsikiyatri Vakfı) Devrimci Sol savaşçıları tarafından basılarak tahrip edildi.

11- 16 Haziran 1995 – Sibel Yalçın’ın Cenaze Direnişi

Türkiye halkları 9 Haziran 95’de girdiği çatışmada katledilen Sibel’in destansı direnişine tanık olmuştu. Halk düşmanlarına yönelik düzenlenen bir eylemde yoldaşlarının geri çekilmesini sağladıktan sonra Okmeydanı’nda girdiği bir ev kuşatılmış “Teslim ol” çağrılarına “Asıl siz teslim olun” diyerek karşılık vermişti.

“SİBEL OLAYI”1995’in Haziran’ında televizyonlarda günlerce “Sibel Olayı”ndan söz edildi. Gazeteler haberlerine “Sibel Olayında 5. Gün” gibi başlıklar koyuyorlardı. 
“Sibel olayı” aslında onun devrimci olmasıyla başlar ama gazete başlıklarına taşınan olay, 9 Haziran sabahı başlamıştı…Bir genç kız sokak aralarında ağır ağır yürüyor. Az sonra caddedeydi işte. Biraz ötesinde DYP İstanbul İl Merkezi. Yakınındaki arkadaşlarıyla birlikte adımlarını il merkezinin önünde bekleyen üniformalıya yöneltti. Sakindi. Belli etmeden etrafa bir göz gezdirdi. Yanına yaklaştı üniformalının. “Afedersiniz…” diyerek sürdürdü konuşmasını. Aynı anda silah sesleri… Üniformalı yerdeydi. 
O genç kız ve arkadaşları… sömürünün olmadığı, yoksulluğun ve eziyetin olmadığı bir yaşam için mücadeleye atılmışlardı, adaleti temsil ediyorlardı. Genç kızın yöneldiği DYP binasında kayıp ve katliamların bire bir sorumluları vardı. Bu yüzden orası hedef seçilmişti… 
Hızla bölgeden uzaklaşmaya başladılar. Ama katiller de hızlı davranmıştı. Sokak başları, sokak araları tutulmuştu. Ne yapabilirim diye düşündü. “Siz çekilin” dedi yanındakilere. Böylece yoldaşları kuşatmadan çıkabilirdi. Gitmek istemediklerini anladı. “Bu bir emirdir” diyerek uzaklaştırdı yanındakileri.Her koyun kendi bacağından asılır diye düşünülen günümüzde böylesine soylu bir davranışı kim yapabilirdi? O henüz 18 yaşındaydı. Biliyordu, az sonra ölecekti. Ama önemli olan kendisi değil, yoldaşlarıydı. Devrime inanç, yoldaşlarına bağlılık, sevgi, hareketine güvendi. Devrimciler için kendindenönce, yanındakini düşünme, gerektiğinde yoldaşları için canını feda edebilme bir gelenektir. O genç kız bu geleneğin bir parçasıydı. 
Çatışa çatışa Okmeyadanı’nın daracık sokaklarına kadar geldi. Bu sokaklardaki emekçi halk tanıyordu onları. Evlerden birinin kapısını çaldı. Kapı açıldı. Süzüldü içeriye, evdekileri çıkarıp onlara bir zarar gelmemesini sağlamalıydı. 
Az önce yoldaşları için gösterdiği sahiplenmeyi şimdi halka gösteriyordu. Onların saçının teline zarar gelmesine engellemeliydi. Halka zarar vermeme geleneğini yaratan devrimcilerdi. Sibel bu geleneğe sadık kaldı.Bu sırada, Sibel’in o eve girdiğini gören hain bir el telefona uzandı… Kimsenin görmediğini sanarak. 
İhbar üzerine evin etrafı tamamen sarıldı. Düşman teslim olması için bağırdı. 
Teslim ol… 
“Siz bizim teslim olduğumuzu nerede gördünüz. Asıl siz teslim olun” cevabı yükselir evden… 
Daha sözünü bitirmeden çoğalır kurşun sesleri, küfürler, telsiz sesleri, hepsi birbirine karışır. Kurşunlar genç bedene saplanır. 
Son nefesine kadar tarihine, geleneklerine bağlı kaldığı için mutludur.Bu kahramanca direnişin etkisini silmek isteyen polis cenazesini ailesine vermez… Günler geçer, cenaze hala bekletilmektedir. 
11 Haziran’da yüzlerce insan, Sibel’i sahiplenmek için onun Yenibosna’daki evine akın eder… şimdi yeni bir direniş başlamıştır… 
Evden konvoy halinde Adli Tıp’a gidilir. Polis “yarın” diyerek yine vermez cenazeyi… Kitle dağılmadan eve döner… Gece cenaze evinin önündeki sokağa barikatlar kurulur. Cenaze katillerin eline bırakılmayacaktır… 
Ertesi gün cenaze yine verilmez. Yenibosna sokaklarında pankartlar dalagalanmaya başlamıştır artık… 
Ellerinde Sibel’in resimleriyle yürüyüşler yapılmaktadır. Bu arada CHP şişli İlçe Binası da “cenazenin verilmesi” talebiyle işgal edilir… 
Cenaze evinin bulunduğu sokaktaki bariatlara saldırmaya cesaret edemezler. Vali yardımcısı direnişçilerle görüşme talebinde bulunur. 
16 Haziran’da Sibel, halkın ellerindedir… 
“Sibel Olayı” Sibel’in zaferiyle noktalanmıştır… 
Cenazesine binlerce kişi katılır… 
Cenazede bir de açıklama yapılır… 
Sibel Okmeydanı’ndaki o eve girdiğinde telefona uzanan hain el, artık bir ölünün elidir.

11 Haziran 1998 – Hükümetin verdiği yüzde 20 zamma tepki gösteren memurlar, iş bırakma eylemi yaptılar.



10 Haziran

10 Haziran 1924 – İtalyan sosyalist lider Giacomo Matteotti Roma’da faşistlerce kaçırılarak öldürüldü.

10 Haziran 1946 – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

10 Haziran 1968 – Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencileri “Eğitimde Reform” boykotu başlattılar. 13 Maddelik bir reform tasarısı hazırlayan öğrenciler bu taleplerin gerçekleşmesi için üniversiteyi işgal ettiler. Boykotlar bir gün sonra da Ankara Hukuk ve Fen Fakültelerinde hayata geçirildi.

10 Haziran 1994 – Tütün üreticileri Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde 24 yıl sonra miting yaptı. Mitingde tütün ekimine getirilen sınırlama ve 5 Nisan soygun paketi protesto edildi.

10 Haziran 1995 – Geleneksel DLMK Kapanış Şenliği Yapıldı.

DLMK’nın gelenekselleştirdiği öğretim yılı sonu Kapanış Şenliğine İstanbul’un dört bir köşesinden gelen yaklaşık 800 DLMK’lı katıldı. Şenlikte, ilk olarak “Emeğin, Onurun, Özgürlüğün, Kurtuluş İçin Ayağa Kalk” pankartının asılı olduğu sahnede DLMK tiyatro topluluğu okuldaki baskıların ve gerici faşist eğitimin konu alındığı bir oyunu sergiledi. Ardından Koma Agıra Jıyane müzik topluluğu bir dinleti sundu. DLMK’nın kapanış şenliğini selamlayan mesajların okunmasından sonra İsmail Bahçeci’nin annesini canlandıran bir drama oyunu sergilendi. Özgürlük Türküsü’nün sahneye çıkması ve yapılan konuşmalarla şenlik Sibel Yalçın’ın direnişinin selamlandığı bir eyleme dönüştü.

10 Haziran 1997 – Marmara üniversitesinde faşistler 10 Haziran’da öğrencilere saldırdı. Aynı gün öğrenciler protesto eylemi yaptılar.



9 Haziran

9 Haziran 1923 – Bulgaristan’da faşist askeri darbe.

Seçimle iş başına gelen Çiftçi Partisi iktidarı devrildi. Bulgaristan köylülüğünün lideri Başbakan Aleksandır Stamboliyski işkence edilerek katledildi.

9 Haziran 1969 – İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilere polis saldırısı. 29 öğrenci gözaltına alındı, 19 polis yaralandı. Üniversite kapatıldı ve sınavlar eylül ayına ertelendi. Danıştay, Üniversitenin kapatılma kararını 14 Haziran günü durdurdu.

9 Haziran 1993 – Gölcük Tersanesi işçileri 4600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesini 9 Haziran iş çıkışında fabrika önünde toplanarak protesto ettiler


8 Haziran

8 Haziran 1987 – ODTÜ öğrencileri, yeni Yurtlar Yönetmeliği’ni protesto için yurtlardan çıkmama eylemi başlattılar.

8 Haziran 1991 – 600 bin kamu işçisinin toplu sözleşmelerinde uyuşma sağlanamadı. İşçilerin protesto eylemleri arttı. Gölcük’te binlerce işçi Yalova-İzmit karayolunu trafiğe kapattı.

8 Haziran 1992 – Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir Diyarbakır’da vurularak katledildi.

8 Haziran 1992 – Ankara ve İstanbul belediye işçileri tam gün iş bıraktılar. İstanbul’da 20 bin, Ankara’da 10 bin belediye işçisi, protesto yürüyüşleri yaptı.

8 Haziran 1992 – Belediye İşçileri Eylemde
İşçi sınıfı 92 yazına grev ve direnişlerle girmişti. Vaatler boş çıkmış, hükümet, TÜSİAD ve basın işçilere karşı adeta bir cephe oluşturup saldırıya geçmişti. 
İlk güçlü, kitlesel tepki belediye işçilerinden geldi. 
Belediye işçileri 14 Mayıs’ta ülke çapında yaygın bir şekilde iki saatlik iş bırakma eylemi yaptılar. 28 Mayıs’ta 40 bin belediye işçisi İstanbul’da eylemdeydi. Engelleri “vizite” eylemiyle aşan işçilerin bu eylemini Anakent belediyesi önündeki 15 bin kişilik gösteri izledi. 
8 Haziran’da İstanbul ve Ankara’da yapılan eylemler en büyük protesto gösterileri oldu. 8 Haziran’da tam gün iş bırakıldı. Fiili bir grev yaşandı. Yasaklar, kendi meşruiyetlerine inanan işçiler karşısında bir kez daha iflas etti. O gün İstanbul’da 20 bine yakın işçi caddeleri sarsarken, 10 bin belediye işçisi de Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü önünde toplanarak bir vizite eylemi yaptılar. 
Belediye İş 2 No.lu Şube Başkanı Mehmet Erol’un “Yürüyüşe izin verilmedi, yürümeyeceksiniz”, “Vazgeçin” çağrısını “Mehmet Erol İstifa”, “Yürüyüş Hakkımız Engellenemez” sloganlarıyla karşılayan ve sendikacıyı konuştuğu yerden indiren 10 bin civarındaki belediye işçisi yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında yola kurulu polis barikatıyla karşılaşan işçiler kararlı bir şekilde yürüyüşlerine devam etmek isteyince cop ve tazyikli su saldırısıyla karşılaştılar. Tüm engellemelere rağmen dağıtılamayan 3500 işçi, “Vur Vur İnlesin İşveren Dinlesin”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “İşte Demokrasiniz” sloganları eşliğinde Ulus’taki belediye başkanlığı önüne kadar geldiler. 
Buradan sonra eylemlerini Ankara’nın çeşitli cadde ve sokaklarında devam ettiren işçiler, yol boyunca bildiriler dağıtıp, kuşlamalar yaptılar. Daha sonra tekrar toplanmayı başaran işçiler eylemlerini Bent Deresi Yokuşu, Ulus ve Hacıbayram Camii çevresinde irili-ufaklı gösterilere dönüştürdüler.

8 Haziran 1995 – Gazi Halk Kültürevi polis tarafından basıldı ve kapatıldı.

8 Haziran 1995 – Dumlupınar Üniversitesi’nde devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler devletin kayıp politikasını protesto ettiler.



7 Haziran

7 Haziran 1866 – Anadolu’da kurulan ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın demiryolu açıldı.

7 Haziran 1905 – Norveç parlamentosu İsveç ile olan birliğinden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. 13 Ağustos’ta düzenlenen referandum ile bağımsızlık onaylandı.

7 Haziran 1967 – İşgalci İsrail birlikleri Kudüs’e girdi (Altı Gün Savaşları).

1967 savaşının getirdiği en önemli sonuç Filistin direniş hareketinin zirveye doğru yükselmeye başlamasıdır. Kendi sorunlarını kendileri çözmeleri gerektiğini anlayan Filistinliler taktik değiştirdi. Bu anlamda Filistinli mücadele grupları bir araya gelerek ‘silahlı mücadele’nin gereği üzerinde durmaya başladılar.

Ä°lgili resim

7 Haziran 1987 – TAYAD’ın ölüm Orucuyla ilgili AÇLIK-DlRENÇ ve CEZAEVİ paneli yapıldı.

7 Haziran 1989 – BAKAD (Bakırköy Kültür Araştırma ve Yaygınlaştırma Derneği) istanbul Valiliğince kapatıldı.

7 Haziran 1997- Bergamalı’lar emperyalist şirket Eurogold’un Danıştay tarafından kapatılmasına rağmen faaliyetlerini sürdürmesini İzmir’de 2000 kişilik bir gösteriyle protesto ettiler.



6 Haziran

6 Haziran 1944 – Emperyalistler Arası İkinci Paylaşım Savaşı Müttefikler Normandiya’ya çıkarma yaptı.

Ä°lgili resim

Ä°lgili resim

6 Haziran 1981 – Devrimci önderlerden Tamer Arda, Attila Ermutlu, Doğan Özzümrüt ve Ercan Yurtbilir, Şemsi Özkan adlı bir hainin ihbarı sonucu istanbul’da polis tarafından katledildiler.

6 Haziran 1995 – Hükümetin sendikalaşma faaliyetlerine yönelik saldırı ve oyalamalarını protesto etmek için Kamu emekçileri İstanbul, Ankara, Trabzon, Zonguldak, Adana’da geniş katılımlı basın açıklamaları ve yürüyüşler gerçekleştirdiler.

Suitanbeyli Yavuzselim Mahallesi’nde muhtarlık seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını söyleyen yaklaşık 400 kişi protesto yürüyüşü ve oturma eylemi yaptılar.

6-9 Haziran 1996 – Mamak Halkı Sorunları İçin Sokakta

Mamak halkı 6 Haziran’da evlerini yıktırmamak için sokaklardaydı. Mamak Belediyesi’nin yeni çöplük alanı açma gerekçesiyle 350 konutu yıkmak istemesi, evlerine sahip çıkan Mamak halkının öfkesini sokağa taşıdı. 6 Haziran’da 600 kişiyle Ege Mahallesi’ndeki eski çöplüğün olduğu 168. Sokakta toplanarak yeni çöplük yerine kadar yürüyüşe geçen Mamak halkı yürüyüş boyunca evlerinin yıkılmasını ve yeni çöplük alanı açılmasını protesto eden sloganların yazılı olduğu pankartlar ve dövizler taşıdılar.
9 Haziran’da bu kez yol sorunu için sokaklardaydılar. Natoyolu Mahallesi’nde 1994 yılında inşaatına başlanan cadde üzerindeki çevre yolu çalışmalarının aradan geçen iki yıla rağmen bitirilmemesini protesto eden Mamak halkı 9 Haziran’da Tuzluçayır Lisesi önünde yaklaşık bin kişiyle toplandı. 
Eylemlerine basın açıklaması yaparak başlayan Mamak halkı, açıklamanın ardından “Natoyolu İnşaatı Bitirilsin”, “Mamak Çöplüğü Kapatılsın” sloganlarını atarak Mamak ana caddesini trafiğe kapattı. Yol trafiğe kapatıldıktan sonra “Devlet Terörüne Son”, “Halkız Haklıyız Kazanacağız”, sloganlarıyla 20 dakika boyunca oturma eylemi yapıldı.

6 Haziran 2000 – Şili eski diktatörü faşist Augusto Pinochet’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Augusto Pinochet’in 17 yıl süren iktidarı süresince binlerce devrimci, demokrat katledilmiş ya da kaybedilmişti.

faşist pinochet ile ilgili görsel sonucu


5 Haziran

5 Haziran – Dünya çevre günü.

1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm kentinde yapılan birleşmiş milletler çevre konferansında alınan bir kararla kabul edildi ve uluslararası bir gün oldu.

5 Haziran 1967 – İsrail ile Arap ülkeleri arasında; tarihe “Altı Gün Savaşı” diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında, kendi topraklarından daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi’ni, Beytüllahim ve Hebron kentlerini, Batı Şeria’yı ve Golan Tepeleri’ni ele geçirdi.

5 Haziran 1994 – İstanbul Yeşilköy’de 4 Haziran’da bir otel çkışında gözaltına alınan Kürt işadamları Saval Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım’ın cesetleri Bolu’da bulundu.

5 Haziran 2002 – İsrail’de Hayfa kenti yakınlarında askerlerle dolu otobüse feda eylemi düzenlendi. En az 16 ölü, 50 yaralı var. Saldırıyı El Aksa Şehitleri Tugayı’yla birlikte İslami Cihat üstlendi. Olaydan sonra İsrail ordusu Cenin’e girdi.



4 Haziran

4 Haziran 1979 – 105 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş katliamı sanığı 885 kişinin davası başladı.

4 Haziran 1994 – Diyarbakır M.Akif Ersoy ilkokulu öğretmeni Eğit-Sen üyesi Kemal Göçer, uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

4 Haziran 1995 – Elbistan’da iki Kadına polislerin tecavüz etmesi karşısında ayaklanan halk, onlarca polis aracını yaktı, Kaymakamlık, Karakol, Çevik Kuvvet binasını taş ve molotoflarla tahrip etti. ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.



3 Haziran

03-06-1924 Faşist milisler İtalyan sosyalist lider Giacomo Matteotti’yi kaçırdı ve öldürdü.

03-06-1925 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatıldı. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk muhalefet partisiydi.

03-06-1959 Polis Zonguldak Maden İşçileri Kongresini dağıttı

03-06-1963 Büyük usta, komünist şair Nazım Hikmet Ran Moskovo’da hayata gözlerini yumdu. Geride binlerce şiirinin yanında mücadelesini, halk ve vatan sevgisini bıraktı.

2 Haziran 1964

Kısa adı FKÖ olan Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu.

FKÖ’nün kurucusu Ahmed Şukayri

2 Haziran 1970
Yazarlık ömrü, baskılarla, tutsaklıklarla geçen halkın yazarı Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’de aramızdan
ayrıldı. Üretken bir yazardı. Geride romanlar, öyküler bıraktı. İlerici görüşleri nedeniyle sürekli düzenin
baskısına maruz kaldı. Ama uzlaşmadı.

2 Haziran 1988
Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. 51 bin işçi direnişe geçti.

2 Haziran 1991
Halkın, kavganın ozanlarından Ahmet Arif aramızdan ayrıldı. 1968’de yayınlanan Hasretinden Prangalar
Eskittim adlı şiir kitabı, halka bıraktığı mirasın bir özetidir.

2 Haziran 1991
Bursa’da emekçiler, gasp edilen hakları için meydana çıktılar. Türk-İş’in düzenlediği “Haksızlıklara Hayır
Mitingi” mitingine 100 Bin kişi katıldı.
İşçiler “yüzlerle-binlerle sokağa atma yetkisi sizdeyse, her sabah açtığımız şalterleri istediğimiz zaman
indirme yetkisi de bizim ellerimizde” diyerek çıktılar alana.
Mitingte “Şevket Yılmaz İstifa”, “Türk-İş İstifa” sloganlarından rahatsız olan Türk-İş Genel Başkanı
Şevket Yılmaz, polise devrimci işçi ve memurları hedef gösterdi. Polisin alandaki saldırısı sonucu 200
kişi gözaltına alındı, 10 emekçi tutuklandı.
2 Haziran 1994
HADEP Parti Meclis Üyesi Muhsin Melik ile şoförü Mehmet Ayyıldız Urfa’da katledildi.

2 Haziran 1995
Şişli Belediye’sinde ANAP’lı Başkan Gülay ATIĞ tarafından 362 işçinin işten atılması üzerine, işçiler
Okmeydan’nda direnişe başladılar.

2 Haziran 1997
Kontrgerillayı bizzat devletin kendisinin örgütlediğini açığa çıkaran Susurluk Kazası sonrası açılan ve
“Susurluk Davası” olarak adlandırılan dava, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde başladı.

2 Haziran 1998
Akdeniz bölgesinde, merkez üssü Adana’nın Ceyhan ilçesi olan 6,2 büyüklüğündeki deprem meydana
geldi. Depremde 144 kişi katledildi.

1 Haziran 1921 – Osmanlı’nın ilk sosyalist dergisi olan, Aydınlık gazetesi Şefik Hüsnü’nün yönetiminde
yayın hayatına başladı.

1 Haziran 1930 – Resmi ve özel bütün kurumlarda Arap harflerinin kullanılmasına son verildi.

1 Haziran 1946 – Varto’da deprem meydana geldi. Yoksulluğun çürük evlerinde 833 insanımız katledildi.

1 Haziran 1950- İzmir İşçi Sendikaları Birliği kuruldu.

1 Haziran 1952: Berlin bir kısmı Doğu Almanya`da diğeri Batı Almanya`da kalmak üzere ikiye bölündü.

1 Haziran 1970 – On binlerce öğrenci ve öğretim üyesi Ankara’da “Anayasa’ya saygı” için yürüdü.

1 Haziran 1971 – Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) önderleri Mahir Çayan ve Hüseyin
Cevahir, 30 Mayıs1971’de polis takibi altında İstanbul Maltepe’de bir eve girdiler. Burada polis ve asker
tarafından kuşatıldılar. Kuşatma altında, teslim ol çağrılarına sloganlarıyla ve kurşunlarıyla cevap
verdiler. Eve yönelik yapılan saldırıda Mahir Çayan yaralı olarak tutsak düşerken, Cevahir 23 kurşunla
vurularak şehit düştü. 50 yıllık reformist, revizyonist gelenek bu evdeki 51 saatlik direnişle kırıldı.


1 Haziran 1975: Dünya Bankası, Türkiye`nin Moratoryum (iflas etmiş, borçlarını ödeyemez) durumdaki
bir ülke olduğunu ilan etti. Türkiye daha önce de 1959 ve 1965 yıllarında “borçlarını ödeyemez” ülke ilan
edilmişti.

1 Haziran 1985: 21 yıllık kazılar sonucunda dünyada bilinen en eski köy, Diyarbakır’da Ergani İlçesi
yakınlarında Çayönü höyüğü kazılarında bulundu. Höyükte, yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait bir yapı ve
insan kafatası bulundu.

1 Haziran 2013 – Haziran ayaklanması sürerken, Ethem Sarısülük, polis tarafından başından vurularak
ağır yaralandı. Sarısülük, 14 Haziran 2013’te şehit düştü.