Tarihte Bugün Ağustos

31 Ağustos

31 Ağustos 1990 – İstanbul Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde 31 Ağustos’ta “Gecekondulardaki polis terörüne” karşı gösteri düzenlendi.

31 Ağustos 1995 – RİZE’DE SEL KATLİAMI

Ülkemizde her yıl olduğu gibi 1995 yılında da yüzlerce kişi katliama dönüşen sel, heyelan, yangın gibi “afetlerde” hayatını kaybetti. İstanbul’da, Senirkent’te meydana gelen sellerden sonra 31 Ağustos’ta da Rize’nin Çayeli, Güneysu, Pazar, Ardeşen, Hemşin ve Çamlihemşin ilçelerinde sadece 5 saat süren bir yağmurdan sonra ortalık cehenneme döndü. Evler yıkıldı, Şairler, Aşıklar, Çaro ve Büyükdere çayları taştı, arabalar denize sürüklendi. Selde 7 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi kayboldu, 7 kişi de yaralandı.
Selden en çok zarar gören Güneysu ilçesinde tıpkı bugün Beşköy’de olduğu gibi evler tamamen yıkılarak yok oldu. Çok sayıda hayvan telef oldu. Köyleri birbirine bağlayan köprüler yıkıldı. Çayeli’nin yolları heyelandan kapandı. Birçok köprü yıkıldı, işyerleri, evler yıkıldı. Pazar ilçesinde Fırtına Deresi taşarak önüne geleni sürükleyerek yıktı. “Siyasetçilerimiz” halkı yine “yalnız bırakmadılar”. Yine cümbür cemaat gelen heyetlerin, verilen sözlerin, vaatlerin hiç bir işe yaramadığını bugün Batı Karadeniz’de, Beşköy’de yaşanan seller gayet iyi gösteriyor.

31 Ağustos 1995 – Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Mersin ATAŞ’ta toplu iş sözleşmelerinin sonuçlanması için işçiler 31 Ağustos’ta ATAŞ rafinerisinden çevre yoluna kadar yürüyüş yaptılar. 6 Eylül’de de işçiler yüzde yüz bir katılımla işyerini işgal ettiler. İşgal patronun sözleşme görüşmesini kabul etmesi üzerine son buldu.

Ağustos 1978 – Bağımsızlık Ve Demokrasi Mücadelesinde DEV-GENÇ ilk sayısını çıkartarak yayın faaliyetine başladı. DEV-GENÇ, Devrimci Sol’un ilk periyodik yayınlarından biriydi ve o günkü süreçte ideolojik mücadele açısından da, devrimci pratiğin yönlendirilmesi açısından da büyük bir rol üstlendi. DEV-GENÇ, 1980 Mart’ında DEVRİMCİ SOL dergisi çıkıncaya kadar 5 sayı yayınlandı.

Ağustos 1990 – İŞKENCECİ İBRAHİM ÇAĞLAR CEZALANDIRILDI

İbrahim Çağlar adlı işkenceci 12 Eylül vahşetinin tüm şiddetiyle sürdüğü bir dönemde İstanbul 2. şubede yüzlerce devrimci demokrata işkence yapan 771 Kod’lu polis timinin şefliğini yapıyordu. Devrimci Sol eylemle ilgili yaptığı açıklamada “Hiçbir işkenceci aradan geçen yılların kendini unutturmuş olacağını sanmamalıdır. İşkence suçu işleyenleri asla unutmayacak ve affetmeyeceğiz” diyordu.

Ağustos 1997 – Bergama köylüleri mücadelelerini Anadolu’nun her tarafına yayma hedefiyle hareket ederek halkı bilgilendirmek amacıyla Gümüşhane’ye gittiler.

Ardından Nevşehir’de düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli şenliklerine katılan köylüler 26 Ağustos’ta İstanbul’a geldiler. İstanbul Boğaz Köprüsü’nü işgal eden köylüler “Siyanürlü Altına Ölünceye Kadar Hayır” pankartıyla yürüdüler. Ardından Sultanahmet Parkı’na gelerek burada bir basın açıklaması yapan köylüler 27 Ağustos’ta da Çanakkale’ye gittiler. Köylüler burada yaptıkları yürüyüşün ardından Bergama’ya döndüler.



30 Ağustos

30 Ağustos 1954 – ADIYAMAN KURULDU
DP hükümeti, kendilerine az oy çıktığı için Malatya’yı ikiye bölerek Adıyaman’ı il yaptı.

30 Ağustos-6 Eylül 1993 – Devrimci Sol Güçler Doğu Karadeniz’de “Çayda, Tütünde, Fındıkta Sömürüye Son” kampanyası başlattı.

30 Ağustos 1995 – Halkın Hukuk Bürosu avukatları Eyüp Terörle Mücadele polisleri tarafından gözaltına alındılar.

30 Ağustos 1996 – ÜNALDI DOKUMA İŞÇİLERİ KAZANDI

Gaziantep’teki Ünaldı Sitesi’nde çalışan 20 bin dolayındaki dokuma işçisinin bir ay süren grevi, işveren temsilcileriyle Ünaldı Dokuma İşçileri Derneği arasında varılan bir anlaşmayla sonuçlandı. Halı patronlarının, emniyet, yerel medya ve valiliğin açık işbirliği, bütün baskı ve saldırılar, işçilerin birliği ve mücadeledeki kararlılığı karşısında yenik düştü.

30 Ağustos – ERDAL YILDIRIM’IN KATLEDİLMESİ

Ankara’nın Keçiören ilçesi Ovacık mahallesinde 30 Ağustos gecesi Erdal Yıldırım isimli 22 yaşındaki bir genç Keçiören belediyesine ait araçları kullanan MHP’li faşistler tarafından katledildi.
Saldırının failleri Keçiören’nin MHP’li belediye başkanı Turgut Altıok’un faşistlerden oluşturduğu “A takımı” adı verilen çeteydi. Bu çete daha önce de işten atıldığı için direnişe geçen belediye işçilerine daha sonra devrimci demokrat memurlara saldırmıştı. Demokrat bir yapıya sahip Ovacık’ta kendi yandaşlarına yer açmak için belediye başkanı olduğundan bu yana çeşitli manevralar çeviren Turgut Altıok sonunda çetelerini Ovacık halkının üzerine saldırmıştı. Erdal Yıldırım bu çete tarafından planlı bir şekilde katledildi.
Erdal Yıldırım 1 Eylül’de geniş bir katılımla toprağa verildi. Yaklaşık 5000 kişinin katıldığı cenaze töreni anti-faşist bir gösteriye dönüştü ve faşizme lanet yağdırıldı. Yürüyüş Esentepe, Piyangotepe, 19 Mayıs Mahalleleri güzergahında 5 km. kadar sürdü.
Erdal Yıldırım’ın katilleri adıyla, sanıyla biliniyordu. Cinayet açıkça işlenmişti, çünkü amaç halka gözdağıydı. Katiller hakkında açılan davada düzenin adaleti katilleri aklamak için onlarca oyun tezgahladı. Dosya kapatılmaya çalışıldı. Düzenin adaleti Erdal Yıldırım’ın katillerinin dosyasını kapatsa da o dosya başka yerde halkın adaletine hala açık…



29 Ağustos

29 Ağustos 1949 – TİTO ABD’DEN KREDİ İSTEDİ

1948’de Kominform’un kararlarını gözardı eden Tito, bu yanlış çizgisinde ısrar edince Kominform’dan atıldı. Daha sonra ABD ile olan ilişkilerini geliştirdi ve bu ilişkiler sonucu 1951 anlaşması ile ABD’den mali ve iktisadi yardımlar aldı.

SSCB ve diğer demokratik ülkelere saldırı oklarını daha da yoğunlaştıran Tito, ülke içinde ‘özyönetimci sosyalizm’i geliştirerek, zorlu mücadeleler sonucu elde edilmiş olan bütün hakları bir bir ortadan kaldırdı.

29 Ağustos 1963 – LİMAN-İŞ KURULDU

29 Ağustos 1993 – Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Gürkaynak Köyü’ne jandarma tarafından üç gün ardarda baskın düzenlendi. Köylüleri tehdit eden jandarma arama adı altında her tarafı talan ederken köy muhtarının evi ise tarandı.

29 Ağustos 1995 – TARIM İŞÇİLERİ GREVDE

Tarım işçileri, 9 ay boyunca süren toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine 29 Ağustos’ta Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu tarafından alınan kararlar doğrultusunda Ankara Bakanlıklar’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) önünde ilk grevi başlattılar.

Tarım-İş grevi, grev kararının ertelendiği OHAL Bölgesi dışındaki tüm illerde aynı gün yürürlüğe girdi ve 22 binin üzerinde tarım işçisi greve başladı.

Tarım-İş grevinin başlamasıyla yaklaşık 700 bin işçinin hükümetle sürdürdüğü toplu sözleşme kavgası yeni bir aşamaya girdi. 9 Eylül’de Bursa, Aydın, Uşak, Balıkesir, Muğla, Burdur, Manisa, Malatya, Kayseri, Sivas, Kars, Iğdır, Erzincan, Çorum, Trabzon, Giresun, Şanlıurfa, Ordu, İçel, Antalya il ve ilçelerinden gelen tarım işçileri Karanfil Sokak’taki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde toplandılar. “İşçiler El Ele Genel Greve”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Kahrolsun IMF, Bağımsız Türkiye”, “Ankara Ankara Duy Sesimizi, Bu Gelen İşçinin Ayak Sesleri” sloganlarını atan yaklaşık 4 bin tarım işçisi Ankara’ya hükümetin gaspettiği haklarını geri almak için geldiklerini ve almadan gitmeyeceklerini belirttiler.

29 Ağustos 1996 – ESKİŞEHİR CEZAEVİ BOŞALTILDI

Siyasi tutuklu ve hükümlülerce başlatılan ve 12 devrimcinin şehit düşmesiyle zafer kazanılan ölüm orucu sürecinin anlaşmayla sonuçlanmasının ardından, Eskişehir Cezaevi’nin boşaltılması talebi gerçekleşti ve cezaevi boşaltıldı.



28 Ağustos

28 Ağustos 1964 – Ankara'da 20 bin genç Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'ne yürüdü, Yunanistan Büyükelçiliği taşlandı.

28 Ağustos 1990 – İzmir ve çevresinde ajan faaliyeti sürdüren Şair Yüksel Devrimci Sol tarafından cezalandırıldı.

28 Ağustos 1993 – 1. Avrupa DEV-GENÇ kurultayı Almanya’nın Duisburg kentinde yapıldı.

28 Ağustos – 1 Eylül 1994 – Aras Kargo işçilerinin, işten atılan 55 işçinin tekrar alınması için yaptıkları eylemlerden biri de 28 Ağustos’ta gerçekleşti. Sayıları 120’yi bulan Aras Kargo işçileri ellerinde benzin bidonlarıyla Ankara yakınlarındaki ana depoyu işgal ettiler.

İşgal başlar başlamaz jandarmanın eylemi kırma girişimleri de başladı. … 31 Ağustos’ta İstanbul ve İzmir’deki Aras Kargo çalışanları direnişte olan işçilere destek amacıyla vizite eylemi yaptılar. 1 Eylül’de ise Genel-İş’e üye işçiler İstanbul’da gösteri yaptılar.

Eyleme BEM-SEN’li memurlar da destek verdi. İşgal eylemi jandarmanın 1 Eylül sabahı direniş yerine baskın yaparak işçileri gözaltına almasıyla son buldu.



27 Ağustos

27 Ağustos 1794 – ROBESPİERRE İDAM EDİLDİ

“Hükümetlerin en soysuzu, halkın kör inançlarından, alışkanlıklarından ve eski eğitime bağlılıklarından büyük bir destek bulurlar. Zorbalık özgürlükten kuşkulanır ve belirtilerinden ürken insanların kafasını öyle bozar ki, insanlar zorbalığa tapar hale gelirler.” Fransız Devrimi’nin önderlerinden olan Robespierre özellikle de Rousseau’nun eserlerinden çok etkilendi. Avukatlık yaparak yoksul halkın davalarını üstlenen Robespierre, “Yoksulların Avukatı” diye anılmaya başlandı. 1790’da Jakobenler Kulübü’nün başkanlığına seçildi. Aynı yıl Versailles Mahkemesi’ne yargıç olarak atandı. Avusturya ile savaşa karşı çıkarak, orduya ve militarizme cephe alan Robespierre, ayaklanmadan sonra krallığa son verilmesi ve Cumhuriyetin ilan edilmesi için çalıştı. 1794’de tutuklanan Robespierre, yargılanmaksızın idam cezasına çarptırıldı.

27 Ağustos 1993 – Fatih Ekipler Amirliğine bağlı işkenceci polis Cemal Şenel Devrimci Sol tarafından cezalandırıldı.

27 Ağustos 1995 – TÜMTİS’e (Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası) üye oldukları için işten çıkarılan ve direnişe geçen Retrans işçilerine silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.



23 Ağustos

23 Ağustos 1927 – Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti adlı işçi önderleri ABD’de idam edildi.

23 Ağustos 1944 – PARİS NAZİ İŞGALİNDEN KURTULDU

Nazilerin işgaline karşı Fransa’da ilk direniş 1940 Kasımı’nda yüzlerce öğrencinin yürüyüşüyle başladı. Komiteler, grevler bu eylemden sonra yoğunlaşarak sürdü. Daha sonra bu komiteler “Kuzey ve Güney’in Kurtuluş Hareketi” adı altında birleştiler.

Komünist Partisi işgale karşı yoğun olarak mücadele etti. Nazi terörü 10 binden fazla parti üyesinin hayatına mal oldu. Birçok şehir işgalden kurtarıldı. Ağustos 1944’de ise direniş örgütleri Paris halkını ayaklanmaya çağırdı. Grev ilan edildi ve bu ayaklanmaya dönüştü ve Paris’in birçok bölgesinde barikatlar kuruldu. Paris halkı, müttefik kuvvetler Paris’e varmadan, 2100 kayıp vererek şehri Nazilerden kurtuldu. Böylece en uzun süreli ve en fazla ölüye mal olan direniş, savaş boyunca gösterdiği fedakârlık ve kararlılıkla tarihdeki en prestijli konuma yükselen Komünist Partisi’nin katıldığı bir hükümetin kurulmasıyla sona erdi.

23 Ağustos 1992 – Şırnak 23 Ağustos gecesi havan topları, tank ve roketatarların kullanıldığı yoğun bombardıman sonucu tamamen harabe bir kent durumuna getirildi. Saldırıda halktan 23 kişinin öldüğü resmi olarak açıklanmasına rağmen, halk gerçek sayının bunun en az iki katı olduğunu belirtiyordu. Şırnak kent merkezinin bombalandığı gece köyler de bombalanarak tahrip edildi. Bu saldırıyla birlikte Şırnak’tan yeni bir göç dalgası başladı. Katliamın ardından Kürdistan’da ulusal yas ilan edildi ve bir çok yerde esnaf kepenk kapatma eylemi yaptı.

23 Ağustos 1995 – 15 Mayıs 95’te işten atılan Eminönü Belediye işçilerinin Devrimci İşçi Hareketi önderliğinde başlattığı ve işgallerle, ölüm oruçlarıyla 101 gün süren direniş, 23 Ağustos’ta kazanımla sonuçlandı

… 23 Mayıs’ta ANAP Eminönü İlçe binası işçi eşleri tarafından işgal edildi. * 29 Mayıs’ta işçi ailelerinden oluşan 150 kişilik bir grup Laleli CHP’ye yürürken polis tarafından engellendiler. Daha sonra direnişçi işçilerin yanına dönen aileler buradan Eminönü CHP’ye giderek işgal ettiler.* 1 Haziran’da Haklar ve Özgürlükler Platformu, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, İstanbul Kamu Çalışanları Sendika Şubeler Platformu ve SİP’in yer aldığı 3 bin kişilik kitle Eminönü direnişçilerine destek ziyaretinde bulundu. Aynı gün Almanya Özgür Halklar Komitesinden bir heyet direnişçileri ziyaret etti. ***

13 Haziran’da direnişçi işçiler ve işten atılmayan 300 işçi Edirnekapı’da belediyeye ait araç garajını işgal ettiler.

*** 20 Haziran’da ANAP Beyoğlu ve Gaziosmanpaşa İlçe binaları işçi aileleri tarafından işgal edildi.

*** Başvurulabilecek hemen her eylem biçimine başvurmuşlardı. Ama artık daha büyük bedeller ödemeyi göze almaları gerekiyordu. 67 gün boyunca işgallerle, yürüyüşlerle, çeşitli protesto eylemleriyle sürdürülen direniş, 20 Temmuz’da devrimci işçi hareketinin önderliğinde Ölüm Orucuna dönüştürüldü. Sendika şube başkanının da içinde olduğu 6 işçi ölüm orucuna yattı. 27 Temmuz sabaha karşı, yüzlerce polis direnişe saldırarak içlerinde altı ölüm orucu direnişçisinin de bulunduğu 100 kişiyi gözaltına aldı. Direniş kırılamadı. Gözaltına alınanlar bırakıldıktan sonra ölüm orucuna SİP İstanbul İl Başkanlığı’nda devam ettiler.

*** Haklar ve Özgürlükler Platformu 14 Ağustos’ta Genel-İş’te açlık grevine başladı.18 Ağustos’ta Tüm Maliye-Sen’den Devrimci Mücadelede Maliye Emekçileri 2 günlük destek açlık grevi yaptı.Gecekondulular, DEV-GENÇ’liler direnişin yanındaydılar. 74 gün boyunca belediye önünü neredeyse sürekli bir miting alanına çeviren destek güçleri, ölüm orucundaki işçileri de yalnız bırakmadılar. İşçi düşmanı belediye başkanı, polisi, grev kırıcıları kullanarak tüm yolları denemiş, ama direnişi bitirememişti. İşçiler ölüm sınırındaydı. İşçi düşmanları geri adım atacaktı. Başka yolu yoktu. Görüşmeler başladı. Direniş atılan işçilerden 80’ninin geri alınması, diğerlerine ek tazminat verilmesinin kabul ettirilmesiyle bitirildi.

23 Ağustos 1997 – Kontrgerilla Ordu’nun Mesudiye ilçesi Güneyce Köyü’nde 12 ve 14 yaşlarındaki iki çocuğu “terörist” oldukları gerekçesiyle tarayarak katletti.



22 Ağustos

22 Ağustos 1919 – 5 bin Yahudi Katledildi – Ukrayna’da Yahudi karşıtı gösteri sonucu 5 bin Yahudi öldürüldü.

22 Ağustos 1970 – Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Necmettin Giritlioğlu öldürüldü. Necmettin Giritlioğlu Aliağa Rafinerisi’ndeki grevi yönetiyordu.

22 Ağustos 1994 – Dersim’in Ovacık ilçesinde esnaflar ambargoyu protesto etmek için kepenk kapatma eylemi yaptı.



20 Ağustos

20 Ağustos 1979 – Ankara Bahçelievler’de Türkiye İşçi Partisi üyesi 7 genç, Latif Can, Faruk Ersan, Efraim Ezgin, Salih Gevenci, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar ve Serdar Alten’in katledilmelerinden sanık 8 faşistin yargılanmasına 20 Ağustos 1979’da başlandı.


20 Ağustos 1997 – İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı siyasi şube polisleri Kurtuluş merkez bürosuna saldırdı. Kurtuluş çalışanları barikatlar kurarak direndi. Saldırıyı haber alan sendikalar, işçiler, memurlar, Okmeydanı, Bağcılar, Nurtepe, Gazi, Armutlu halkı işlerini bırakıp gazetenin önüne gelerek direnişçilere destek verdi. …

Hasan Özdemir isimli işkencecinin İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirilmesiyle “Huzur Operasyonları” adı altında İstanbul’da terör estiriliyor, gecekondu semtlerine, demokratik kitle örgütlerine ve çeşitli kurumlara baskınlar düzenleniyor, yoğun gözaltılar yaşanıyordu. Bu saldırılara 20 Ağustos’ta Kurtuluş Gazetesi de maruz kaldı. Vatan Caddesi Tim 1’in işkencecileri Kurtuluş çalışanlarının günlük çalışmalarını sürdürdüğü bir sırada gazete binasına gelerek arama yapmak istediler. Ancak niyetleri arama değil, binayı talan etmek ve Kurtuluş çalışanlarını gözaltına almaktı. İşkencecilerin gerçek niyetlerinin ne olduğunu iyi bilen Kurtuluş çalışanları barikatlar kurarak işkencecileri avukatları gelmeden içeri almayacaklarını söylediler. Saldırı haberi alan basın, sendika yöneticileri, işçiler, memurlar, Okmeydanı, Bağcılar, Nurtepe, Gazi, Armutlu’dan gelen halk ellerinde Kurtuluş Gazetesi, alkışlar ve sloganlarla sahiplenmenin en güzel örneklerini yaşattılar. İşkenceciler ise büyük bir acizlik içinde yalanlarla saldırılarını meşrulaştırmaya çalışıyordu. Ama bu direniş ve sahiplenme karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Kurtuluş çalışanlarının taleplerini kabul ederek sadece dört polis içeri girebildi ve kimlik kontrolü yapıp büroya baktıktan sonra geldiği gibi gitti. Ardından Kurtuluş çalışanları ve halk “Kurtuluş Halkın Kurtuluşudur” sloganıyla kucaklaşarak zafer coşkusunu paylaştılar.

20 Ağustos 2007 – Nijeryalı Festus Okey, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nde katledildi.



14 Ağustos

14 Ağustos 1956 – BRECHT ÖLDÜ

Oyun yazarı, tiyatro kuramcısı,devrimci şair Bertolt Brecht, Doğu Berlin’de öldü.

kim mi kurtaracak seni köle
görecekler seni kardeş 
yuvarlananlar uçuruma 
duyacaklar çığlıklarını

seni köleler kurtaracak kurtaracaksa
ya hep beraber ya da hiç birimiz 
kurtulmak yok tek başına yumruktan ve zincirden 
ya hep beraber ya da hiç birimiz

14 Ağustos 1988 – TAYAD Genel Kurulu İstanbul’da yapıldı.

14 Ağustos 1997 – İRAN HAPİSHANELERİNDE 12 ÖLÜM – İran hapishanelerindeki siyasi tutukluların baskı ve işkenceye karşı başlattıkları açlık grevini ölüm orucuna dönüştürmeleri sonucu 12 siyasi tutuklu öldü.



13 Ağustos

13 Ağustos 1956 – ORTAOKULLARDA DİN ÖĞRENİMİ BAŞLADI

13 Ağustos 1961 – Berlin duvarı örülmeye başlandı

13 Ağustos 1992 – POLİS KATLETTİ, BAKAN SEYRETTİ

Ankara’da TMŞ ekiplerinin Küçükesat ve Maltepe semtlerinde yaptıkları ev baskınlarında, 5 devrimci katledildi. İnfazları, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ve İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kahraman da izledi.

13 Ağustos 1997 – Okmeydanı Halk Meclisi ANASOL-D hükümetinin iş başına gelir gelmez yaptığı zamları protesto etti. Anadolu Kahvesi önünde biraraya gelen yaklaşık 400 kişilik bir kitle açıklama yaparak sloganlarla yürüyüşe geçti. Eyleme çevrede bulunan insanlardan da destek geldi.



12 Ağustos

12 Ağustos 1927 – Bolivya’da 80 bin yerli hükümete başkaldırdı.

12 Ağustos 1968 – REŞAT FUAT BARANER ÖLDÜ

2. Paylaşım Savaşı yıllarında TKP’nin önde gelen isimlerinden biri olan Baraner, mütareke yıllarında anti-emperyalist eylemlere katılarak Talebe Cemiyeti başkanlığına getirildi. Daha sonra Şefik Hüsnü’nün liderliğini yaptığı Türkiye İşçi ve Çifçi Sosyalist Fıkrası’na girdi. Öğrenim için gittiği Almanya’da Spatakistlerden etkilendi. Sovyetler Birliği’nde Lenin Akademisi’nde öğrenim gördü. Yurda döndükten sonra TKP Merkez Komitesi’ne seçildi.

12 Ağustos 1997 – Ecevit başkanlığında toplanan “Terörle Mücadele Yüksek Kurulu” toplantısı sonucunda OHAL’in kaldırılmasına karar verildi… OHAL hala sürüyor.

12 Ağustos 1999 – CAN YÜCEL ÖLDÜ

“Devrimcilik gibi şairlik de/ İnen darbeyi duyabilmektir,/ Kaslarının liflerinde/ İster copların darbesi olsun/ İster bilincin…/ Gelerek, bin bir işkenceden/ -İnsanlık gibi tıpkı-/ Çığlıklarla büyüyen devrimci şiir,/ Giderek, sömürüye ve zulme/ Karşı akımıdır sevincin.//…Ve de birden tepti miydi geriye,/ Gözüne, yuvasına, kaynağına zulmün,/ Bir gök gürültüsüdür, bir şimşek,/ Bir sevinçtir akıp gidecek/ Şebekelerin sigortası atıncaya dek!../ İşte böyle şiir bizim yazmak istediğimiz.” Can Yücel

…Şiir uyuşturuculardan değildir/ En uyandırıcısıdır/ Bir şiir okuduğun zaman ayağa kalk.” C. Yücel



11 Ağustos

11 Ağustos 1920 – AMELE FIRKASI KURULDU

11 Ağustos 1960 – Fransız sömürgesi Çad bağımsızlığını ilan etti.

11 Ağustos 1961 – YASSI ADA DURUŞMALARI SONA ERDİ

27 Mayıs 1960 darbesinden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yöneticilerinin yargılandığı dava sona erdi. Duruşmalar neticesinde; 15 kişi için ölüm, 418 kişi için 6 aydan 20 yıla kadar değişen hapis cezası, 123 kişi için beraat, 5 kişi ile ilgili de davanın düşmesi kararı alındı. Daha sonra Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi.

11 Ağustos 1997 – Gündeme gelen hücre tipi hapishane uygulamasına karşı TİYAD’lı ailelerden oluşan bir heyet Ankara’da görüşmelere başladı.

11 Ağustos 2008 – Dursun Karataş şehit düştü



10 Ağustos

10 Ağustos 1920 – SEVR ANLAŞMASI İMZALANDI

Osmanlı Devleti’ni sömürgeleştiren Sevr Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre; Doğu Anadolu’da, sınırlarını ABD Başkanı Wilson’un saptayacağı bağımsız bir Ermenistan ve Kürt devleti kurulacaktı. Boğazların denetimi müttefik kuvvetlerine bırakılacaktı. Kapitülasyonlardan yararlanma hakkı bütün itilaf devletleri tebaasına açık olacaktı.

10 Ağustos 1920 – I. Emperyalistler Arası Paylaşım Savaşından sonra İtilaf Birlikleri Osmanlı topraklarında çok sayıda kent ve kasabayı ateşkes koşullarına dayanarak işgal ettiler. Ardından bu emperyalist ülkeler San Remo Konferansı’yla netleştirdikleri paylaşım planını Osmanlı Devletine bildirerek aralarında Sevres Antlaşmasını imzaladılar.

10 Ağustos 1942 – KÖY ENSTİTÜLERİ KURULDU

Birçok aydın, yazar ve sanatçının yetişmesine katkıda bulunan, Demokrat Parti iktidarı döneminde kapatılan Köy Enstitüleri kuruldu.

10 Ağustos 1965 – YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI KURULDU

10 Ağustos 1978 – Balgat KATLİAMI – Ankara Balgat’ta beş kahvehaneyi tarayan faşistler 5 kişiyi katletti, 14 kişiyi yaraladı. Aynı gün Pol-Bir üyesi polisler üç devrimciyi sokak ortasında katlettiler.

10 Ağustos 1990 – Devrimci Sol 10.8.1990 tarihli iki açıklama yayınlayarak kamu çalışanlarının sendikalaşma ve haklarını arama mücadelesinde onları ihbar ve sürgün eden, açığa alınmasını sağlayan tüm müdür, personel şefi, işbirlikçi memurları uyardı ve bir liste yayınlayarak bazılarını cezalandırdığını açıkladı.

10 Ağustos 1990 – ABD İŞYERLERİNDE GREV

Amerikan emperyalizminin Irak’a saldırısının gündeme geldiği tarihlerde ABD üslerinde işçilerin grevleri gündemdeydi.

16 Nisan 1990’da başlayan VBR-TUSLOG ve AAFES Genel Müdürlüğü işyerlerini kapsayan işletme düzeyindeki toplu iş görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması ve işçilerin haklarının gaspedilmesi, yine aynı süreçte Ankara Balgat’ta bulunan Amerikan üssünde işçilerin çeşitli bahanelerle işten atılması üzerine Amerikan üslerinde çalışan işçiler 3 Ağustos’ta greve gittiler.

Başlarda ABD’li patronlar grevi kırmak için Amerikan askerlerinin eş ve çocuklarını kaçak işçi olarak çalıştırma, asılsız ihbarlarla polis çağırıp sindirmeye çalışma gibi çeşitli yollara başvurdular. Ancak bütün bu yollar boşa çıkınca bu kez Amerikan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye gelmesiyle Bakanlar Kurulu devreye girerek 10 Ağustos’ta alınan bir kararla grevi 60 gün süreyle erteledi.

Erteleme gerekçesi olarak da “milli güvenliğimizi bozucu nitelikte” olduğu öne sürüldü. Oysa grevdeki işçiler hizmet işlerinde çalışıyorlardı. Asıl amaç saldırının gündemde olduğu bir zamanda Amerikanlı personeli rahat ettirmekti.

Hükümet, Amerika’nın talimatıyla emperyalizmin çıkarlarını korumak için kendi işçisini bile satmaktan geri durmayarak bir kez daha işbirlikçi yüzünü açığa vurdu.

10-11 Ağustos 1994 – Çukurova Demir-Çelik işletmelerinde çalışan 120 işçi işten atıldı.

10 Ağustos 1993 – Devrimci Sol Güçler “fuhuşa karşı” yürüttükleri kampanya çerçevesinde Trabzon’un Çömlekçi semtinde fuhuş yaptıran Otel Sakin’i bombalayarak tahrip ettiler.

10 Ağustos 1995 – Trabzon’da fuhuş yaptıran bir otel, “Fuhuşa Karşı Kampanya” çerçevesinde Devrimci Sol Halk Milisleri tarafından bombalandı.



9 Ağustos

9 Ağustos 1901 – SON TOPRAKLAR DA GİTTİ

Sömürgeciler tarafından Amerika’nın yerlileri olan Kızılderililere ait son topraklara da el konuldu.

9 Ağustos 1945 – ABD 2. ATOM BOMBASINI NAGAZAKİ’YE ATTI

9 Ağustos 1988 – Belediye-İş Sendikası İstanbul’da açılışını yaptı.

9 Ağustos 1991 – GAZETECİ HÜSEYİN DENİZ KATLEDİLDİ

Özgür Gündem’e yönelik bir hafta içindeki üçüncü saldırı da Ceylanpınar muhabiri ve Pen üyesi Hüseyin Deniz’eydi. Hüseyin Deniz kontrgerilla tarafından katledildi.

9 Ağustos 1993 – İstanbul Metro Ulaşım Müdürlüğünde çalışan işçilerin parça parça işten atılmaları üzerine işçiler ve aileleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdüler. Protesto gösterisi bina önünde de sürdü.

9 Ağustos 1993 – İstanbul Metro Ulaşım Müdürlüğü’nde çalışan işçiler işten atılmaları protesto için Büyükşehir Belediyesi önünde bir gösteri düzenlediler.

9 Ağustos 1996 – YERİNDE İNFAZ

Adana’nın Küçük Delikli beldesinde bir eve düzenlenen polis baskınında Rıdvan Altun, Ömer Bayram, Dilen ve Berivan adlı çocuklar katledildi.



8 Ağustos

8 Ağustos 1920 – FAŞİST NAZİ PARTİSİ KURULDU
Hitler, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ni kurdu.

8 ağustos 1963 – IRK AYRIMINA KARŞI…
Martin Luther King, ırk ayrımına karşı Washington’da başlatılan yürüyüşte 200 bin göstericiye önderlik yaptı.

8 Ağustos 1990 – Yıkıma protesto

Sultanbeyli’nin Başaran Mahallesinde 20 evin RP’li Belediye tarafından yıkılması halk tarafından protesto edildi. Taşlarla yıkıma karşı koyan halk ardından Sultanbeyli Belediyesine doğru yürüyüşe geçerek belediye binasını tahrip etti. Ertesi gün Samandıra Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan basın açıklaması sonrasında 7 kişi gözaltına aldı.

8 Ağustos 1992 – FABRİKADA PATLAMA

Çorlu’daki Konyalılar Mensucat’ta patronun havalandırma sistemini çalıştırmamasından kaynaklanan doğalgaz patlamasında 29 işçi katledildi, 86 işçi yaralandı. Zeminin çökmesiyle yemekhanede bulunan işçiler, alt kattaki 1500 tonluk su deposuna düştüler. Çorlu’da Şahinler Holding’e bağlı Konyalı Mensucat fabrikasında yemekhanenin altındaki 1500 metreküplük su deposunda biriken metan gazının patlaması sonucu yemekhanede bulunan 300 işçiden 32’si hayatını kaybederken, 86 işçi yaralandı.

8 Ağustos 1993 – Sağlık Emekçileri “Sendikal Haklar ve Sağlıkta Eşitlik” talebiyle İstanbul’da yürüyüş yaptı.

8 Ağustos 1998 – ELÇİLİKLERE BOMBALI SALDIRI
ABD’nin Kenya ve Tanzanya başkentlerindeki büyükelçiliklerine bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 100’ün üzerinde insan öldü.



7 Ağustos

7 Temmuz 1960 – Küba lideri Fidel Castro Amerika’nın ekonomik saldırganlığına misilleme yaptı; Küba’daki Amerikan mallarını kamulaştırdı.

7 Ağustos 1993 – İŞÇİ HAREKETİ GAZETESİ’nin 1. Sayısı çıktı. Gazete ilk sayısında “işçi hareketinde kendiliğindenciliğin, örgütsüzlüğün ve güçlerin dağınıklılığının hakim olduğunu” vurgulayarak, İşçi Hareketi gazetesini işçi sınıfının sesi soluğu haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti. İşçi Hareketi düzenli olmayan aralıklarla yayınını bugüne kadar sürdürdü.

7 Ağustos 1995 – Liman İş Kocaeli Şube başkanı Saadettin Acar silahlı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı bir şekilde kurtuldu.


6 Ağustos

6 Ağustos 1945’te Enola Gay adlı emperyalist, katil Amerikan’nın savaş uçağı, sabah saat 08.15’de Hiroşima’ya bir bomba bıraktı. Pilotun sıradan bir bomba taşıdığını sandığı uçağın yükü aslında bir ton TNT gücünde atom bombasıydı. Dünya ilk kez nükleer bombanın katliamını gördü. Bombanın patlamasıyla, ilk anda 80 bin kişi katledildi ve katledilenlerin sayısı sonradan yüz otuz bine kadar yükseldi. Yüzbinlerce insan sakat kaldı. Daha bunun şoku yaşanırken ikinci bomba üç gün sonra Nagazaki’ye atıldı.


4 Ağustos

4 Ağustos 1789 – FRANSIZ DEVRİMİ
Fransa’da köylüler feodal derebeyi düzenine karşı toprak reformu talebi ile ayaklandı.

İlgili resim

4 Ağustos 1914 – İNGİLTERE ALMANYA’YA SAVAŞ İLAN ETTİ

4 Ağustos 1968 – İşçiler İstanbul Kazlıçeşme’deki Derby Lastik Fabrikasını işgal etti. İşgal 5 gün sürdü

4 Ağustos 1992 – Dersim Ovacık’ta polisin, özel timin ve askerlerin uyguladığı baskıları protesto etmek için esnaflar kepenk, şoförler de kontak kapattı.

4 Ağustos 1995 – Ortaköy Kültür Merkezi’nin Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından keyfi bir şekilde kapatılmasının ardından Grup Yorum üyeleri ve Ortaköy Kültür Merkezi çalışanları CHP İstanbul İl Merkezini işgal ettiler. Devrimci sanatçılar CHP il binasına “Ortaköy Kültür Merkezi Kapatılamaz”, “Bu Ses Hiç Susmayacak” yazılı pankartlar astılar. Eylem bitiminde CHP’lilerin sanatçılara gözaltına alınmayacaklarına dair söz vermesine rağmen polis tarafından gözaltına alındılar.


3 Ağustos

3 Ağustos 1946 – GÜNEY AFRİKA’DA GREV

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 100 bin işçinin daha iyi ücret ve çalışma koşulları için Rand’ta yaptıkları grev bir hafta sürdü. Komünist Partisi ve Afrika Maden İşçileri Birliği’nin örgütlediği grev boyunca saldırılarını artıran sömürgeci güçler, binlerce işçiyi katlettiler.

3 Ağustos 1997 – KÜRTLERE KARADENİZ YASAĞI

Giresun’a fındık toplamaya giden 250 Kürt işçi, Giresun Valiliği tarafından alınan kararla bölgeye alınmadı.

3 Ağustos 1997 – Özgür-Der’in kapatılmasının ardından 3 Ağustos’ta Anadolu Özgür-Der İstanbul Aksaray’da yapılan bir şenlikle açıldı.