Tarihte Bugün – 15 Ocak

15 Ocak 1919 – Rosa Lüxemburg ve Karl Liebknecht katledildiler.

Hafıza-i Beşer | 15 Ocak 1919- Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht öldürüldü  | Gazete Manifesto


Alman devriminin kararlı, cüretli, iki önderiydi Rosa ve Karl.

Polonyalı olan Rosa,daha 15 yaşında mücadeleye katıldı. Alman Sosyalist Demokrat Partisi (SPD) içinde devrim ve sosyalizm için dövüştüler. SPD revizyonistleştikçe, onlar Marksizm’in bayrağını yükselttiler. 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı başladığında Sosyalist Demokrat Parti’nin birçok önderi burjuvaziyle aynı safta yer alırken, buna karşı çıkan sadece iki kişivardı: Rosa ve Karl.

1916’da Rosa Luxemburg, KarLiebknecht, Franz Mehring ve Clara Zetkin’in önderliğinde bir grup, Spartaküs Birliği’ni oluşturdular. Spartaküs Birliği, 1918 sonunda ayaklanmaya önderlik ederek, sosyalist devrimi gerçekleştirmeye çalıştı.

15 Ocak 1919’da SPD’li İçişleri Bakanlığı’nın emrindeki polisler Rosa ve Karl’ı bir otelde tutuklayarak orada kurşuna dizdiler.

Katledilişlerinin 100'üncü yılında Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht  anısına fotoğraf sergisi – Kültür Servisi


 

15 Ocak 1919 – Gaziantep’in İşgali

İngilizler Mondros Mütarekesinin 7. Maddesine dayanarak Antep’i işgal etti.


15 Ocak 1957 – Mısır Hükümeti, ülkede bulunan bütün İngiliz ve Fransız bankalarının kamulaştırılacağını açıkladı.
 
15 Ocak 1969 – Sovyetler Birliği tarafından, Soyuz 5 uzay aracı fırlatıldı.
 
15 Ocak 1996 – Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylü bir minibüs içerisinde kurşunlanıp, yakılarak katledildi. Olaydan 13 yıl sonra dönemin devlet bakanı Adnan Ekmen olayın JİTEM tarafından yapıldığını itiraf etmiştir. Öncesinde kurban yakınlarının adalet arayışı sonuçsuz kalmış, açılan hiç bir davadan sonuç çıkmamıştı.
 
15 Ocak 2005 – Filistin Lideri Yaser Arafat‘ın 11 Kasım 2004’te ölmesinin ardından 9 Ocak’ta Devlet Başkanı seçilen Mahmud Abbas, yemin ederek göreve başladı.


 
 

 

Sosyal ağlarda paylaşın