Şüpheden İşkenceci Yararlanır


Van’da 9 Haziran 2017 tarihinde mantar toplamaktan dönen 4 köylü polislerce gözaltına alınmış ve işkence görmüşlerdi. Yaşanan ağır işkencenin fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Van’ın Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik silahlı saldırının gerçekleştirildiği o günlerde, polis 4 köylüyü gözaltına almış ve bunu “4 terörist yakalandı” olarak duyurmuştu. 

Köylüler, Abdulselam Aslan (32), Cemal Aslan (53), Halil Aslan (48) ile Nejdet Beysüm (29), gördükleri işkence ve sorgulamaların ardından serbest bırakılmıştı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı tarafından Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazının ardından olayla ilgili bulunan polisler hakkında soruşturma başlatılmıştı. 

Olayın devamında yürütülen soruşturmada köylüler, savcılık tarafından kendilerine gösterilen fotoğraflardan 7 işkenceci polisi teşhis etmişti. Fakat sadece bir polis hakkında; “Basit yaralama, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” suçlarından dava açılmıştı.

İşkence gören köylülerden biri Başka polis memurları da vardı. Ben onların hepsinden şikayetçiyim. O geceki polis tutanağında hepsinin ismi ve imzası bulunuyor. Onlar hakkında da dava açılmasını istiyorum” dedi. 

İki yıllık bir göstermelik yargılama süreci sonrasında Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi, tüm video, ses ve işkence fotoğraflarına rağmen işkenceci polis hakkında beraat kararı verdi.

Mahkeme kararını şöyle açıkladı, “Mevcut kamera kayıtlarında teşhise elverişli herhangi bir verinin tespit edilemeyişi karşısında sanık hakkında atılı suçu işlediğine dair dosya kapsamında somut ve inandırıcı bir delil bulunamadığından ‘Şüpheden sanık yararlanır‘ ilkesi gereğince beraatına karar verilmiştir.”

Emniyet müdürlüğü içerisinde bulunan yüzlerce kameraya ve işkence fotoğrafları, bilirkişi raporlarıyla çözümlenmişken, Mahkeme bunları delilden saymarak, göstermelik tek bir polise dahi ceza vermedi. Gevaş’ta yaşanan bu olay ve şimdi gelen beraat kararı işkencenin bir devlet politikası olarak devam ettiğinin en açık kanıtı olarak önümüzde.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.