Süleymani’yi Katleden Amerika’ya Öfke Büyüyor

ABD 3 Ocak günü Irak topraklarında bir saldırı gerçekleştirerek, kendine muhalif gördüğü İranlı ve Iraklı liderleri katletti. Irak’ta son haftalarda halk ayaklanmaları ile konsolosluğu basılıp dağıtılan, askerleri hedef alınan Amerikan devleti infazlara başvurdu.

Bağdat’ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İrak Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile ondan fazla kişi hayatını kaybetti.


Konuya ilişkin önemli gelişmeler;

  • Pentagon yaptığı açıklama ile ABD ordusunun, Başkan’ın talimatı ile harekete geçtiğini bildirdi ve « ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürerek ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atılmıştır” dedi.

Trump ise « Yıllar önce yok edilmeliydi» diye konuştu.

  • İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Süleymani ise “ İnsanlık dışı gaddarlıklarıyla uluslararası hukukun en temel kaidelerini ayaklar altına alan bu işgalci rejim, bu ülkenin utanç dolu sayfalarına başka bir leke daha ekledi. İran ve bölgenin özgür ulusları, ABD’nin işlediği bu korkunç suçun intikamını kuşkusuz alacaktır” dedi.
  • İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de yaptığı konuşma ile ABD’nin saldırısını “uluslararası terörizm” olarak nitelendirdi ve Süleymani’nin IŞİD, El Kaide ve Nusra gibi bölgedeki terör örgütleri ile mücadelenin en etkin güçlerinden olduğunu hatırlattı.
  • Irak’taki Şii milis liderlerinden olan Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda Sadr da milislere savaşa hazır olma emri verdi.
  • Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, “ Amerikalılar bu büyük suçla hedeflerinin hiçbirine ulaşamayacak. Süleymani’nin katillerine adil bir ceza verilmesi tüm savaşçıların görevi olacaktır” diye konuştu.
  • İran Yüksek Güvenlik Konseyi sözcüsü ise « Amerika adeta İşid’in intikamını aldı bu saldırı ile » diye belirtti ve « saldırıda İrak ve İran kanının birlikte dökülerek karışması, iki halkın kopmaz bağlarını temsil ediyor» dedi.

Savaşçı, Komutan, Amerika’nın Hedefindeki « Süleymani »

ABD’nin katlettiği İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 1988 yılından bu yana Devrim Muhafızları Ordusu’nda komutanlık görevi yapıyordu. 

ABD devleti 20 yıldır defalarca suikast girişimlerinde bulundu Süleymani’ye karşı.

Lübnan Hizbullahı, Suriye hükümeti, Yemen ve Irak’taki örgütlerle olan ilişkilerden sorumlu, ülkesinin dış operasyonlarını yürütüyordu.

Suriye ve Irak’ın IŞİD’den kurtarılmasında büyük rol oynadı. İsrail’e karşı Lübnan’da Hizbullah ile direnişi örgütledi. Yemen’de ABD işbirlikçisi Suudi Arabistan’a karşı direnişteydi. 

“Amerika’ya Ölüm”

Cuma günü İran’da kitlesel gösteriler gerçekleşti. Sokaklara çıkan onbinlerce insan ellerinde Süleymani’nin fotoğraflarıyla “Amerika’ya Ölüm” sloganları attılar. Başkent Tahran ve 8 ayrı şehirde gerçekleşen gösterilerde Amerikan bayrakları yakıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.