Sivas Katliamı Davası öncesi çağrı: ‘Bu suçun zaman aşımı olmaz’

Madımak katliamının 28 yıldır süren davasının yarın görülecek olan duruşmasına katılım çağrısı yapan Demokratik kitle örgütleri, “Tarihin tozlu sayfalarının Madımak Katliamı’nın da üzerini örtmesini istemiyoruz” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), 10 Ekim Derneği, Suruç Aileleri İnisiyatifi, Ankara Dersimliler Derneği ve Ankara Vartolular Derneği, yarın görülecek Madımak Katliam davasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Hazırlanan ortak basın metnini okuyan DAD Ankara Şube Başkanı Mustafa Karabulut, Madımak Katliamı davasının 28 yıldır sürmesine rağmen gerçeklerin ortaya çıkmadığını, katliamın gerçek suçlularının yargılanmadığını söyledi.

Sivas Katliamı'nın Ateşi 23 Yıldır Yüreklerimizi Yakıyor! | Eğitim Sen


‘BU SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ’
 
Maraş, Çorum, Malatya katliam davalarının zamana yayıldığına dikkat çeken Karabulut, “Davalar karartıldı ve unutturuldu. Tarihin tozlu sayfalarında Madımak Katliamının da üzerini örtmesini istemiyoruz. Sadece Madımak katliamı değil, Roboski, Suruç, 10 Ekim Gar Katliamı, Hrant Dink ve diğer katliamlarla da yüzleşilsin istiyoruz. Yüzleşmek, hak ve hakikatin ortaya çıkmasıdır. Devlet, yaptığı tüm katliamlarla yüzleşmelidir. Gerçek suçlular yakalanıp adalet önünde hesap vermelidir. Bu Katliamlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Bu suçlarda zaman aşımı olmaz. Üzeri kapatılamaz” diye konuştu.
 
DAVAYA KATILIM ÇAĞRISI

Hak ve hakikat için, na-hak zihniyete karşı birlik olalım, zalime karşı duralım” diyen Karabulut, yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulunarak tüm kamuoyunu duyarlılığa davet etti.

Ne olmuştu :

Sivas katliamı ne zaman oldu 2 Temmuz olayları neler oldu? - Internet Haber

Bundan 28 yıl önce 3 Temmuz’da Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak üzere aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu onlarca yazar, şair ve sanatçı Sivas’da toplanmıştı.

Kontrgerilla devletin günlerce sürdürdüğü provokasyonların sonucunda kentin çeşitli bölgelerinde toplanan binlerce kişi kente şenlik için gelenleri “dinsizlik” ile suçlayarak çoğunun kaldığı Madımak Oteli’ne yürüdü ve önce taşladıkları oteli daha sonra ateşe verdi.

Gözünü kan bürümüş güruh Madımak otelinin önünde toplandı. Askerin ve polisin saatlerce görünmediği provokasyon bizzat büyütüldü. Bugün Saadet Partisi Genel Başkanı dönemin Sivas belediye başkanı gözünü kan bürümüş katil güruhuna teşekkür eden konuşması daha da cesaretlendirdi. Rica minnet ile güya dağılmalarını istediği kalabalık ellerindeki benzin dolu bidonlarla oteli ateşe verdi. Saatler geçti, kalabalığa müdahale edilmedi.

Madımak’ı saran alevler sonucunda, aralarında halk ozanları Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin, şairler Metin Altıok ve Behçet Aysan, Uğur Kaynar, yazar Asım Bezirci, karikatürist Asaf Koçak’ın da yer aldığı, 2 otel çalışanı ile birlikte toplam 35 kişi öldü.

Aralarında yazar Aziz Nesin ve sanatçı Arif Sağ’ın da bulunduğu 51 kişi güçlükle kurtarıldı. Yaralanan Aziz Nesin’e yönelik linç girişimi de tertip edilmişti…

Sosyal ağlarda paylaşın