Sayacılar iş bıraktı “Zammı Alana Kadar!”

Açlık, yoksulluk, emekçilerin büyük bölümü açısından bıçağın kemiğe dayandığı yerde.

Artık mevcut ücretleriyle geçinemez hale gelen Adana saya işçileri, ücretlerine zam yapılmaıs talebiyle iş bıraktılar.

Adana Seyhan’da Büyük Saat civarındaki işyerlerinde çalışan saya işçileri (*), yüzde 50 zam talep ediyorlar.

İşçiler, sabah saatlerinde işyerlerini açmayarak bir toplantı yaptılar ve ardından Ziyapaşa Parkı’na çıkarak, orada halka ve basına açıklama yaptılar.

“ARTIK GEÇİNEMİYORUZ”

Sayacılar adına konuşan Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, şunlaır belirtti:

“(elindeki sayayı göstererek) Bu yoksa ayakkabı da yok. Bunun tamamını sayacı yapıyor. Mağazada satışı 300 ila 400 lira. Bize 3.5, 4.5 lira fiyat veriyorlar. 3 ay da sürse 4 ay da sürse biz çalışmıyoruz. Onlar bize muhtaç biz zaten kazanmıyoruz.”

“Adana’daki saya fiyatları Türkiye’deki en düşük fiyatlar,.. Biz artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Herkesin evde bakması gereken çocuğu var. Sayacılık ayakkabı üretiminde harcanan emeğin yüze 55’i, yüzde 60’ıdır. Artık bunu kaldıracak gücümüz kalmadı. Yeter da! Biz zammımızı alana kadar iş başı yapmayacağız. … Şartlarımız kötü diye artık kimse bu işte çalışmıyor, mesleği bırakan arkadaşlarımız var. Yeni nesil sayacı gelmiyor. Böyle giderse sayacılık diye bir meslek de kalmayacak…”

  • Sayacı (*), Doğal ya da suni deriler ile tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getiren kişidir.
Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.