“Savaşma iradesi oldukça kazanma umudu vardır” 

Kolombiya’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) 52 yıl boyunca binlerce gerilla ile silahlı mücadele yürüttü.

2016’da imzalanan bir barış anlaşmasından sonra FARC gerillaları silah bırakmış ve örgüt siyasi bir partiye dönüşmüştü. Elbette ki Kolombiya oligarşisi sözünü tutmadı ve anlaşma gereği olan ‘paramiliter’ güçlerin tasviye edilmesi  sözünü yerine getirmedi. Gerillalar silahlarını teslim ederken devlet güçleri ve paramiliter güçler katletmeye devam etti. Bu süreçte 150’ye yakın gerilla katledildi, halk hareketlerinin liderleri kaçırıldı, öldürüldü. FARC tutsakları büyük oranla serbest bırakılmadı ve hatta bazı liderleri tutuklandı…

29 Ağustos günü FARC’ın iki eski eski lideri olan Ivan Marquez ve Jesus Santrich, silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yaptı. Marquez, Kolombiya Devleti ile sürdürülen “barış görüşmelerinde” örgütün sözcülerinden biriydi ve FARC’ın senatodaki beş üyesinden biri oldu. Fakat 2018’de bir FARC üyesinin tutuklanmasının ardından senato görevini protesto ederek, yeniden yeraltına çekilmişti.

“Savaşma iradesi oldukça kazanma umudu vardır” yazılı bir pankart önünde bir konuşma yapan Marquez‘dünyanın bütün halklarının baskıya karşı silahlanmasının evrensel bir hak olduğunu’ söyledi. 

Yeni grubun, örgütün eski ismi Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (FARC-EP) adını alacağını belirten Marquez “Biz ideolojik olarak hiçbir zaman yenilmedik, dolayısıyla mücadele devam ediyor » dedi.

Marquez, güçlerini ELN gerillaları ve başka gruplarla birleştirmek istediklerini belirtti. 

30 dakikalık videoda FARC komutanı, amaçlarının barışı destekleyen bir hükümetin kurulması olduğunu ve yolsuzlukla savaşacaklarını, kendisine bağlı gerillaların sadece saldırılara yanıt vereceğini, fidye için insan kaçırmayacaklarını, yerel toprak sahipleri ve iş insanları ile diyalog kurup onları kendi davalarına katkıda bulunmaya ikna edeceklerini söyledi.

Bu açıklamanın ardından Kolombiya hükümeti videoda görünen 4 FARC yöneticisi hakkında tutuklama kararı verdi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.