Sami Baydar’ın devasa siyasi davası başarıyla sonuçlandı!

5 Eylül 2023 tarihinde, 32 yaşındaki Süryani aktivisti Sami Grigo Baydar hakkında Augsburg Bölge Mahkemesi’nde bir dava açıldı. Augsburg Bölge Mahkemesi’nde görüldü. Sami Baydar yıllardır Bavyera ve Alman makamlarının baskısı altındaydı.

18 Ocak’ta aktivist, Augsburg savcılığından “anayasaya aykırı ve terörist örgütlerin sembollerini kullanarak dernekler yasası kapsamındaki yasakları ihlal ettiği” gerekçesiyle bir ceza emri aldı. İlgili para cezası 10.800,00 Avro olup 180 günlük orana bölünmüştür. Bu aynı zamanda Ekim 2018 başında Baydar’ın evine ve büfesine baskın düzenlenmesine yol açmıştır. İddia, Baydar’ın DHKP-C’nin (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) sembollerini, bayraklarını ve amblemlerini taşıdığı yönündeydi. Oysa bunlar Mezopotamya Komünist Süryaniler (SGB) ve Avrupa’daki Süryani Halk Meclisi’ne aitti.

Bu davalarda ayrıca 22 Ağustos 2023 tarihli “Silah Yasası uyarınca suç” ve 60 günlük cezaya bölünmüş 3.000,00 para cezası kararı da ele alınmıştır. Bu karar, 14 Nisan 2023 tarihinde yapılan bir baskın sırasında polis tarafından Baydar’ın üzerinde ele geçirilen bir açık hava bıçağı ile ilgilidir.

Bu konudaki soruşturma çalışmaları Devlet Koruma Servisi, Anayasayı Koruma Dairesi, LKA ve BKA tarafından 5 yıl 5 aylık bir süre boyunca yürütülmüştür. Sami Baydar, 2000 sayfanın üzerinde bir soruşturma dosyası ile StGB §129 a,b (“suç ve terör örgütüne destek”) kategorisi altında yargılanmaya çalışıldı. Federal Savcılık
sempati ifadelerinin StGB §129 a,b kategorisine girmediği ve bu nedenle Sami Baydar’a karşı açılan davanın resmi bir soruşturmaya tabi tutulamayacağı gerekçesiyle reddetmiştir.

Bunun üzerine Augsburg Savcılığı, Sami Baydar hakkında “anayasaya aykırı ve terörist örgütlerin sembollerini kullanan dernekler yasası kapsamındaki suçlar” ile ilgili yaklaşık 300 dosyayı kapattı.

Sami Baydar ve avukatı Mathes Breuer savcılığın halen devam eden suçlamalarına itiraz etti. Bunun üzerine 5 Eylül 2023 tarihinde siyasi bir dava açılmıştır, Augsburg Bölge Mahkemesi önünde saat 09:00’da. Adliye binasının dışında bir polis devriye aracı mahkeme binasının dışında konuşlanmıştı.

Sami Baydar’a dayanışma amacıyla, çoğu çeşitli sol örgütlerin temsilcisi olan 15’ten fazla kişi eşlik etti. Bunlar arasında Avrupa Süryani Halk Meclisi, Avrupa Halk Cephesi (Berlin ve Nürnberg’den), DKP Augsburg, Açık Anti-Faşist Buluşma Augsburg ve Komintern Augsburg da vardı.

Davanın en başında avukat Mathes Breuer mahkeme ile hukuki bir görüşme talep etti.
Mahkeme ile yasal görüşme talep edildi ve daha sonra kabul edildi. SGB’nin bayrağı konusunun yıllardır tüm kurumlarda (Federal Anayasa Mahkemesi) tartışıldığı ve şimdi de Federal Anayasa Mahkemesi’ndeki yargılamanın ve davanın şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde olduğu belirtildi. Ayrıca son sözün Augsburg’da değil Strazburg’da söyleneceğine dikkat çekildi.

Bu ayrıntılı tartışma taraflar arasında bir anlaşmaya yol açtı ve Sami Baydar’a 90 günlük cezaya bölünmüş 1350.00 Euro tutarında bir para cezası verilmesiyle sonuçlandı ve ödenmesi halinde tüm açık davaların kapsamlı bir şekilde durdurulmasına yol açtı.

Sosyal ağlarda paylaşın