Eskişehir: 190 Maden İşçisi Yeraltında Açlık Grevinde

Doruk Madencilik işçileri, haklarının gasp edilmesi karşısında önce oturma eylemi yaptılar. Madenciler, 5 günlük oturma eyleminin ardından dört gün önce yerin metrelerce altında açlık grevine başladılar.
İlk gün 165 kişiyle başlayan açlık grevinin 4. gününde, açlık grevindeki madencilerin sayısı 190’a ulaştı.

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri, ücretlerini alamadıklarını ve sosyal haklarına holding tarafından el konulduğunu belirttiler.
İşçiler, “Haklarımızı alabilmek için sonuna kadar bu eylemi devam ettirmeyi düşünüyoruz” dediler.

Açlık grevinin 4. gününde, işçilerden 7’si rahatsızlandıkları için ocaktan dışarı çıkarıldılar.

MADEN İŞÇİLERİNİN SORUNLARI VE TALEPLERİ NELER?

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Şube Sekreteri Selim Arslan, yaşadıkları sıkıntıların giderilmediği için bu şekilde bir eyleme başladıklarını söyledi. Arslan, yaşanan süreci ve taleplerini şu şekilde dile getirdi:

  • “12 Aralık 2022 tarihinde burası TMSF’den Yıldızlar Es Holding’e devredildi. Yaklaşık 9 ay oldu. 250 kişiyi süresiz izne ayırdılar. Bu izne ayrılan arkadaşlardan 240’ı başka sektörlere gittiler.
    Giden arkadaşların tazminatlarını bize en geç 3-4 ayda ödeme vaadinde bulundular. Ama yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen hiçbirine ödeme yapılmadı.
  • Akabinde çalışma sürerken çalışan arkadaşlarımızdan kesilen paralar hesaplarına aktarılmadı. İcra kesintileri hesaplarına aktarılmadı.
  • Temmuz ayı itibariyle 165 kişi habersiz bir şekilde yer altında çalışırken yer üstüne çıkartıldı. Normalde kendilerine tebliğ edilmeleri lazımdı. Bunların hiçbiri olmadı. Bu da bardağı taşıran son damla oldu.
  • Pazartesi günü eylemi başlattık. Oturma eylemiydi. … Dört günde biz sonuç alamadık. Arkadaşlar daha sonra yeraltında oturma ve açlık grevi yapıyoruz dediler. Bu karar Perşembe günü saat 16’da alındı ve yer altına indiler.”

Sosyal ağlarda paylaşın