Fas’ta 11 Aralık 1977 tarihinde Saida Menebhi açlık grevinde hayatını kaybetti.
Saida’nın ismi, dünyada açlık grevinde hayatını kaybeden ilk devrimci kadın tutsak olarak tarihe geçti.
Saïda Menebhi eylül 1952’de Marakeş’te dünyaya geldi. Rabat üniversitesinde İngiliz edebiyatı okudu ve aynı yıllarda Fas Öğrencilerinin Ulusal Birliği içinde yer aldı.
Aynı dönemde sendika içinde faaliyetlerine başladı. Ancak asıl olarak bir sonraki yıllarda katıldığı Marksist Leninist hareket, « İleri » (IIal Amam) içinde çalışmalarını sürdürdü.
16 Ocak 1976 tarihinde 3 arkadaşıyla birlikte tutuklandı. Derb Mly Chrif hapishanesinde ağır işkencelerden geçirildi.
1977 yılının ocak ve şubat aylarında 138 Marksist Leninist tutsakla birlikte yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kazablanka’da görülen davada, hakime saygısızlıktan ayrıca 2 sene daha ceza verildi Saida’ya. Duruşmalarda, özellikle kadınların uğradığı sömürüyü teşhir etmek için konuşmalar yapan Saida, salonda alkışlarla karşılanıyordu.
Yargılamaları boyunca İleri hareketi ile birlikte sık sık protesto açlık grevlerine katıldı Saida. Tutsaklık yılları boyunca sürekli yazdı, özellikle şiirleriyle duvarların ardındaki direnişi besledi, destekledi.
10 Kasım 1977 yılında dava arkadaşlarıyla birlikte, siyasi tutsak olarak kabul edilmek, daha iyi hapishane koşulları ve tecritin son bulması talebiyle açlık grevine başladı.
25 yaşındaki Saida’nın, işkencelerden yorgun düşmüş bedeni ancak 34 gün dayanabildi ve 11 Aralık 1977 yılında hayatını kaybetti.