Primini Ödemiyorsan Öl!

Sağlık Güvencesi Olmayan 13 Milyon Kişiye 5 Milyon Daha Eklendi!

AKP iktidarının yeni uygulamasıyla, halktan yüzbinlerce insan yeni yıla sağlık sigortası iptal edilmiş olarak girdi.

AKP, 2018 yılında “GSS prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanamaması” uygulamasını getirmek için yasal hazırlık yaptı. Ancak seçimler nedeniyle bu uygulama ertelendi.

O gün halkın gözünü boyayabilmek için ertelenen uygulama, yeni yılla birlikte, 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başladı.

Güvencesizlere 5 Milyon Daha Ekleniyor

TTB rakamlarına göre, 2018 yılında ülkemizde 12 milyon 807 bin kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında kalıyordu. Bu rakım, 2019’da 13 milyona yükseldi.

Yani bu demektir ki, nüfusun yüzde 15.8 i GSS kapsamı dışında.

İstanbul Tabip Odası’nın kısa süre önce yaptığı açıklamaya göre, yeni uygulamayla prim borcunu ödemeyen 5 milyon kişi daha GSS kapsamı dışına düşecek.

“SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’nın 28.3.2018 tarihli basına yansıyan demecinde… prim borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 6,4 milyon kişi olduğu bildirilmişti. 2018 SGK faaliyet raporunda ise 1,2 milyon kişinin yapılandırma için müracaat ettiği belirtilmiştir. Bu durumda primini ödeyemeyen Bağ-Kur ve GSS’lilerin sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. “

Peki bunun sonucu ne?

Sonuç: Ecelsiz ölümler!

İnsanlar hastalıklarının tedavisini yaptıramıyor ve sonra ya sakat kalıyorlar, ya ömür boyu o hastalıklarla yaşamaya mahkum oluyorlar ya da ölüyorlar. Adı “eceli geldi öldü” oluyor.

Hayır, emperyalist-kapitalist sistem öldürüyor.

Sonuç: Bebek ölümleri!

İşte GSS kapsamı dışında kalanların sayısının artmasının yarattığı bir başka sonuç:

Çocuk ölümleri hızla artıyor. 2018 yılında 11 bin 629 bebek ile 14 bin 240 beş yaş altında çocuk öldü. Daha doğrusu öldürüldü.

Her bin canlı doğuma karşılık 9.3 bebek, birinci doğum gününü göremeden, 11.4 beş yaş altı çocuk ise beş yaşından önce ölüyor.  

Sonuç: Salgın hastalıklar

Türkiye’de 2017 yılı itibariyle resmi kayıtlara geçmiş kızamık vaka sayısı 69 iken, 2018 yılında 510’a, 2019 yılının ilk 9 ayında da 2 bin 666 vakaya ulaştı.

Grip aşısı yapılması gereken yaklaşık 8 milyon kişi zamanında ve yeterince aşı temin edilmediği için aşı olamadı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.