Pentagon: Biden’ın ‘soykırım’ açıklaması Türkiye-ABD askeri ilişkilerini etkilemez

Pentagon Sözcüsü Kirby, ABD Başkanı Biden’ın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendirmesinin Türkiye ile askeri ilişkileri etkilemeyeceğini ifade etti.

Erdoğan Biden ile görüşmesinde ağzını açamadığı Ermeni soykırımı meselesini telefonu kapattıktan bir süre sonra iç politikada kullanıyor.

Biden’in Ermeni soykırımı tanımlaması yapması üzerinden çok fazla zaman geçmeden oluşan tepkiyi kendi lehine kullanmak için boş, hamasi söylemleri havalarda uçuşturdu AKP ve kendine bağlı medya. Erdoğan sözüm ona Biden’a ve ABD’ye efelendi… hatta yaptırım yapacağını bile dile getirenler oldu.

İşin aslını, ABD ile AKP arasındaki ilişkinin gerçekte ne olduğunu Pentagon Sözcüsü Kirby özetlemiş. Türkiye – ABD ilişkileri etkilenmez. Uşağını iyi tanıyan devlet yetkilisinin ağzından çıkan bu cümlenin anlamı şudur : Türkiye ABD’nin yeni sömürgesidir.  AKP de kendinden önceki iktidarlar gibi işbirlikçi iktidardır. Asla ABD’nin sözünden dışarı çıkmaz, çıkamaz.

Dünya halklarının baş düşmanı, en büyük katliamcı ABD Başkanı’nın Ermeni soykırımı tanımını yapması elbette Ermeni halkını sevdiğinden değil. Türkiye iktidarını sıkıştırmak için her seferinde ısıtıp ısıtıp önüne koyduğu mesele olmaya devam ediyor 1915 Ermeni soykırımı.

Her konuda olduğu gibi Ermeni soykırımı konusunda da bir dediği bir dediğini tutmayan, tutarsız ve iki yüzlü politikası var AKP’nin. Günün koşulları neyi gerektiriyorsa onu politika ediyor. Günü geliyor Ermeni halkından özür diliyor günü geliyor gerçek yüzünü gösterip Ermeni ismini küfür olarak kullanıyor. Bugünlerde de yine, halkın ABD emperyalizmine olan düşmanlığını Ermeni şovenizmi yaparak kullanmaya çalışıyor.

Kirby, Başkan Biden’ın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemesinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya, “Hayır, Türkiye ile askeri ilişkilerimizde bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Türkiye bir NATO müttefikidir ve burada önemli bir müttefiktir. Farklı alan ve konularda bu ilişkileri yürütmeye ve bu ilişkiyi geliştirmeye devam ediyoruz. Başkanın bu hafta sonu açıklamasının bunu herhangi bir şekilde etkilemesini beklemiyoruz” cevabını verdi.

Sosyal ağlarda paylaşın