Özürü Kabahatinden Büyük: Türk Hava Kurumu’nun 6 tane uçağı var, 3’ünde motor yok

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir’de, çıkan orman yangını hakkında açıklamalarda bulundu.  İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, 3. gününde kontrol altına alındığı “müjdesini“ verdi. Ne demeli bu müjdeye ? Daha da mı sönmeseydi Bakan bey ? 1 hektar bile yanmayacakken 500 hektar orman kül oldu, daha da mı sönmeseydi.

1 hektar bile yanmayabilirdi eleştirilerine de cevap veren bakan şunları söyledi :

“Uçak kullanılır mı helikopter kullanırlır mı konularının konuşulduğunu görüyoruz. Geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Uçak 4 ton, helikopter 2.5 ton su alıyor. Ancak uçakların yangını hedef almaları daha zor. Yani helikopterlerin yangında doğru hedefe, doğru mktarı atmakla ilgili artısı var. Helikopterler göletlerden su çekebiliyorlar ama uçağın deniz yoluna ihtiyacı var 2.2 km’lik. Belki burada kullanabilirsiniz. Uçak yangınlarda kullanılabilir mi kullanılır. Biz bunlarla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bugünkü şartlar itibariyle Türk Hava Kurumu’nun 6 tane uçağı var, 3’ünde motor yok, 3’ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir ring kurma durumu maalesef yok.. Bugün itibariyle Türkye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. Gazetelerde 20 tane THK filosu olduğu söyleniyor. Böyle bir durum ne yazık ki yok.”

Her fırsatta büyük devlet, güçlü devlet, büyük ekonomi diye diye böbürlenmeler neydi peki ? Koca devlet 5 – 10 uçak alamıyor mu ? Bu kadar çok yangının yaşandığı bir ülkenin değil 20 100 müdahale uçağı olması gerekmez mi ? Kaynağınız mı yok ? Bir tane savaş uçağı eksik alıverin !  Ya da faşist şefin uçak filosundan 1 tanesini satın ! O zaman uçak filosu almamanız için hiç bir sebep kalmaz.

Sahi siz nasıl bir devletsiniz, kimin devletisiniz, yangın olur çaresizsiniz, sel olur takdiri ilahi elinizden bir şey gelmez, heyelan, deprem olur eliniz ayağınız bağlanır. Ama halka saldırmak sözkonusu olunca uçaklar, helikopterler silahlar, asker polis seferber olur. Uçakların biri kalkar biri iner!

Bu arada Bakanın açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını dile getiren CHP milletvekili Atilla Sertel, “Gazeteci titizliğiyle araştırdım. Tarım ve Orman bakanı ‘Uçaklar arızalı’ dedi. Sayın bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK’nın altı uçağından beşi Ankara’da. Uçakların biri de şu anda İzmir’in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyor.” dedi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.