Nazi işbirlikçisi : Stepan Bandera

Bölünmüş Polonya’da bir Yunan-Katolik rahibinin ailesinden olma Bandera, genç yaşlarında Ukraynalı bir milliyetçi oldu. Birinci paylaşım savaşı sonrası Ukrayna Cumhuriyeti topraklarının Polonya’ya katılmasından sonra radikalleşen Bandera, Ukrayna’da milliyetçi-faşist örgütlenmeler kurdu.

Bandera, Polonya İçişleri Bakanı Bronisław Pieracki’nin 1934 suikastını düzenlediği için idam cezasına çarptırıldı, ancak cezası ömür boyu hapse çevrildi. 1939’da Nazi işgali ile serbest kalan Bandera, Nazi işgali bölgesi Kraków’a taşındı .

Artık Nazi Almanyası için çalışmalarını yürütüyordu Bandera… Alman askerinin işgaline yardım etti ve OUN(Organization of Ukrainian Nationalists- Ukrayna Milliyetçiler Örgütü) keşif grupları örgütledi. 

Ukrayna’nın bağımsızlığının ilanı Hitler tarafından reddedilmesi üzerine Bandera Naziler tarafından tutuklandı.  Sachsenhausen Toplama Kampı‘na hapsedildi. Bendara’nın Nazilerle yaptığı işbirliği işe yaramamıştı. Rusya halkı, milyonlarla Alman faşizmine karşı savaşıp şehit düşerken o Nazilerle işbirliği yaparak bağımsız Ukrayna hayalleri kuruyordu. Bandera’nın tutuklanması ile emperyalist faşist Almanlara bel bağlayıp, işbirliği yaparak ülke kurma hayalleri bitirilmişti. Bandera sümüklü mendil gibi kullanılıp çöpe atılmıştı.

Ancak milliyetçilik her zaman kullanılmaya elverişli bir ideoloji olduğu için Nazi Almanya’sı tekrar Bandera’yı kullanma ihtiyacı duydu…

1944’te Almanya’nın savaşta Sovyetler’e karşı kaybetmeye başlaması üzerine, Bandera ilerleyen Sovyet güçleri ile mücadele umuduyla tekrar serbest bırakıldı. Almanya’ya geçen  Bandera Berlin’de karargâh kurdu.  Kurduğu Ukrayna İsyan Ordusu artık Almanların hizmetindeydi. İşbirliğine devam eden Bandera’nın kurduğu Ukrayna İsyan Ordusu Almanlardan finans, malzeme ve personel desteği aldı.

Savaştan sonra Bander’yı sığındığı Alman devleti adaletten koruyamamış, 1959 yılında Münih’te cezalandırılmasına engel olamamıştır. Dünya tarihine Nazilerle işbirliği ile geçen Bandera faşisti bugün Ukrayna devleti tarafından Milli Kahraman ilan edildi. Aynı Ukrayna devleti 2014’ten beri bağımsızlığını ilan eden Donbas ülkelerinde (Donnesk ve Lugansk) gerçekleştirdiği katliamlarda 15 bin kişiyi katletti.

Halen işbirlikçiliğe devam eden Ukrayna yönetimi bu sefer Rusya’ya karşı NATO ile işbirliği yapıyor. Rus topraklarında da sayısız illegal faaliyet yürüten Banderacı Ukrayna devleti ülke sınırları içerisinde Neo-Nazi örgütlenmeleri yaygınlaştırmaya devam ediyor…

Sosyal ağlarda paylaşın