Nasrallah’tan Barzani’ye Çağrı

Barzani’nin Amerikancılığını teşhir eden Nasrallah’ın sözleri tartışılıyor şu günlerde.

ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’yi Irak’ta katletmesinin ardından Irak Parlementosu bir oylama gerçekleştirmişti ABD’nin ülkeden gönderilmesi yönünde. Oylama günü parlementoya gitmeyen Kürt temsilcilerin bu tavrından söz eden Lübnan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bazı hatırlatmalarda bulundu. 

IŞİD’in ABD’nin yarattığı bir örgüt olduğunu hatırlatan Nasrallah “Sayın Mesud Barzani, Kasım Süleymani’nin yaptığı iyiliği kabul etmeli. IŞİD Erbil’e yaklaşırken Kürdistan Bölgesi IŞİD’in eline düşmek üzereyken bir tek İranlılar yardımınıza koştu. Barzani’nin deyimiyle ikinci günde Süleymani, aralarında Hizbullah savaşçılarının da olduğu bir grup ile yardıma geldi »  diye konuştu ve ekledi  ‘IŞİD Erbil’e yaklaştığında Mesud Barzani korkudan titriyordu.»

Nasrallah « Yapılan bu iyiliği kabul etme sorumluluğunuz var, Irak’taki hükümet ve Irak parlamentosunda da verilecek yanıtın bir parçası olma sorumluluğunuz da var” diyerek ABD’nin ülkeden kovulma kararına değindi.  

Nasrallah’ın bu ifadelerine, Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümet sözcüsü Cotyar Adil  “Başkan Barzani, bir halkın direniş sembolüdür ve korkak olan sen ise, yaptığın hakaretlerden daha küçüksün ” diye karşılık verdi. Barzani’nin, Peşmergelerin savunulduğu açıklamada Nasrallah’ın asıl eleştiri konusu olan « ABD’nın Irak’tan defedilmesinde sorumluluğunuzu alın » çağrısına bir yanıt verilmediği görüldü. 

Nasrallah aynı konuşmada özellikle bölgede ABD işgaline vurgu yaparak « Süleymani’nin şehitliği bölgedeki ABD varlığını sorgulattırdı. Bu katliam, halklara ABD’nin işgalci, katil, komplocu ve zenginliklerimizi yağmalayan bir güç olduğunu gösterdi. Amerikalılar bölgemizi terk etmeli, yoksa ülkelerimizi tabutlar içinde terk etmek zorunda kalacaklar. » diye konuştu. 

Ayrıca « Teröristler tarafından vurulan her yere ‘Made in USA’ diye yazmalıyız » dedi ve İran’ın Amerikan üssünü vurmasına değinerek “İkinci dünya savaşından bu yana hiç olmayan bir şeyi gerçekleştirdi İran. Bir gerilla hareketi değil, bir devlet olarak bu operasyonu yürüttü ve ABD üssünü bombalama cesareti gösterdi» dedi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.