Naci Görür “Marmara’da bir deprem bekliyoruz… bu durum müteahhitlik projesi”

İstanbul 'Marmara Depremi'nden nasıl etkilendi? Beklenen deprem için  uzmanlar ne söylüyor?

Son günlerde art arda depremler yaşanmaya başladı. Yunanistan Halkidiki Yarımadasında 5,4’lük depremi, Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde ise AFAD’ın verilerine göre 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Art arda gelen depremlerin Marmara depremini tetikleyeceğini dile getiren Naci Görür “Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da olan deprem 5, 4 büyüklüğünde oldu. Bu deprem orta derecede bir depremdi. Fakat depremin olduğu yer bizim 1999 depremlerinin olduğu Kuzey Anadolu Fay Zonunun içerisinde yer alıyor. Yani deprem ana karaya yakın ama Kuzey Ege çukurluğu içinde oldu. Bu çukurluk Yunanistan’dan başlar Ganos Fayına kadar devam eder. Oradan da Marmara’ya girer. Dolayısıyla Yunanistan’da depremi Kuzey Anadolu fayının en batı ucunda oldu. Bu durum bizler için önemli çünkü biz Marmara’da da bir deprem bekliyoruz. Bu depremde Marmara’ya yakın” dedi

Ülkemizde yıllardır dillendirilen olası Marmara depremi ile ilgili AKP iktidarı hiç bir önlem almıyor. Halk düşmanı politikaları ile halkı yoksulluğa mahkum eden AKP faşizmi olası Marmara depremi ile uzmanların öngördüğü yüzbinlerce can kaybının tek sorumlusu olacak.

Marmara Denizi'ndeki deprem araştırmasında ilk sonuçlar

Naci Görür  Kentin bileşeni dediğimiz zamanda halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, çevreyi ve ekonomiyi saymak lazım. Yani siz bir kentte kentsel dönüşüm yapacaksanız bu saydığım 5 parametreyi deprem için güvenli hale getirmelisiniz. Sadece yapı stoku yaparak kentsel dönüşüm yapıyorum diyemezsiniz. Türkiye’de genellikle bu yapılıyor. Ben bu duruma müteahhitlik projesi gözüyle bakıyorum ifadelerini kullandı. 

Evet AKP iktidarı yüzbinlerce halkın can güvenliği ile ilgili olan deprem önlemlerine yaklaşımı sadece kâr merkezli. Naci Görür’ün de dile getirdiği gibi binaların yenilenmesi, güçlendirilmesi müteahhitlik projesi sadece. Ki bunla ilgili de hiç bir girişimi yok. Sadece yoksul halkın gecekondularına el koymak için geliştirdiği saldırı politikaları var…

Sosyal ağlarda paylaşın