Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria Kampı’nda çıkan yangın sonrası mültecilerin Midilli sokaklarına terk edilmesi ve mülteci kamplarında yıllardır süren kötü koşullar, Almanya’da yapılan eylemlerde de protesto edildi.
BERLİN: Başkentte Washingtonplatz Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, yaptıkları eylemde hükümetin Moria kampındaki bütün mültecileri derhal ülkeye kabul etmesini talep etti.
Temel sloganı “Kampı boşaltın. Yeteri kadar yerimiz var” olan eyleme, yaklaşık 3 bin kişi katıldı.
3 Bin Kişilik Yerde 13 Bin Kişi!
Eylemde yapılan konuşmalarda kapasitesi 3 bin kişi olan Moria mülteci kampında 13 bin kişinin yaşamak zorunda bırakıldığı belirtilerek, kötü yaşam koşullarının yangın sonrası katlanılamaz boyutlara ulaştığı vurgulandı.
Konuşmalarda şunlar belirtildi:
“Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria mülteci kampı bu gece yandı. Kızgınız ve tüm kampların derhal boşaltılmasını talep ediyoruz. Moria’daki felaket durum uzun zamandır biliniyor. Başlangıçta 3 bin kişi için tasarlanan kampta dün akşama kadar 13 binden fazla insan yaşıyordu”.
“Koronavirüs salgını zamanlarında binlerce kişi çadırlarda veya dışarıda uyumak zorunda kaldı. Yeterli sıhhi tesis ve hijyenik koşullar yoktu. İnsanlar saatlerce yemek kuyruğunda beklemek zorunda kaldı ki bu durumda sosyal mesafeyi gözetmek, kendinizi virüsten korumak imkansız. Bir an önce bu insanlar için Almanya’nın kapılarını açmasını istiyoruz”.
Meclis önünde 13 bin sandalyeli protesto
Moria kampındaki durumla ilgili bir başka protesto da Berlin’de Federal Meclis önünde gerçekleştirildi. Mültecilere yardım organizasyonları tarafından yapılan eylemdte, Alman Federal Meclisi önüne 13 bin boş sandalye dizilerek “felaketi durdurma ve mülteci kamplarını boşaltma” çağrısı yapıldı.
Yapılan açıklamada, “boş sandalyelerin Moria ve AB dış sınırlarındaki diğer tüm aşırı dolu kamplardaki sığınmacıları almayı kabul etmek için bir sembol olduğu” belirtildi.
Sığınma hukukunun temelini oluşturan sığınma başvurusu hakkını kullanabilmenin garanti altına alınması gerektiğine dikkat çeken kurumlar, şu talepte bulunuyorlar: “Yasa dışı geri göndermeler gibi insan hakları ihlallerinin ve AB ülkelerine sığınmaya çalışan kişilere yönelik kötü muamelenin sona ermesi gerekiyor”.