Migros işçileri: Ücretsiz izin adı altında işçileri sömürüyorlar

Pandemide artan iş yüküne karşı sendikalı olmak isteyen 50 Migros depo işçisi süresiz ücretsiz izne çıkarıldı. Sendikalı olmanın anayasal hak olduğunu söyleyen işçiler, günde 39 lira ile geçim sağlanamayacağını ifade ediyorlar.

 Sendika üyesi oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Migros işçileri eylem yaptı. Sağlıksız ve güvensiz koşullarda çalıştıkları için sendikalı olduklarını belirten işçiler, korona virüsüne (Covid-19) yakalananlara ve temaslı kişilere dahi izin verilmediğini söylediler.

Korona virüsü salgınında artan iş yükü ve iş sağlığı güvenliğinin yeterli olmadığını düşünen Migros depo işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikalı olmak istediler. Depo işçileri sendikalaşınca, performans düşüklüğü gibi gerekçelerle ile ücretsiz izne çıkarıldı.

Depo Liman Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-Sen) üye olan yaklaşık 50 kişi süresiz ücretsiz izne çıkarılınca Migros Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşçiler haklarını alana kadar farklı günlerde eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

‘İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ISRARLA TALEP ETTİK’

Migros Genel Müdürlüğü önünde saat 14.00’te toplanan işçiler, pandemi boyunca günde 15-16 saat çalıştıklarını dile getirerek çalışma koşullarını anlattılar.

İşçiler kendilerine verilen yemeklerin kurtlu ve hijyenik olmayan ortamda hazırlandığını, haklarını aramak için DGD-Sen’de örgütlenmek istediklerini söylediler.

Daha sonra Migros yönetiminin 50 kişiyi ücretsiz izne çıkardığını söyleyen işçiler, işten çıkarılamayanlara çeşitli iddialarla tutanak tutulduğunu, sürekli mobbing uygulandığını dile getirdiler.

Pandemide sağlık açısından daha hassas olunması gerektiğini söyleyen işçiler, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını ısrarla talep etmelerine rağmen koşulların iyileşmediğine dikkat çekiyorlar.

Korona virüsüne yakalanan arkadaşlarına izin verilmediğini anlatan işçiler, temaslıların zorla işe çağırılıp çalışmaya devam ettirilmesine de itiraz etmişler.

BOSTANCI: KANIT OLMAMASINA RAĞMEN İŞÇİLER HIRSIZLIK İLE SUÇLANDI

Konuyla ilgili DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı İşçilere verilen bir evrakın olmadığına dikkat çekti ve bazı işçilerin ise başka yerlere sürüldüğünü söyledi.

Migros’un işçilerin işine son vermek için bahaneler ürettiğini belirten Murat Bostancı, işçilerin hırsızlık ile suçlandığını, işçilerin suçlamayı kabul etmediğini iddialarla ilgili kanıt olmadığını ifade etti.

DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı

Ücretsiz iznin patronlar tarafından tazminat ödememek için bir tür yıldırma aracı olarak kullanıldığını söyleyen Bostancı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ücretsiz izin adı altında işçileri sömürüyorlar. İşçiler aldıkları parayla hayatlarını idame ettirmeyeceklerini söylüyorlar. Bizim talebimiz ücretsiz izin uygulamasının sonlandırılıp arkadaşlarımızın işe dönmesi yönünde. Eğer bu mümkün değilse tazminatlarının ödenmesini istiyoruz.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.