Meslektaşları Timtik’e söz verdi: Adalet mücadeleni sürdüreceğiz

Ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Ebru Timtik meslektaşları tarafından İstanbul Barosu önünde bugün anıldı. Ayrıca meslektaşları mücadelesini sürdürme ve direnişi sürdüren Aytaç Ünsal’ı yaşatmak için elinden geleni yapma sözü verdi.

Adalet talebiyle başlatığı ölüm orucu direnişinin 238. gününde şehit düşen avukat Ebru Timtik, meslektaşları tarafından İstanbul Barosu önünde bugün anıldı.

Timtik’in cenazesi Adlı Tıp Kurumundan polis tarafından kaçırılması sebebiyle Timtik’in cenazesi baro önüne getirilemedi. Meslektaşlarını adalet direnişinde yitiren avukatlar bu engellemeye büyük öfke gösterdi.

Cübbeleriyle baro önünde toplanan avukatlara HDP, CHP milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri, SGDF, ESP, İHD, TiHV’in de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Baro binasından Timtik’in fotoğrafının olduğu pankartın sarkıtıldığı anmada, “Ebru Timtik ölümsüzdür“, “Devrimci avukatlar onurumuzdur“, “Katil devlet hesap verecek” sloganları’da atıldı.

Avukatlar geç olmadan Ünsal’ın tahliye edilmesini istedi ve “Aytaç Ünsal onurumuzdur” sloganını attı.

Anma Ebru Timtik anısına yapılan saygı duruşu ile başlayarak, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu açıklama yapsıyla devam etti.


Adil yargılanma hakkı talep eden bir avukat bugün, bu uğurda öldü” diyen Moroğlu, günlerce yaptığı mücadelenin yetkililer tarafından görmezden gelinmesinin, bu ülkenin yargı tarihine bir “utanç” olarak yazılacağını vurguladı.

Moroğlu: “İstanbul Barosu olarak tanıklık yapıyoruz ki, ÇHD Davasında adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Adil Yargılanma Hakkının bir lütuf değil, hak olduğunu defalarca ifade eden bir kurumsallık olarak, bu ölüm karşısında şimdi ‘yaşam hakkına’ yönelik bir ihlalin de tanıklığını yapıyoruz.

İlk celsesinde tahliye ile sonuçlanan bir davanın, tahliye kararı veren yargıçlarının görevden alınıp yeni bir heyet kurulduğu davadan söz ediyoruz. Yeni heyetin bütün usul kurallarını bilerek ve isteyerek uygulamadığı, özel olarak görevlendirilmiş gizli tanığın saçma sapan ifadelerinin karara dayanak yapıldığı bir davadan, daha başlamadan talimatla oluşturulan kararın bile savunma hakkı kullandırılmadan verilen bir davadan söz ediyoruz. Üstelik bütün sanıklarının avukat olduğu bir davadan…” ifadelerini kullandı.

Ebru Timtik’in, böylesine haksız bir yargılamanın sonucunda verilen kararın, kendisi için ölümle eşdeğer olduğunu düşündüğünü söyleyen Moroğlu, “Ölümden değil, avukatlık yapamamaktan korkuyordu. Bunu en çarpıcı biçimde anlatabilecek yolu seçerken açtığı talep, kendisinin özel bir istemi değildi. Eylemin tercihine ilişkin bir farklı yaklaşım taşıyanlar da dahil olmak üzere herkes bilmelidir ki, bu ölüm engellenebilirdi. Devletin topkeyün duyarsızlığının izah edilebilecek hiçbir makul nedeni yoktur. Onun için bu ölüm, yargı tarihi için bir utanç olarak tescil edilecektir. Ama bu ölüm, bütün avukatları bu hukuk anlayışıyla mücadele için daha bir bilinçli kılacaktır” dedi.

Moroğlu sözlerini şöyle tamamladı: O’na rahmet dilerken, gidişinin adil olmadığını biliyoruz. Bu nedenle uğruna ölüme gittiği adil yargılanma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz. İnsana özgü hakların onunla birlikte gitmeyeceği, insan odaklı hukuku gözeten anlayışımızı bütün yargılarımızın temeline oturtacağız. O’nu uğurlarken, yaşatamadığımız için taşıdığımız duyguları, mücadelemize bayrak yapacağız. Ebru Timtik yaşayacak.

ÇHD: DEVLET ELBİRLİĞİ İLE ÖLDÜRÜLDÜ

ÇHD İkimci Başkanı Çiğdem Akbulut, konuşmakta zorlandı. Aylardır çalmadık kapı bırakmadıklarını söyleyen Akbulut, “Bu devlet el birliği ile ebruyu öldürdü. Ebru o güzel gülüşüyle bize bir miras bıraktı onu yaşatacağız” diye belirtti.


ÖHD El Başkanı Ayşe Acinikli de “Bugün bir avukat adalet talebiyle yaşamını yitirdi” dedi. Bir avukat yaşamını yitirmesine rağmen Adalet Bakanının tek kelime etmemesine tepki gösteren Acinikli, “Ebrunun anısını yaşatmak için bundan sonra adil yargılama için daha çok mücadele edeceğiz. Aytaç’ı yaşatmak için de elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından direnişi sürdüren Avukat Aytaç Ünsal’ın mesajı okundu.

‘SENİN ÖFKENLE DİRENECEĞİZ’


Ebru Timtik’e “Adalet yoldaşım” diye seslenen Aytaç Ünsal’ın mesajı şöyle:

Canım avukatım, ablam, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni. Adalet isteyen halkını savunmak için mücadele eden bir avukatı göz göre göre öldürdüler. Ama doğuyorsun sen şimdi halkın yüreğinde. Halk savaşçısı, adalet savaşçısı olarak yüreklerde doğuyorsun. Ve tekrar tekrar doğacaksın. Var mı dünyada bir örneği, adalet için ömrünü veren bir avukatlık örneği? İçin rahat olsun canım ablam. Şimdi senin öfkenle çok daha güçlü direneceğiz. Ve alacağız hakkımızı senin için, alacağız.

Avukatlar, Timtik için Gazi Mahallesi’nden yapılacak anma ve uğurlama için baro önünden toplu bir şekilde ayrıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.