Meletî Halkı: “Köylerimizde Asbest İstemiyoruz!”

6 Şubat Deprem katliamı sonrasında, enkazların temizlenmesi ve molozların dökülmesi de yine halk ve doğa düşmanı politikalarla sürdürülüyor.
6 Şubat depreminden etkilenen bölgelerden biri olan Meleti’de, halk bu kez enkazların kendi mahallelerine ve tarım alanlarına dökülmesiyle karşı karşıya kaldı.
Memurek Mahallesi halkı, moloz dökümüne karşı nöbet tutmaya başladılar.
Bölge halkı, geçimini tarımla sağlıyor. Dökülen molozlar ise, toprağı zehirliyor. Molozlar, çevredeki 10 mahalleyi etkiliyor.

Halk Enkaz Dökümünü Durdurdu! Şimdi Sıra Dökülen Enkazların Kaldırtılmasında!
İnönü Üniversitesi kampusü ve 16 mahallenin içinde yer aldığı Batalgazi ilçesinde, Memurek bölgesinin “moloz dökme alanı” olarak belirlenmesine karşı, Memurek mahallesi halkı, moloz dökülmesine karşı eyleme geçtiler.
Halkın tepkileri sonucunda enkaz dökme işlemi durduruldu. Enkaz dökme o alandan alınıp, şehir mezarlığının da içinde olduğu Çermiktî (Yeşilyurt) ilçesindeki bir alana dökülmeye başlandı. Ancak tarımın geçim kaynağı olduğu Memurek’e dökülen enkazlar taşınmadı.

Memurek Dayanışma Platformu


Memurek Mahallesi Halkı, molozların kaldırılması için Memurek Dayanışma Platformu’nu oluşturarak nöbet eylemini sürdürüyor.
Memurek Mahallesi halkı, 8 gündür nöbette olduklarını ve molozlar kaldırılıncaya kadar da nöbeti sürdüreceklerini belirttiler.

Onay: “Eyleme kadar adım atılmadı”

Platform üyesi Nazife Onay, moloz dökülmesinden sonra 1 Mart’ta platformu kurduklarını ve tepkilerini göstermeye başladıklarını, 8 gündür de nöbet eylemi sürdürdüklerini vurgulayarak şunları belirtti:
“Bilim insanlarına göre molozlarda asbest ve çok sayıda kimyasal var; bunlar da çok sayıda hastalığa neden oluyor. Bunlar toprağa ve suya karışıyor, 100 yıl etkisi sürüyor. Bu sebeple platform olarak eylemlere başladık. Yol kesme eylemine kadar adım atılmadı, muhatap bulamadık, yol kesme ile dökme işleminin durduruldu.
… 2 aydır maskesiz bu molozlarla yüz yüze kaldık. Molozlar kaldırılana kadar da direneceğiz.”

Sosyal ağlarda paylaşın