Mecliste Mustafa Koçak Tartışması: AKP ÖLÜM ORUCUNU KABUL ETTİ; ZORLA MÜDAHALE İŞKENCESİNİ SAVUNDU

HDP’li Tiryaki: “Adil yargılanmak istiyor… bu çığlığa sessiz kalmayalım.”
AKP’li Cahit Özkan: “sözleşmeler çerçevesinde hastahanede müdahalede bulunulmuştur.”

 

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, bugün TBMM’de söz olarak Mustafa Koçak’ın durumunu dile getirdi.
Tiryaki şöyle dedi:
“Mustafa Koçak bir kişinin itirafçı beyanı ile mahkum edilmiş bir kişidir. Aslında Mustafa Koçak’ın çığlığı hepimiz için bir çığlıktır. İtirafçı beyanlar esas alınarak insanların mahkum edilmesi ve başkaca hiçbir delil olmadığı halde
sadece itirafçı beyanlarıyla insanların mahkum edilmesi, büyük bir haksızlık, büyük bir hukuksuzluktur. Çığlığı bunadır. Yoksa başka bir şey değil. Adil yargılanmak isteyen bir kişi.. ölüm orucunun tek gerekçesi bu.”

İtirafçıları Esas Alırsak, AKP’liler de Hapsedilebilir

Tiryaki konuşmasında AKP’lileri de itirafçı beyanlarının esas alınması durumunda, AKP’lilerin de hapsedilebileceğini belirterek şöyle dedi:

“Sadece itirafçı beyanlarını esas alırsak, bütün dünyanın, hepimizin, AKP hükümetini, iktidarını; üyelerini, yöneticilerini
destek veren bir parti… çünkü bu konuda tutuklu İŞİD üyelerinin beyanları vardır.
Dolayısıyla bir kişiyi, bir partiyi, bir grubu sadece bir itirafçının beyanlarını esas alarak mahkum ettemeliyiz
başka şeylere de bakmalıyız.
Mustafa Koçak’ın bu çığlığını duymamız, adil yargılanması için hep beraber bir çağrıda bulunmamız gerekir.
Ayrıca şunu da belirtmek isterim…
Son olarak hastaheneyi götürülüp getirilirken işkenceye yönelik beyanları var. ve ağza alınmayacak beyanları var. burada söylemekten çekindiğim beyanları var… .avukatlarının, ailesinin paylaştığı beyanlar.. .
lütfen bu çığlığa sessiz kalmayalım.
Tutuksuz yargılanma ve adil yargılanma çığlığına sessiz kalmayalım. “

Özkan; Zorla Müdahelede Bulunulmuştur

Mehmet Rüştü Tiryaki Mustafa Koçak’ın durumunu gündeme getirdikten sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Koçak’ın ölüm orucunda olduğunu ve zorla müdahalede bulunduklarını İTİRAF etti. Özkan zorla müdahale işkencesini savundu ve pişkince bunun uluslararası sözleşmelere uygun olduğunu savundu. Özkan şöyle dedi:

“Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası almış ve tutuklu olarak cezaevinde bulunmaktadır.
İlgili şahısın cezaevi standartları Avrupa Konseyi’nin belirlemiş olduğu ve anayasal hukuk düzenimizin belirlemiş olduğu standartlara uygundur.
Ancak şahıs ölüm orucuna yattığı için yine Uluslar arası sözleşmeler çerçevesinde müdahale zorunluluğu olduğu için hastahanede müdahalede bulunulmuş ve şahsın durumu şu an itibari ile stabildir.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.