Bekçiler Zor Ve Silah Kullanma Yetkisine Sahip Olacak

2 Haziran 2020 tarihinde AKP’nin milletvekilleri meclise “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi” adı altında bir yasa tasarısı sunmuştu. Yasa tasarısı, bekçilerin polisleştirmek istendiğini açık bir göstergesiydi. Bekçilere zor ve silah kullanma yetkisi veren yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda 10 Hazıran’da kabul edildi. Artık bekçiler silah kullanabilicek basına açıklamalarına, gösterilere ve toplantılara müdahale edebilicek.


Bekçilerin yetkisini, görev ve çalışma usullerini belirleyen 18 maddelik kanunda bekçilerin yetkileri genişletiyor. Örneğin Bekçiler haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayabilecek. Ve bağlı bulundukları genel kolluk kuvvetlerine teslim edebilecek. Ayrıca çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip oluyor.

Kabul edilen yasa tasarısına göre çarşı ve mahalle bekçilerine protesto gösterilerine müdahale, kimlik sorma, üst araması yapma ve silah kullanma yetkisi verildi. Yani buna göre, bekçiler, “kolluk kuvvetleri gelene kadar gösteri ve yürüyüşlerde karışıklığı önlemek için tedbir alabilecek.” yani saldırabilecek. Ayrıca bekçiler, “Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya mal varlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla” saldırabilecek.

Durdurma için “makul” bir sebep yeterli olacak. Buna göre, “Süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz” denildi. Bekçiler durdurduğu kişiye kimlik sorabilecek, soru yöneltebilecek. Kimliği tespit edilemeyen kişiler kolluk kuvvetlerine bildirilecek. Anlaşıldığı üzere bekçiler artık polis ve kolluk kuvvetlerin sahip olduğu tüm yetkilere sahip oldu.


HDP: PARAMİLİTER GÜÇ OLUŞTURULUYOR
HDP Grubun’dan Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de iktidarın kendisine göre hukuk oluşturduğunu söyleyerek, “Şu an görüşülmekte olan bekçiler yasası da bunun somut bir örneğidir. Bu yasaya neden ihtiyaç duyduğunuzu yani, kolluğun yapmadığını, polisin yapamadığını ne var ki siz bugün bu yasayı bekçiler aracılığıyla yasalaştırmak istiyorsunuz. Bu açık ve net paramiliter güç oluşturma girişimidir. Muhaliflerinizi gözetme ve denetim altına alma, baskı uygulama rejiminin ön adımıdır, bunun girişimidir. Her yerde insanlar denetlenecek, takip edilecek. Bu yasa teklifiyle bekçilere, kimlik sorma, silah kullanma, üst araması yapma, gösteri ve yürüyüşleri önleme yetkisi veriliyor. Basın açıklaması yaptığınızda, demokratik hakkımızı kullandığımızda bu sefer de bu sınırsız yetkiyle yetkilendirilmiş bekçileri göreceğiz” ifadelerini kullandı.

…..

Bekçilerle ilgili yazdığımız haberi linkten okuyabilirsiniz:

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.