AKP’nin Yeni Kolluk Kuvvetleri: BEKÇİLER

2 Haziran 2020 tarihinde AKP’nin milletvekilleri meclise bekçilerle ilgili bir yasa tasarısı sundu. Yasa tasarısı, bekçilerin polisleştirmek istendiğini açık bir şekilde gösteriyor. Bekçilere silah kullanma yetkisi verilmesi ve basına açıklamalarına, gösteri ve toplantılara müdahale izni verilmesi en dikkat çeken maddelerdi.

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada; “Kanun teklifiyle yetkileri keyfi ve sınırsız bir şekilde artırılan bekçiler, bugüne kadar pek çok hak ihlali ve halka yönelik uyguladıkları şiddetle gündeme gelmiştir. Kimlik sorma yetkisinin olmamasına rağmen fiili olarak bu yetki kullanılmak istenmiştir. Buna ilişkin İzmir ve Mardin’de bulunan Asliye Ceza Mahkemelerince “Bekçiler kimlik soramaz” kararları verilmiştir. Ancak mahkeme kararları sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü “kimlik sorabilir” mealinde bir açıklama yapmıştır. Şimdi de yaşanan bu hukuksuz durum kanunlaştırılmak istenmektedir. Ayrıca bekçiler Ankara, İzmir ve Malatya gibi pek çok ilde halka yönelik kötü muamelede bulunmuş ve bu durum basına yansımıştır. Çıkarılan kanun teklifiyle bekçilerin fiilen kullandığı pek çok yetki yasallaştırılacaktır.” dedi.

Polis ve bekçi şiddeti ülkemiz de çok fazla. 23 Mayıs gün Ankara ‘da bir genç çöp çıkarmaya çıktığı için coplarla öldüresiye dövüldü.3 Haziran günü bir baba ve kızı bekçiler tarafından küfürler edilerek dövüldü ve kızın kolunu kırdılar. Bunun gibi basına yansıyan ve yansımayan bir çok haber var. Şimdi de AKP ‘nin sunduğu yasa tasarısında bunun gibi olan bekçilere silah verip arama yapmalarına izin veriyor. HHB ‘nin açıklamasında yazdığı gibi “Mahalle ve çarşı bekçileri kanun teklifi, meşru değildir ve en temel insan haklarına aykırıdır.Bekçilere verilen yetkilerin tamamı halka karşıdır. Ve halktan duyulan korkunun sonucudur.”

AKP bekçileri geri sokaklara döndürdüğünde kendine yeni kolluk kuvvetleri yarattığı herkes tarafından biliniyordu. Bekçiler sokaklarda halka saldırmaya başladığında AKP artık halkın hiç başkaldıramaması için şimdi de yetkilerini arttırdı. Artık bekçiler halkı copla dövmeyecek. Direk bellerindeki silahla katledecek. AKP kendi kolluk güçlerini bu yasa tasarısıyla güçlendirmeye başladı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.