Maltepe’de Grev Ateşi

Maltepe Belediyesi temizlik işçileri, 23 Şubat’ta greve başlıyorlar.

Yapılan açıklamaya göre, grev, gece saat 01.00’de başlayacak.

Akşam geç saatlerde çöp konteynerinde ateş yakarak başında toplanan işçiler, “Grev ateşini biraz erken yaktık, belediye dumanı görsün” diyerek grev hazırlıklarını sürdürdüler.

Grev Kararı 11 Şubat’ta Asıldı

Maltepe Belediyesi’nde süren toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine, Maltepe belediyesi temizlik işçileri 11 Şubat’ta grev kararını belediyeye asmışlardı.

Belediye binası önünde bir araya gelen yüzlerce işçi, “Asgari yaşamak istemiyoruz” diyerek, taleplerini dile getirmişlerdi.

O günden bu yana bir gelişme olmaması üzerine  grev noktasına gelindi.

DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun, grev ilanının asılmasında şunları belirtmişti:

“Belediye yönetimi bizi açlığa ve sefalete mahkûm etmek istiyor. 5 aydır süren görüşmelerin sonunda yüzde 7’lik bir zam teklifiyle geldiler. İşçi arkadaşlarımız 2 yıldır zaten sefalet ücretiyle geçinmeye çalışıyor. Doğalgaza, elektriğe, yağa yüzde 35 zam gelirken işçilere teklif edilen yüzde 7’lik zammı kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşullarını elde etmeden mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

Grevin Arifesinde Son Durum

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Maltepe Belediyesi arasında yapılan toplu sözleşme görüşmesi, 1400 işçiyi kapsıyor. 

Belediyenin son teklifini işçilerle paylaşan Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun, bunca tecrübeye rağmen hala “îş barışı“ndan sözederek şöyle dedi: “Biz başından beri söylediğimiz gibi bunu masada uzlaşmayla bitirmek istiyoruz. Biz iş barışı bozulmadan, arkadaşlarımızın kaybettiği ücret gelirinin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bugüne kadar sabırlı bir şekilde geldik. Ancak geldiğimiz noktada belediye yönetimi hiçbir şey vermemek üzere kendini konumlandırmış. Geçmişte olduğu gibi bugün de bizi sefalet ücretine razı etmek istiyor. Biz buna razı olmayacağız.”

Razı olunmamak zorunda.

Çünkü rakamlar ortada. Şube Başkanı Özen Dolgun, şu rakamları veriyor aynı açıklamada:

“Yoksulluk sınırının 8 bin 560 lira olduğu, açlık sınırının 3 bin 267 lira olduğu bir yerde belediye 14 lira 85 kuruşluk yemek ücretine 2 lira 15 kuruş, 8 lira 50 kuruş olan yol ücretine 1.5 lira zam yapmak istiyor.

Taban ücreti brüt 123 liraydı, 125 lira teklif ettiler. Buna da seyyanen 11 lira zam teklifinde bulunuldu.

Toplamda elimize geçecek net zam bu şartlar altında 215 liradır. Çocuğa harçlık olarak verseniz cebine koymaz. 5 litrelik bir ayçiçek yağının bile 80 lira olduğu bir zamanda bize teklif edilen bu ücret greve çıkın demektir. Biz de greve çıkacağız, grevin alasını yapacağız”.

İki Tehlike ve Direnişin Onurlu Yolu

Bir grevini arifesinde İşçi sınıfını bekleyen iki tehlike var;

Birincisi, AKP faşizminin grev ertelemeleri.

İkincisi; işbirlikçi, reformist sendikaların son dakika satışları.

Eğer bu iki ihtimalden biri gündeme gelmezse, Maltepe Belediyesi temizlik işçileri, direnmenin onurlu yoluna girecekler.

İşçi sınıfının en meşru ve güçlü silahı olan grev silahını kullanarak, hak ve özgürlüklerinin savaşını verecekler.

Sosyal ağlarda paylaşın