MAHALLE Filmi dünya prömiyeri yapıldı

Yıllardır beklenen Grup Yorum projesi MAHALLE filminin dünya prömiyeri Paris’te gerçekleşti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı FS0MCuHWYAYPTbr-823x1024.jpg

2700 kapasiteli Grand Rex sinema salonunda yapılan gala oldukça görkemli geçti. Işıl ışıl, pahalı giysileri, burun direklerini kıran parfüm kokuları, milyonluk arabaların oluşturduğu görkem değildi bu. Türk, kürt, arap, fransız belçikalı halkların katılımından geliyordu bu görkem.  Kapısında yerel sanatçıların verdiği dinletiler, çekilen halayların yarattığı görkemdi. Kırmızı halı yoktu ama, kapıda gülen gözleri ile hoşgeldiniz diyen,  filmin gösterime girmesinin sevincini yaşayan yüzlerce yürek vardı. O kadar çok sevinçli insan vardı ki sanki yüzlerce yönetmen, yüzlerce senarist kameraman, montajcı kapıda toplanmış da filmi bekliyor. Belki yüzlerce yönetmen, senarist, kameraman değildi bekleyenler ama bir şekilde emeği olanlardı orda bekleyenler. Evet halktı. Film halkın filmiydi.

Yıllardır beklenen film her şeye rağmen gösterime girdi.

Yasaklara, engellemelere, tehditlere, gözaltı terörlerine, set baskınlarına, arananlar listelerine… daha akla gelebilecek bir çok yönteme başvurmasına rağmen filme engel olamadı AKP faşizmi.  Grup Yorum’a yine engel olamadı. Sesini kısamadı. SUSTURAMADI. FİLM GÖSTERİME GİRDİ.

2700 kişilik salonda yaklaşık 2000 kişi vardı. Pazartesi günü olmasının dejavantajı da hesaba katıldığında oldukça ciddi bir katılımdı bu.

Gong çalınıp da içeri geçildiğinde filmin yönetmeni İnan Altın bir konuşma yaparak filme emeği geçenleri sahneye çağırdı.  Selma Altın’ın  sahneye çıkması ile devam eden konuşmada emeği geçip de orada olanlara ve olamayanlara teşekkür edildi.  Genç sinema emekçisi Ayşe Balta’nın gençlere yaptığı “gelin birlikte film yapalım, gelin kendi filmimizi yapalım” çağrısı büyük alkış topladı. Daha sonra galaya katılabilen oyuncular ve tüm emeği geçenler sahneye çağırıldı.

Selma Altın yaptığı konuşmada ” Halkımızın desteği ve sahiplenmesinin çok çok büyük payı var bu filmin bitirilmiş olmasında. Gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da, özellikle Fransa’da, bizi hiç bir an tek bir an bile yalnız bırakmayan, bizi asla yalnız hissettirmeyen çok güçlü hissetmemizi sağlayan, filmimizin ilk anından son anına kadar, yanımızda olduğunu hissettiğimiz… olanaklarıyla, yetenekleriyle ve  önerileriyle en başta büyük ailemize, tüm halkımıza ve tabii ki yoldaşlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz…” demesi ve tüm mahallelerin ismini sayması salonu alkışla doldurdu.

Gerçek Haber Ajansı’ının gösterim öncesinde yaptığı canlı yayından konuşmaları dinlemek mümkün.

Film gösteriminden sonra GRUP YORUM sahne aldı ve “Bu mahalle bizim” şarkısı hep birlikte söylendi. Grup Yorum ile söylenen marşlar ve türküler ile çekilen halaylar gecenin sonunun geldiğini haber ediyordu.

Film Avrupa’da bir çok yerde gösterime girecek

Devrimci sinemacılık artık sadece Yılmaz Güney’in açtığı yoldan ilerlemiyor, aynı zamanda aşma iddiası da taşıyor.  Filmin gösterimi bir çok yerde engellenmeye çalışılacaktır kuşkusuz. O yüzden, en az filmin yapımında harcanan emek kadar, filmin en geniş halk kesimlerine ulaşması için de emek harcamak gerekecektir.

Film ile ilgili ipucu isteyenlere küçük bir ipucu verelim :

Filmi izleyenler AKP faşizminin neden filme engel olmak istediğini anlayacaktır.

Sosyal ağlarda paylaşın