Madenci Bugün Ankara’ya Yürüyor…

Madenciler, bugün saat 12.00’de gerçekleştirecekleri basın açıklamasının ardından iki ayrı koldan, Ermenek ve Soma’dan yola çıkarak Ankara Yürüyüşü’ne başlıyorlar.
Ermenek ve Soma’dan 60’ar kişilik iki kortejin yürümesi öngörülüyor.
Madenciler yaptıkları açıklamada “Taleplerimiz karşılanana kadar vazgeçmeyeceklerini!” belirterek, “Patronlara kıyak, işçiye yasak düzenine hayır!” diyorlar.

Madencilerin Talebi Ne?


Ermenek ve Soma maden işçileri sorunlarını dile getirmek için başkente yürüyorlar.
Temel talepleri, tazminat ve ücretlerinin ödenmemesi.
Ermenek’te Cenne ve Seba Maden Ocağı’nda çalışan işçiler de 13 aydır maaşlarını alamıyor. İşçiler haklarını alabilmek için defalarca yetkililerle görüşseler de çözüm bulamadılar.
2014 yılında 18 kişinin katledildiği maden kazasından sonra Ermenek’te bulunan on üç maden ocağının sayısı, ikiye düştü. Patronlar, bu durumu hakları gasp etme fırsatına çevirdiler. Tazminatsız giriş çıkış yaptılar; fazla mesaiye zorladılar. 45 işçiye tazminatsız çıkış verildi. Ücretler ödenmedi. Ücretlerini alamayan işçiler, 31 Ağustos 2020’de haklarını almak için eylemlere başladılar. Çok sayıda basın açıklaması yapıldı. Ancak sonuç alınamadı.
İşçiler, ücretlerinin ve tazminatlarının ödenmesinin yanısıra,

  • işten atılan arkadaşlarının geri alınması,
  • iş sağlığı ve güvenliği koşullarını sağlayan bir sistem kurulmasını talep ediyorlar.

Yürüyüş Programı:
Yürüyüşün Ermenek kolunda işçilerin programı şöyle:


Ermenek’te Özbey ve Uyar adlı madencilik şirketüledrinde çalışan ve tazminat ve ücret alacakları aylardır gasp edilmiş olan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri, 12 Ekim’de Ermenek’ten çıkarak şirketin Konya’daki yem fabrikası önünde 3 gün çadır kuracaklar.
Burada bir çözüm üretilmezse, Ermenek’te 2014 yılında su baskını sonucunda katledilen 18 işçinin her biri için, 1 gün olmak üzere, 18 gün boyunca yürüyerek Ankara’ya gelecekler.

Soma kolunda ise: Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri ise, 12 Ekim’de ilçe meydanında toplanacak. Buradan Beşyol’daki Madenci Anıtı’na yürüyecek olan madenciler, törenin ardından Soma’da katledilen 301 madencinin mezarlarını ziyaret ederek, Ankara’ya doğru yola çıkacaklar. Soma madencileri de Soma’da katledilen 301 madencinin her biri için 1 km. olmak üzere 20 gün boyunca yürüyecekler.
Yürüyüşün sonunda iki kol Ankara’da birleşecek.

Pandemi Bahanesiyle Yasak!


Soma madencileri, hatırlanacağı gibi, 2019 yılı ekiminde taleplerini duyurmak için yine bir yürüyüş yapmışlardı. O yürüyüşte madencilerin önüne sayısız engel çıkarılmıştı.
Şimdi de daha yürüyüş başlamadan yasaklar, baskılar başladı. Soma Kaymakamlığı,
pandemi gerekçesiyle yürüyüşü yasakladı.
Bağımsız Maden-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, kaymakamlığın yasağını haklı çıkartacak tek bir dayanak olmadığı belirtilerek, maden işçilerinin 12 Ekim’de bu tür keyfi, hukuksuz yasakları da protesto ederek yürüyeceği belirtildi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.